home ECONOMIE ActiveSoft va digitaliza fonoteca Electrecord

ActiveSoft va digitaliza fonoteca Electrecord

Share

Casa de discuri Electrecord şi Active Soft au încheiat un contract prin care aceasta din urmă va distribui on-line una dintre cele mai valoroase fonoteci din România, aflată în patrimoniul celei dintâi. Firma IT face parte din portofoliul NCH Advisors, unul dintre cei mai mari administratori de fonduri de investiţii din România.

Wikipedia

New Century Holdings Advisors administrează fondurile de investițiiBroadhurst, cele mai cunoscute din România și este condus de Siminel Andrei, una dintre eminenţele cenuşii ale pieţei de capital româneşti încă de la înfiinţarea acesteia.

De altfel, valoarea comercială a fonotecii Electrecord explică şi prezenţa fondului de investiții Broadhurst Investments Limited printre acţionarii casei de discuri. Broadhurst are 14% din acțiunile Electrecord, care este pe piața Rasdaq a Bursei de Valori București (BVB). Acționarul majoritar al Eelctrecord este Asociația Salariaților, PAS, cu peste 77% din acțiuni.

Contractul semnat de Electrecord cu firma patronată de Siminel Andrei, are ca obiect  marketing-ul şi distribuţia melodiilor de pe 1.000 dintre cele 5.000 de albume din patrimoniul casei de discuri, potrivit oficialilor celor două firme.

„Contractul cu Active Soft face parte din strategia Electrecord de a pătrunde tot mai mult în domeniul on-line, pentru că aceasta va deveni  calea  principală de vânzări“

, a declarat  Liviu Maxim, directorul economic al casei de discuri.

„Vânzările de CD-uri cedează tot mai mult  teren celor on-line. S-au redus cu 50% în ultimii 4 – 5 ani“

, completează directorul Electrecord, în exclusivitate pentru MONEY.ro.

Electrecord era pe vremuri unul dintre brandurile reprezentative ale României. Cele mai bune discuri româneşti, începând cu Madrigal şi cu operele lui George Enescu şi sfârşind cu Pheonix au fost făcute de Electrecord.

Contractul este doar unul dintre cele șase  puse la cale de Active Soft.

„Deocamdată vom promova prin BestMusic.ro și vom distribui prin Triplu.ro melodiile de pe albumele deja digitizate ale Electrecord. În total vom vinde circa 1000 de albume. Urmează să încheiem un nou contract pentru digitizarea celorlalte albume“

, a declarat  Emil Ionescu, directorul departamentului de muzică al Active Soft.

„Vom mai discuta și încheierea unui contract  de reprezentare legală și deapărare a drepturilor de autor,  fonoteca Electrecord suferind mult din cauza pirateriei. Sunt foarte multe site-uri care le distribuie muzica“

, a mai spus directorul Active Soft.

„Patrimoniul cultural al fonotecii Elecercord este inestimabil, nu poate fi inclus în bilanţ ca activ“

, spune Liviu Maxim.

Circa 80% din vânzările Electrecord sunt asigurate de înregistrările vechi, potrivit oficialului companiei.

„În ultimii doi ani cel mai bine s-au vândut cele 7 albume  cu Muzica Bucureştiului de altădată, albumele Mariei Tănase, ale generaţiei ’70 (Dan Spătaru și compania), ceea ce numim muzica tradiţională, Fanfara 10 Prăjini  și altele, Comorile de muzică lăutărească, muzica populară (Sofia Vicoveanca, Fărcaşu, Furdui Iancu. Mioara Velicu)“

, spune directorul Electercord.

Digitizarea completă a fonotecii de patrimoniu a Electrecord ar putea face obiectul unui alt contract cu Active Soft, a cărui  negociere este abia la început. Costul operațiunii ar putea ajunge la 300.000 de euro, din care participarea Electrecord la investiție să fie circa 40%, potrivit lui Liviu Maxim.

Partenerul său de la Active Soft spune că s-ar putea să se găsească o variantă mai puţin costisitoare. „Operațiunea nu este, totuși, ușoară, având în vedere îmbătrânirea înregistrărilor“, spune Emil Ionescu.

Dimensiunea costurilor este un element crucial al noii strategii de vânzări a Electercord, având în vedere volumul afacerilor și al pierderilor companiei. În primul semestru
pierderile s-au redus doar cu 10 % față de 31 decembrie când se pierdea mai mult de jumătate  (0,99 mil. lei) din banii de pe vânzările de 1,86 mil. lei.

Compania are datorii totale de 4,77 mil. lei, iar capitalul social este de numai 1,44 mil. lei, iar capitalurile proprii abia depăşesc 0,7 milioane de lei.

Fonoteca Electrocord este activul principal al Electrecord și ar putea fi salvarea casei de discuri. Casa de discuri nu  mai valorează acum decât 1,4 milioane de lei pe piața Rasdaq a BVB.

Evaluarea de pe Rasdaq pare nerealistă, având în vedere „patrimoniul inestimabil al fonotecii“.  Şi din punct de vedere analitic, evaluarea este data de singura tranzacţie din ultimele 52 de săptămâni înregistrată în dreptul de Electrecord pe Rasdaq. Totuși, piața penaliyeayă toate circumstanțele nefericite în care se află Electrecord, care și-a refuzat câștigurile din producția de muzică de „larg consum“.

Compania încearcă acum să își reeșaloneze datoriile, mai ales cele la  ATE Bank, dar va avea nevoie de sprijinul acționarului minoritar Broadhurst, cu a cărei companie nu întâmplător tocmai a încheiat contractul de promovare și  distribuție.

Broadhurst a jucat tare pe fondul slăbiciunilor fostei glorii a muzicii românești, care a refuzat să intre în malaxorul cererii de genuri din categoria kitsch sau subcultură.

Broadhurst a contestat în 30 mai toate hotărârile adunării generale a acționarilor controlate de PAS, în care era prevăzută şi renegocierea datoriilor bancare.

Siminel Andrei este  una dintre eminenţele cenuşii ale pieţei de capital autohtone, fiind unul administratorii de investiţii veterani de pe piaţă. Fondurile administrate de New Century Holdings Advisors au în România active de câteva sute de milioane de dolari din mai toate domeniile. Siminel Andrei este acum şi unul dintre administratorii BVB şi a fost preşedintele Bursei Rasdaq, înaintea fuziunii acesteia cu BVB.

sursa: Money.ro

Citeşte şi
~USL pierde Antenele lui Felix, ca sa-si spele imaginea de Securitatea comunista~Mircea Diaconu nu poate
~UNPR merge singura in alegeri~Alba ca Zapada se trezeste~Aurora Liiceanu isi lua salariul la Suveica,
~UE, sanse mici de supravietuire~creditul de consum limitat la cinci ani~gazon de pus cartofi pe
~100 de preoti filmati intretinand relatii homo~incepe lupta pe petrolul Libiei~ce triburi iau puterea in
~ziarist acreditat cu executorul~Fraţii Chimici hârâie a concedieri~mesagerii recesiunii~SUA declara razboi S&P~Luna, mai tinerica decat
~SRI si BNR au avertizat ca FNI are probleme~Blaga spune ca nu stie de ce
~ce face Felix sa scape de statutul de turnator~Basescu spune nu UDMR~Dinu Patriciu il finanteaza
~cin' sa fie la Elbit, contractant MApN? Dudu, fostul ministru al Apararii~sfarsitul doi si-un sfert?~spaga
~miza interceptarilor de la CJ Iasi~Blaga zice ca l-a invins Boc, nu Basescu~banii pe taxa
~urmeaza razboiul PDL-USL~Vanghelie, profanator si mincinos~Fatuloiu, pe functie la Milano~dosar plimbat 3 decenii~Cazul DSk devine
Share