home POLITICA 10 ani de la 9.11 (7) Tehnica discreditării

10 ani de la 9.11 (7) Tehnica discreditării

Share

Se împlinesc astăzi 10 ani de la atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 – bornă de hotar în deteriorarea mediului democratic de tip occidental în care trăim şi punct de inflexiune în intrarea umanităţii în era postdemocratică. O societate de tip confruntaţional, post-democraţie, croită după doctrina politică, economică, militară, socială şi culturală de tip neocon, indiferent cum i se spune acesteia în diferite state şi care îi sunt reprezentanţii locali în diferite state-naţiuni, a luat naştere progresiv, printr-o succesiune de şocuri globale generate probabil artificial, care au influenţat şi influenţează decisiv în rău lumea în care trăim.

The Guardian
Aici este Ground Zero, New York, Lower Manhattan şi au murit peste 3.000 de oameni nevinovaţi. Oare va veni ziua în care vom putea spune că moartea lor are un sens?

Atunci când vrei să discreditezi un vector de opinie care afirmă existenţa unei conspiraţii acolo unde nu este corect politic să o facă, afirmi, aşa cum explică Barrie Zwicker, despre lucrurile susţinute de respectiva persoană că sunt…

… o succesiune logică de nonsensuri care nu pot fi dovedite cu nimic;
… o divagaţie nebunească;
… un ocean de imbecilităţi;
… asemănătoare cu fanteziile milenariştilor;
… mereu discutabilă în privinţa cifrelor etc.

Cei care susţin teoria complotului sunt, în versiunea aceluiaşi autor…

… idioţi ai complotului;
… fără legătură cu realitatea;
… scoşi din minţi;
… nebuni lunatici;
… demenţi etc.

Insultele sunt diverse şi foarte variate. Unii lucrează cu subtilităţi, alţii ţi-o zic de la obraz. Antena 3, ca şi multe alte website-uri, dincolo de greşelile gramaticale cu care ne-a obişnuit toată presa, tratează subiectul ca la Teleenciclopedia, caricatural, de parcă ar fi vorba despre obiceiurile stranii ale pinguinilor imperiali:

„La mai puţin de o lună de la atentatele din 11 septembrie 2001, preşedintele american, George W. Bush, îndemna de la tribuna Organizaţiei Naţiunilor Unite, să nu fie tolerate teoriile conspiraţiei cu privire la atentatele teroriste.

De atunci, milioane de pagini de Internet au apărut susţinând că au descifrat adevărul ascuns din spatele atentatelor. Cele mai mici amănunte ale atacurilor au fost interpretate şi reinterpretate. Unele teorii au picat testul timpului, altele par mai actuale ca oricând.

Cea mai dezbătută teorie este cea a unei explozii controlate, care ar fi dus la prăbuşirea turnurilor gemene. După 10 ani, şi-a mai pierdut din adepţi.

O a doua teorie adusă mereu în discuţie duce la Pentagon pentru că experţii de acolo au analizat imaginile şi au comparat urmele impactului cu dimensiunea avionului. Şi au ajuns la o concluzie clară.

Controversată este şi soarta zborului United Airlines 93. Varianta oficială este că aparatul s-a prăbuşit într-un câmp după ce pasagerii au riscat totul şi i-au atacat pe terorişti. Adepţii teoriilor conspiraţiei cred că avioane de vânătoare au doborât avionul. Motivul? Avea ca ţintă tocmai Casa Albă.”

Prima frază este un mesaj clar: nu toleraţi teoriile conspiraţiei cu privire la acele evenimente. Sensul propagandistic este că afirmarea conspiraţiei nu este corectă politic, iar vectorii ei trebuie să fie inhibaţi, discreditaţi, luaţi în tărbacă, trimişi în ridicol sau chiar uneori ameninţaţi, în timp ce mass-media mainstream trebuie să continue să afirme minciunile oficiale.

Mai rămâne acum să se dea o lege că negaţioniştii versiunii oficiale privind atentatele de la 11 septembrie sunt pasibili de închisoare. A doua frază a citatului este ca la emisiunea „Ştiinţă şi tehnică”. Seamănă cu rubricile despre miile de ciudaţi care susţin că au văzut farfurii zburătoare (evident, şi aceia sunt tot nişte nebuni lunatici).

Ceea ce trebuie să înţelegem este că, în loc să ne confundăm cu creierul unic prin care respiră fluxul de idei oficial-confirmate în chestiunea atentatelor de la 11 septembrie 2001, ar fi bine dacă am ieşi puţin din confortul nostru intelectual, din oceanografia vieţii noastre de membru al măreţului banc marin de sardine umane şi am încerca să ne întrebăm măcar: nu cumva suntem intoxicaţi, într-un război al minţii?

citeşte şi:
(1) 10 întrebări la care nu găsim răspuns
(2) Originile crizei. Atentatele din SUA
(3) Exerciţiile antitero ca diversiune
(4) Neo/teoconservatorii americani
(5) Între teoria conspiraţiei şi aberaţie
(6) Revoluţia, lovitura de stat şi conspiraţia din 89

Citeşte şi
10 ani de la 9.11 (6) Revoluţia, lovitura de stat şi conspiraţia din 89

Exemplul care ne este cel mai la îndemână nouă, românilor, este cazul Revoluției şi loviturii Read more

10 ani de la 9.11 (5) Între teoria conspiraţiei şi aberaţie

Ce este o teorie a conspiraţiei? O prostie? Există sau nu există conspiraţii? Noi credem Read more

10 ani de la 9.11 (4) Neo/teoconservatorii americani

Va trebui să înţelegem că orice sistem democratic conţine în sine germenii propriei sale decadenţe Read more

10 ani de la 9.11 (3) Exerciţiile antitero ca diversiune

Au fost între 15 şi 20 de exerciţii care au precedat direct atentatele, sunt legate Read more

10 ani de la 9.11 (2) Originile crizei. Atentatele din SUA

Cu puţin timp înainte de impactul primului avion cu WTC 1, o bancă de investiţii Read more

10 ani de la 11.09.2001. (1) 10 întrebări la care nu găsim răspuns

Cum se explică faptul că musulmani fanatici, ce-şi obligau femeile să poarte văl islamic, au Read more

Revista presei. Teoriile conspiratiei privind 11 septembrie 2001

~UNPR merge singura in alegeri~Alba ca Zapada se trezeste~Aurora Liiceanu isi lua salariul la Suveica, Read more

Seniorii Al-Queda evadeaza pe capete (AIM)

La noua ani de la 9.11, patru prizonieri, cunoscuti pentru legaturile lor cu gruparea terorista Read more

Noua ani de la tragedia 9.11

Pe masura ce a trecut mai mult timp de la acele evenimente, dubiile privitoare la Read more

POLITICA: Opt ani de la 11 septembrie

Don Dahler pentru ABC: "Intreaga cladire (n.n.: World Trade Center South) a intrat in colaps, Read more

Share