home POLITICA 10 ani de la 9.11 (4) Neo/teoconservatorii americani

10 ani de la 9.11 (4) Neo/teoconservatorii americani

Share

Se împlinesc astăzi 10 ani de la atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 – bornă de hotar în deteriorarea mediului democratic de tip occidental în care trăim şi punct de inflexiune în intrarea umanităţii în era postdemocratică. O societate de tip confruntaţional, post-democraţie, croită după doctrina politică, economică, militară, socială şi culturală de tip neocon, indiferent cum i se spune acesteia în diferite state şi care îi sunt reprezentanţii locali în diferite state-naţiuni, a luat naştere progresiv, printr-o succesiune de şocuri globale generate probabil artificial, care au influenţat şi influenţează decisiv în rău lumea în care trăim.

New York Post
Larry Silverstein, supranumit de Bloomberg News “National Disgrace”. Ironia face că actualul primar al New York-ului, Michael Bloomberg, este chiar proprietarul agenţiei de presă ce l-a numit astfel

Se apropie cu paşi repezi, tropăie aproape ziua în care va trebui să înţelegem că orice sistem democratic conţine în sine germenii propriei sale decadenţe şi ai viitorului totalitarism care întotdeauna tinde să îl substituie, prin rapt, violenţă şi viol istoric, politic, economic şi social. Starea de pace, prosperitate, democraţie şi echilibru nu este şi nu va fi niciodată un status quo imuabil, de neclintit, ci într-o perpetuă denaturare sau reagregare.

Din mişcarea de dreapta americană numită, ca formaţiune politică, Partidul Republican, s-a zămislit şi a început să scoată colţii la vedere tot mai agresiv, după anul 1990, după căderea Cortinei de Fier, mişcarea neoconservatoare.

Neoconservatorii, cu aripa ultracreştin-fanatică a teoconservatorilor, cred orbeşte că piaţa ştie tot şi reglează tot, dar într-o manieră schizofrenică folosesc în acelaşi timp statul şi, în general, statele naţionale, ca pe vaci de muls, în timp ce predică despre economia liberă şi societatea egalităţii şanselor.

Ca libertarianişti, neoconservatorii americani au obsesia exportării democraţiei. Problema este că, chiar dacă ar exporta într-adevăr democraţia, întrutotului tot, ar încerca să o facă pe teritorii unde nu sunt pregătite condiţiile pentru aceasta.

Marea problemă însă este că ei în realitate nu sunt preocupaţi de democraţie, pluralism, multiculturalism, egalitatea şanselor – valori în care credem, ci de crearea unei lumi anarhice, aflate într-un perpetuu conflict, în care să umble în vehicule blindate şi să exploateze resursele locului, comportându-se cu localnicii băştinaşi ca sultanul din Brunei cu ai săi conaţionali: precum cu nişte vite.

Sub guvernarea americană, Irakul a devenit un haos, sub patronajul şi cu benevolenţa a doi americani: Paul Bremer şi John Negroponte. Facţiunile religioase shi’a şi sunni au ajuns, de la relaţii proaste tradiţionale, la război sângeros.

Un război sângeros provocat exact de trupele americane, de aroganţa, violenţa şi indolenţa lor în ceea ce la început nu era, apoi a devenit un adevărat teatru de război civil. La fel stau lucrurile în Afganistan. La fel vor sta, după intervenţia militară care se apropie, în Siria. La fel stau deja lucrurile în Liban, unde războiul civil este o realitate.

Exportarea democraţiei de către măreaţa Americă lasă în urmă răni sociale, politice, economice greu de cicatrizat.

Singurul interes al acestor extremişti neo şi teoconservatori este să căştige cât mai mulţi bani, dezintegrând, dominând şi exploatând. Aripa corporatistă a fenomenului neoconservator acţionează în lumea afacerilor. O simţim pe pielea noastră. În România, a reuşit să-l determine pe preşedintele Traian Băsescu să sacrifice românii pentru a nu fi sacrificată România, prin plecarea investiţiilor transnaţionalelor. Presiunile au fost făcute prin intermediul FMI și BM, știm acest lucru.

Neoconservatorismul sau libertarianismul acţionează în România de exemplu prin AmCham, care a impus până la urmă un nou Cod al Muncii, ce îi transformă pe români în sclavi la patron. El mai acţionează prin aderenţii locali, care se comportă ca nişte mafioţi în lumea afacerilor: Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Ion Ţiriac sau Sorin Ovidiu Vântu, ori moştenitorul acestuia, Elan Schwartzenberg.

Aceşti oameni sunt aceiaşi care acum câţiva ani predicau ipocriţi despre cât de mult pun ei preţ pe valoarea umană, glăsuind despre meritocraţie şi egalitatea şanselor, ori despre corporațiile responsabile social. Ca şi în media, în toate domeniile astăzi s-a răspândit același model comportamental al patronului. Principiul este simplu: sunt banii mei, mi-am riscat sănătatea, eu risc, nu tu, prăpăditule, angajatule, aşa că îmi trag partea leului şi în general tu nu ai nici un drept, iar cu Legea Română mă şterg defapt la fund.

În general, corporaţiile dispreţuiesc legislaţia de stat, de care încearcă să se debaraseze în permanenţă, eludând fiscul, externalizând costurile şi punând la punct uriaşe mecanisme birocratice artificiale, menite să dobândească cele mai mari facilităţi de la state cu o cifră de personal cât mai mică, încercând să-şi maximizeze până la paroxism profiturile.

Şi astfel ne-am întors, retur prin neoconservatorism, teoconservatorism, neoliberalism, numit mai nou libertarianism, trecând prin evenimentele tragice de la 11 septembrie 2001, direct la cauzele crizei. O criză direct legată de toată această problematică, puntea făcând-o mania acestor oameni de a călca totul în picioare de dragul profitului cu orice preţ, pierzându-şi sufletul, substanţa divină şi, prin urmare, natura umană.

Adică dezumanizându-se şi trăgând după ei în jos întreaga umanitate.

citeşte şi:
(1) 10 întrebări la care nu găsim răspuns
(2) Originile crizei. Atentatele din SUA
(3) Exerciţiile antitero ca diversiune
(5) Între teoria conspiraţiei şi aberaţie
(6) Revoluţia, lovitura de stat şi conspiraţia din 89
(7) Tehnica discreditării

(urmează)

Citeşte şi
10 ani de la 9.11 (7) Tehnica discreditării

In loc să ne confundăm cu creierul unic prin care respiră fluxul de idei oficial-confirmate, Read more

10 ani de la 9.11 (6) Revoluţia, lovitura de stat şi conspiraţia din 89

Exemplul care ne este cel mai la îndemână nouă, românilor, este cazul Revoluției şi loviturii Read more

10 ani de la 9.11 (5) Între teoria conspiraţiei şi aberaţie

Ce este o teorie a conspiraţiei? O prostie? Există sau nu există conspiraţii? Noi credem Read more

10 ani de la 9.11 (3) Exerciţiile antitero ca diversiune

Au fost între 15 şi 20 de exerciţii care au precedat direct atentatele, sunt legate Read more

10 ani de la 9.11 (2) Originile crizei. Atentatele din SUA

Cu puţin timp înainte de impactul primului avion cu WTC 1, o bancă de investiţii Read more

10 ani de la 11.09.2001. (1) 10 întrebări la care nu găsim răspuns

Cum se explică faptul că musulmani fanatici, ce-şi obligau femeile să poarte văl islamic, au Read more

Revista presei. Teoriile conspiratiei privind 11 septembrie 2001

~UNPR merge singura in alegeri~Alba ca Zapada se trezeste~Aurora Liiceanu isi lua salariul la Suveica, Read more

Seniorii Al-Queda evadeaza pe capete (AIM)

La noua ani de la 9.11, patru prizonieri, cunoscuti pentru legaturile lor cu gruparea terorista Read more

Noua ani de la tragedia 9.11

Pe masura ce a trecut mai mult timp de la acele evenimente, dubiile privitoare la Read more

POLITICA: Opt ani de la 11 septembrie

Don Dahler pentru ABC: "Intreaga cladire (n.n.: World Trade Center South) a intrat in colaps, Read more

Share