Zapad 2017, Coridorul Fulda, Coridorul Suvalki şi al treilea război

Share

Între exerciţiul militar rus Zapad 2017, Coridorul Fulda, cu rol strategic în anii 80, şi Coridorul Suvalki există o legătură naturală. Asamblat cu Zapad 2017, un eveniment pe Coridorul Suvalki ar putea fi începutul celui de-al treilea război.

Ipoteză. Cum ar putea doborî Vova Putin Ţările Baltice

Este un lucru îndeobşte cunoscut de strategii NATO că ruşii au tendinţa să atace militar Mittel Europa în luna august. Motivul: cel mult o treime dintre ofiţerii superiori NATO sunt la post, restul se află în concediu. În plus, opinia publică este neatentă din aceleaşi motive: concedii, vară etc..

Faptul că exerciţiul militar Zapad 2017 are loc pe 14-20 septembrie ar fi un indiciu că Moscova nu pregăteşte nimic de amploare în luna august. Dar aceste indicii ar putea să fie înşelătoare.

Zapad 2017 şi Coridorul Fulda

zapad

Zapad 2017 va avea loc în vestul Belarus, la graniţa cu Polonia şi Statele Baltice. Coridorul Fulda este un teritoriu între graniţa regiunii germane Hesse-Turingia (fosta graniţă dintre Germania de Est şi Germania Federală) şi Frankfurt pe Main. Numele vine de la localitatea germană Fulda.

Fulda conţine de fapt două coridoare de şes relativ prin care tancurile ar fi putut produce în anul 1984 sau 1985 un atac surpriză al trupelor sovietice.La el ar fi putut să participe şi forţele Pactului de la Varşovia. Scopul era ajungerea sovieticilor pe malurile Rinului.

Divizia de tancuri care ar urma să participe la Zapad 2017 a fost desfiinţată în 1999 şi este notorie pentru rolul jucat în loviturile date nemţilor în al doilea război. Este cea care a contribuit militar la zdrobirea Primăvereii Pragheze în 1968. De asemenea, a făcut parte din forţele masate în anul 1985 de sovietici în sud-vestul Germaniei comuniste, la Coridorul Fulda.

Zapad 2017 şi Coridorul Suvalki

Semnificaţiile simbolice sunt evidente. Dar cum ar acţiona acum ruşii? În 1985, înainte să acţioneze, Armata Roşie şi aliaţii au realizat că, dacă vor proceda la un atac, vor pierde. Motivul: strategia descurajării aplicată de NATO: trupe consistente masate în estul Germaniei Federale.

Să analizăm puţin ce avem la vest de Belarus. De la nord la sud, pe rând, Estonia, Letonia, Lituania, apoi Polonia. Nord-estul Poloniei este lipit de sud-vestul Lituaniei printr-o fâşie de frontieră de circa 100 de kilometri. Acesta este Coridorul Suvvalki (figurat pe harta pe care am dat-o cu roşu). Dincolo de el, la Baltica, precum o pâlnie, este enclava rusească Kaliningrad. Fostul Königsberg medieval german, mare centru cultural şi universitar odionioară, fosta capitală a Prusiei.

Ipotezele de lucru ale strategilor NATO iau în calcul şi posibilitatea ca Rusia să forţeze Coridorul Suvalki. De exemplu sub pretextul unui tranzit militar din Belarus în Kalinigrad sau invers. Odată instalaţi aici, ruşii nu ar mai pleca. Rezultatul pentru Statele Baltice ar fi un dezastru. Coridorul Suvalki e singura frontieră terestră dintre baltici şi NATO.

Blocadă rusă

Pe aici se exercită tot efortul logistic NATO pentru Statele Baltice. Pe Marea Baltică e imposibil, aceasta este dominată în prezent de marina militară rusă. Practic, prin eventuala ocupare a Coridorului Suvalki, Statele Baltice s-ar confrunta cu o blocadă rusă.

Odată cu avansarea tehnologiei militare, strategii au început să ia în calcul o mulţime de factori. Perioada concediilor numai e de-ajuns. Trebuie să luăm în considerare războiul meteorologic, cel geofizic şi cel psihotronic. Un cutremur de pământ devastator, o ploaie diluviană sau o puternică senzaţie generală de somnolenţă ori irascibilitate ar debusola statul sau teritoriul-victimă.

Nu este exclusă şi o succesiune de diversiuni. Este posibil ca Rusia să simuleze atacul pe flancul nordic, în Statele Baltice, şi să atace cu adevărat în sud. Ori să simuleze atacul în nord, apoi în sud şi să atace pe centru, adică România. Gherilă geopolitico-militară.

Zapad 2017 – cele trei variante ale exerciţiului militar rus

Varianta 1, optimistă. trupele ruse vin, are loc exerciţiul, apoi se retrag în Rusia.

Varianta 2, echilibrată. trupele ruse vin, are loc exerciţiul, apoi rămân cantonate în vestul Belarus.

Varianta 3, pesimistă. trupele ruse vin, are loc exerciţiul, apoi ocupă Coridorul Suvalki. Sau nu, iar atacul veritabil are loc în altă parte, după o succesiune de diversiuni militare şi dislocări de trupe.

Share