Durerea de genunchi este o problemă comună – care poate afecta persoane de toate vârstele, indiferent de nivelul acestora de activitate. Chiar dacă persoanele mai în vârstă pot acuza mai des dureri de genunchi, nici tinerii nu sunt ocoliți, mai ales dacă practică sporturi în mod regulat. În timp ce multe cazuri sunt temporare și pot fi gestionate acasă, unele pot necesita îngrijiri medicale. Descoperă cinci cauze potențiale ale durerii de genunchi și află când este esențial să apelezi la medic pentru evaluare și tratament.
Suprasolicitare
Suprasolicitarea articulației genunchiului poate fi o sursă de durere, în special în cazul sportivilor sau a persoanelor care desfășoară activități profesionale ce presupun efort crescut. Alergarea, ciclismul și îngenunchierea repetitivă pot duce la încordarea genunchiului. Odihna, gheața și analgezicele fără prescripție medicală ajută uneori, însă dacă durerea persistă după câteva zile de odihnă și autoîngrijire, este o idee bună să consulți un medic pentru a beneficia de o evaluare amănunțită.
Leziuni
Leziunile genunchiului pot rezulta din căderi, accidente, incidente legate de sport sau chiar răsucirea genunchiului în timpul unei mișcări simple. Leziunile comune includ entorse, rupturi de ligamente și rupturi de menisc. Dacă simți durere bruscă și severă, umflare sau instabilitate în zona genunchiului sau dacă auzi un zgomot în timpul loviturii, trebuie să soliciți cât mai repede sprijin de specialitate. Leziunile pot fi chiar severe și pot necesita diverse tipuri de intervenții, cum ar fi osteotomie genunchi. Această operație presupune corectarea unei deformări a piciorului.
Afecțiuni medicale subiacente
Durerea de genunchi poate fi, de asemenea, un simptom al unor afecțiuni medicale subiacente, cum ar fi guta, lupusul sau infecțiile. Dacă apar dureri de genunchi însoțite de febră, roșeață, căldură sau umflare a articulațiilor, este nevoie de intervenția unui medic. Aceste simptome pot indica o problemă medicală subiacentă care necesită tratament cât mai rapid.
Artroza genunchiului
Gonartroza sau artroza genunchi este o altă afecțiune ce cauzează durere. Aceasta apare pe fondul degradării cartilajului articular, care își pierde astfel din elasticitate. Dacă durerea nu este foarte intensă în primă fază, fără un tratament eficient mobilitatea poate să fie redusă și disconfortul devine tot mai mare. O vizită la medicul specialist este necesară pentru a evita complicațiile și pentru a beneficia de sprijin.
Bursita
Bursita este inflamația burselor, care sunt niște săculeți de dimensiuni mici, plini de lichid, care amortizează articulația genunchiului. Îngenunchierea repetitivă sau presiunea asupra genunchiului poate duce la bursită, care provoacă dureri și umflături localizate. În timp ce cazurile ușoare pot fi tratate cu odihnă și gheață, bursita severă sau recurentă poate necesita îngrijiri medicale.
Deși disconfortul minor la genunchi poate fi adesea gestionat cu odihnă și medicamente fără prescripție medicală, anumite semne și simptome ar trebui să te determine să soliciți asistență medicală, pentru a nu te expune la riscuri.