home EUROVISION, EVENIMENT Loteria aparentă Eurovision Romania

Loteria aparentă Eurovision Romania

Share

Nebunia însă începe puţin mai la vale, odată cu conţinutul scandalos al punctului 11 din Regulamentul Eurovision Romania, care stipulează că

în perioada 28 ianuarie – 5 februarie 2010, autorii care au primit recomandarea de a schimba interpreţii îşi vor reînregistra creaţiile cu noii artişti, aleşii ţinând cont de recomandarea Juriului. TVR pune la dispoziţia acestora, la cererea lor, studioul muzical propriu, pentru suprapunerile pe negativ ale noilor voci

Este clar că, dacă intri în preselecţie cu o voce extraordinară, deţinută de un necunoscut, vei primi, dacă te califici, „recomandarea de a schimba interpretul” şi de a-ţi “reînregistra creaţia cu noul artist”.

Care? Păi ăla, recomandat de juriu, pentru că finalul frazei odioase este cu “aleşii ţinând cont de recomandarea Juriului”. Din punctul meu de vedere, aici este cea mai mare măgărie a acestei ediţii.

În primul rând, tanti Marina a fost deja atentă să acopere în nisip mizeria din Regulament, declarând pentru „Adevărul”, coproducător Eurovision – s-au întâlnit funia cu spânzuratul, că…

La preselecţie se poate înscrie oricine, noi nu impunem un interpret, ci avem o listă cu recomandări. Cei care sunt pe lista respectivă sunt oameni cu care mergi la sigur, dacă şi piesa e bună.

Însă orice compozitor îşi poate încredinţa melodia oricărui artist doreşte. Dacă ei aleg un nume care nu e pe listă, există două variante: să vină cu un artist cu o voce foarte bună, chiar şi unul necunoscut, care să fie acceptat de juriu sau să vină cu un artist slab, caz în care juriul poate selecta piesa, dacă e bună, dar poate recomanda compozitorului să schimbe interpretul.

Unde scrie toată poliloghia aceasta, cu “variantele”, în Regulament? Nicăieri! Până atunci, câteva momente de publicitate. Rămâneţi alături de mine, revin imediat! Bună seara din nou. Am revenit live, într-o discuţie despre Eurovision 2010, cea mai aranjată şi netransparentă ediţie din istoria românească a acestei competiţii.

Ce scrie în Regulament intră în coliziune cu ceea ce zice tanti Marina pentru “Adevărul”. Să spunem că totuşi în preselecţie intră un cântăcios pilos. Astfel, se deschide portiţa pentru ca el să intre în finală, nefiind pe lista vocilor, în virtutea a cea a spus tanti Marina. Mai mult, cred că un astfel de caz va şi exista, ca să ni se demonstreze că totul este ok şi concursul nu este aranjat.

Totuşi, Regulamentul este clar şi limpede ca bună-ziua. Punctul 5 arată că…

Autorii se vor orienta, cu precădere, spre alegerea unor interpreţi/formaţii din lista recomandată de TVR şi postată, alături de prezentul Regulament, pe site-ul www.tvr.ro/eurovision, listă menţionată la pct. 2 din prezentul Regulament.

În cazul în care un autor optează pentru un interpret/formaţie care nu se regăseşte pe lista recomandată de TVR, Juriul poate solicita schimbarea interpretului/formaţiei, recomandând un artist/o formaţie din lista propusă de TVR.

În cazul în care autorul refuză să respecte decizia juriului, piesa va fi, în mod automat, exclusă din concurs şi înlocuită cu următoarea piesă, clasată în urma preselecţiei.

Deci, recomandarea nu este deloc recomandare, ci obligaţie, altfel eşti exclus din competiţie. Ce se va face însă onor juriul dacă grupul Iris va intra în concurs cu o piesă beton? Solistul de la Iris, Cristi Minculescu – cred că aţi auzit de el, nu este pe lista vocilor. Juriul recomandă o altă voce, care să-l înlocuiască pe solist?

Un astfel de caz ar fi putut exista deja, dacă grupul Millenium din Republica Moldova nu şi-ar fi postat pe BestMusic melodia excepţională şi acum va fi descalificat probabil. Altfel, nu ştiu ce ar fi făcut juriul, pentru că solista grupului, dincolo de faptul că este foarte bună, nu poate fi nicicum înlocuită, pentru că e sub contract pe perioadă determinată de timp cu firma care managerizează grupul, asemeni fiecărui muzician din această formaţie.

Practic, aceste situaţii cretine sunt generate de cecitatea şi orbirea organizatorului, care pare a fi tot mai desprins de realitatea muzicală românească. Să ne imaginăm în ce situaţie penibilă ar fi Marina Almăşan, dacă Victor Socaciu, care nu este pe lista vocilor, s-ar înscrie în concurs cu un cântec.

Share