Dacă ai simțit vreodată „fiori” ascultând o anumită melodie, știi cât de puternică poate fi muzica. Aceasta poate inspira, motiva și relaxa. Cântecele te pot sensibiliza, te pot transporta înapoi în timp, te pot determina să faci un anumit lucru sau îți pot calma mintea agitată. Există într-adevăr muzică pentru fiecare dispoziție.
Dar există, de asemenea, mai multe beneficii susținute de știință, care arată că muzica susține bunăstarea fizică, mentală și emoțională. Pe scurt, contribuie la un stil de viață wellness. Poate echilibra emoțiile, poate stimula starea de spirit, poate crește nivelul de productivitate și chiar poate ajuta să dormim mai bine.
Iată câteva dintre modalitățile prin care ascultarea muzicii îți poate îmbunătăți moralul și aduce bunăstarea:
1.Observă mintea și relaxează corpul
Dacă te simți copleșit sau încordat, ascultarea muzicii calmante ar putea fi remediul de care ai nevoie. Potrivit cercetărilor, audiția unor piese de preferat de frecvențe înalte cum ar fi binaural beats sau muzica pe o bandă de frecventa de 528 Hz sau simfoniile marilor compozitori de muzica clasică poate calma stresul și poate induce relaxarea încetinind respirația și ritmul cardiac, scăzând tensiunea arterială și reducând nivelurile de hormoni ai stresului, precum cortizolul și adrenalina. Acest lucru face ca tensiunea și grijile să se diminueze semnificativ.
2.Ridică starea de spirit
Cu toții avem acea melodie care ne poate schimba starea de spirit în câteva secunde. Și cercetările au dovedit legătura dintre muzică și dispoziție, demonstrând că aceasta poate provoca eliberarea de dopamină și poate ajuta la evitarea depresiei. Creează o listă de redare în telefon de exemplu, cu melodiile tale preferate, astfel încât data viitoare când te simți deprimat, agitat sau stresat să ai câteva „stimulatoare de dispoziție” în buzunarul din spate. Puncte bonus dacă dansezi pe muzică sau cânți – încurajează eliberarea de endorfine, substanțele chimice din corp care ne aduc fericirea.
3.Sprijină concentrarea
Cercetările sugerează că ascultarea muzicii în timp ce lucrezi la un proiect poate îmbunătăți concentrarea, crește vigilența și crește performanța mentală. Așadar, data viitoare când nu te poți concentra, încântă-ți simțul auditiv cu câteva piese stimulatoare pentru a te ajuta să îți recapeți atenția. Asigură-te că alege muzica de fundal fără versuri complexe pentru a evita distragerea inutilă.
4.Amintește-ți evenimente plăcute din viață
Cercetările arată că muzica ne poate întări memoria. Dar poate acționa și ca un portal către trecut. Când ascultăm aceeași muzică în mod repetat, creierul nostru creează asociații și emoțiile care apar în acele momente se încorporează în memoria noastră. Așadar, ori de câte ori redăm o piesă (chiar și ani mai târziu), ne reconectăm imediat cu sentimentele pe care le trăiam la acea vreme. Acest lucru este benefic mai ales dacă vrei să îți amintești de evenimente plăcute sau chiar să creezi amintiri noi.
5.Induce un somn odihnitor
Știm cu toții cât de vital este somnul odihnitor, totuși atât de mulți dintre noi se chinuie să-l obțină. Muzica te poate ajuta. Cercetările arată că ascultarea melodiilor relaxante înainte de culcare poate calma sistemul nervos, poate încetini respirația, reduce ritmul cardiac și reduce tensiunea arterială. Acest lucru te poate ajuta să adormi și să ai parte de un somn odihnitor pe durata întregii nopți. Încearcă să introduci muzică liniștitoare în rutina de seară și sa observi dacă are efect.
Concluzionând,
Muzica are atât de multe roluri benefice în viața noastră, încât lumea fără ea ar fi mult mai tristă. Nu ezita să asculți un cântec atunci când simți nevoia să faci acest lucru. Cântă, dansează și trăiește!
„Muzică este felul în care sună viața.” – Eric Olson