home MASS MEDIA Adevarul: 10 ore de munca/zi, sase zile pe saptamana

Adevarul: 10 ore de munca/zi, sase zile pe saptamana

Share

Vin vesti proaste de la Adevarul Holding. Structurile teritoriale ale trustului sunt reduse drastic, iar multi jurnalisti sunt concediati.

wyldfig

Conform informatiilor StareaPresei.ro, nici aceia care raman la acest grup de publicatii nu au viata mai usoara.

Dupa ce au primit o grila de punctare a felului in care trebuie sa munceasca si pentru print, si pentru online, precum si obligativitatea sa vizeze venirea la munca si plecarea de la birou cu un card, acum s-a impus sclavia finala pe care deja am prevestit-o.

Era logic. La ce te poti astepta de la un tip de factura lui Peter Imre? Salariatii sunt obligati sa munceasca zece ore zilnic, sase zile pe saptamana. Aceste decizii de management sunt ilegale.

In primul rand, sunt convins ca reactia intra-managementului Adevarul va fi: este vorba despre contracte de drepturi de autor, care nu au treaba cu legislatia muncii. Complet eronat!

Daca este vorba despre un contract de drepturi de autor (CDA), acesta nu poate sa substituie prevederile unui contract individual de munca (CIM). Este evaziune fiscala. Conform Legii 8 a drepturilor de autor si drepturilor conexe acestora, singura obligatie pe care o ai este sa predai opera, creatia pentru care ai semnat contract.

Nu te obliga nimeni nici sa pontezi, nici sa vii la birou la o anumita ora. Ai predat opera, ti-ai luat banii. Orice prevedere in plus la acest contract, care excede excedează textul legal la care am dat linkul, este ilegala si se pedepseste conform Legii Romane.

MediaSind: Federatia Europeana a Jurnalistilor condamna o societate de presa necinstită din România

In ceea ce priveste salariatii Adevarul Holding care au CIM, si vechiul Cod al Muncii, si noul Cod al Muncii spun ca nu poti depasi opt ore pe zi, 48 de ore de munca normata pe saptamana.

Ori, in acest caz este vorba despre 10 ore pe zi, 60 de ore de munca pe saptamana, ceea ce este ilegal si Inspectia Muncii sanctioneaza astfel de practici. Singura scapare a celor de la Adevarul sunt compensarile ritmice cu timp liber sau acordarea de spor la salariu.

In ceea ce priveste orele suplimentare, acestea trebuie compensate cu timp liber corespunzator. O alta solutie este majorarea cu 100% a venitului, pentru acea perioada de timp lucrata.

Deci, salariati ai lui Dinu Patriciu: daca aveti exclusiv contract de drepturi de autor, nu aveti nici o treaba cu nici un program de munca, ci doar sa va faceti treaba, conform contractului, iar daca aveti CIM trebuie sa primiti ritmic timp liber in compensatie sau sporuri.

Citeşte şi
Deputatul PNL Ben-Oni Ardelean i-a făcut nesimțiți si tupeiști pe jurnaliștii care au vrut să
După trei ani de scădere, numărul violenţelor împotriva jurnaliştilor a crescut din nou în 2018.
Primăria liberalului Nicolae Robu a blocat toate conturile jurnalistului civic Mălin Bot şi ale membrilor
Patronul postului Realitatea TV, Cozmin Gușă, a declarat că Rareș Bogdan, realizatorul emisiunii ”Jocuri de
Corina Crețu și-a acuzat pe Facebook propriul partid, PSD, că direcționează către presă ”sume incredibile”
FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) a reacţionat dur la agresarea şi baterea jurnaliştilor în timpul
Apare în arenă politicianul frenetic Şerban Mihăilescu a.k.a. Micky Şpagă. Aceasta este o nouă stenogramă
În prima stenogramă, protagonist este Adrian Năstase. Aici se vede una dintre bolile pe care
Grupul elveţian Ringier şi compania Sport Media Group din Bulgaria au cumpărat de la Intact
Șeful PSD Liviu Dragnea a lansat un atac direct la adresa libertății presei duminică seară.
Share