110 jurnalişti au fost ucişi pentru munca lor în anul 2015

Share

110 jurnalişti au fost ucişi în lume în acest an, în legătură directă cu activitatea lor profesională, anunţă organizaţia Reporters without Borders. În plus, mai sunt şi alţi 27 de autori de jurnalism cetăţenesc şi încă şapte angajaţi de altă factură din mass-media.

vezi aici raportul complet Reporters without Borders
descarcă aici raportul complet Reporters without Borders

36% dintre aceşti jurnalişti au căzut victime în zone de război. 97% era în ţările lor şi 3% activau în străinătate.

Numărul acesta foarte mare de jurnalişti ucişi în anul 2015 duce la un total de 787 de ziarişti ucişi din anul 2005 în timp ce îşi desfăşurau activitatea profesională.

Aceşti jurnalişti sunt ucişi într-o crescândă şi deliberată folosire a violenţei contra ziariştilor. Este un indiciu al falimentului iniţiativelor de protecţie a jurnaliştilor.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a informat, pe 6 august 2015, în raportul său anual asupra siguranţei jurnaliştilor şi chestiunii impunităţii:

Sunt profund îngrijorat asupra eşecului de a reduce frecvenţa şi creşterea violenţei cu care se confruntă jurnaliştii şi aproape absoluta impunitate a unor astfel de crime.

Grupurile private de presiune au perpetuat atrocităţile asupra unor jurnalişti, în timp ce multe guverne nu şi-au respectat obligaţiile, conform legislaţiei internaţionale de protecţiei a ziariştilor.

Adresându-se secretarului Consiliului ONU, pe 27 mai 2015, secretarul general Reporters without Borders, Christophe Deloire, a chemat la crearea unui mecanism specific pentru a impune legile internaţionale asupra protecţiei jurnaliştilor, fără de care Rezoluţia 2222, ca şi Rezoluţia 1738 din anul 2006, poate să ajungă a fi o bună rezoluţie şi nimic mai mult.

Share