„Ucrainizarea” ca fapt şi consecinţă

Share

Ultimele dezvăluiri Wikileaks atestă că România s-a temut de o posibilă „ucrainizare” a coaliţiei de guvernământ de la Chişinău. Ei bine, de ce te temi, de aceea nu scapi. Ceea ce era mai rău deja s-a întâmplat. Mai rămâne de văzut dacă efectele discordiei din AIE vor fi tot de esenţă „ucraineană”.

Tensiunile interne în AIE nu vor dispărea

Potrivit telegramelor WikiLeaks, în octombrie 2009, fostul ambasador american în Republica Moldova Asif Chaudry şi ambasadorul SUA în Romania au purtat discuţii, la Chişinău, cu Anca Ilinoiu, consilierul pe politică externă al presedintelui Romaniei.

VoceaBasarabia

Potrivit acesteia, autoritaţile de la Bucureşti s-au bucurat de formarea, în Republica Moldova, a unei aliante pro-occidentale. Cu toate acestea, românii erau îngrijoraţi de divergenţele din coaliţie, se spune într-un raport trimis de Chaudry la Washington.

Consilierul lui Traian Băsescu s-a arătat impacientată de pericolul unei eventuale “ucrainizări” a politicii moldoveneşti. Cu alte cuvinte, s-a temut ca animozităţile între şeful statului şi prim-ministru să nu degenereze într-un război politic devastator.

Din păcate, „ucrainizarea” asupra căreia au avertizat nu numai diplomaţii, ci şi opinia publică din Republica Moldova, este deja un fapt împlinit. Nu mai e nimic de făcut. Relaţiile dintre Ghimpu, Filat şi Lupu la ora actuală sunt la fel de înveninate ca şi cele dintre Iuşcenko şi Timoşenco acum patru-cinci ani… tot pe Vocea Basarabiei

~Petru Bogatu~

Share