Vosganian numără ouăle găinilor românce nefiscalizate

Share

Oamenii aceştia sunt disperaţi. Caută factorul de multiplicare magic. Varujan Vosganian s-a dezlănţuit şi cere taxarea ouălor făcute de gănile fiscalizate din ogrăzile ţăranilor. Va rămâne în istoria omenirii sub numele “taxa pe ou”.

Varujan Vosganian a atins paroxismul penibilului

Ogrăzile acestea, în evidenţele UE, se numesc ferme de subzistenţă. Ele folosesc la supravieţuirea ţăranilor lipiţi pământului de sărăcie. Ei, în România, sunt baza electorală din mediul rural a PSD. Atacarea acestei baze electorale este un semn de disperare.

Vosganian vrea să mâncăm exclusiv ouă fiscalizate

“Fiecare ou mâncat de la găina din curte „văduvește” bugetul de cincizeci de bani ! :)”, spune Vosganian. Dincolo de faptul că foloseşte aiurea ghilimelele, e disperare mare la ăştia. Să urmărim însă demonstraţia lui Varujan Vosga:

Să presupunem că folosim, în demonstrația noastră, două găini ouătoare. Una dintre ele aparține unei ferme, cealaltă unui coteț. Oul fermierului va lua calea pieței și va fi vândut, în medie, cu 1 leu (pentru ouăle ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai puțin). Oul gospodarului va trece direct din coteț în tigaie.

Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit și pe dividende, impozit pe salarii și contribuții la asigurările sociale. La asta se adaugă faptul că, la rândul lor, salariile și profiturile obținute din producția fermierului, din prestațiile angrosistului și din serviciile supermarketurilor reintră în circuit și generează iarăși impozite și taxe.

Calcule pentru dl. Vosganian. Miză de oameni disperaţi că li se surpă bugetul de sub picioare

În România erau, la finalul anului 2014, 3.601.776 de ferme de subzistenţă. O treime din numărul total al fermelor, de subzistenţă, plus cele pe persoană juridică, din UE sunt în ţara noastră. Să zicem că o asemenea gospodărie rurală pe persoană fizică, nediscalizată, are în medie trei găini.

Asta înseamnă cam 10,8 milioane de găini. O găinuţă face un ou pe zi, dar dacă e de rasă şi e hrănită bine poate să ajungă şi la 3 sau 4. Să luăm varianta pesimistă. Dacă avem zilnic 10,8 milioane de ouă nefiscalizate, asta înseamnă un volum zilnic de taxe de 5,4 milioane de lei.

Într-un an, s-ar colecta la buget peste 1,9 miliarde de lei, adică circa 420.000 de euro. Este posibil ca pe Voisganian să-l fi luat cu capul când a calculat cu factor de multiplicare patru. Dar acelea sunt găinile de crescătorie, de rasă, cu hrană speciaă. Astfel i-ar fi ieşit poate 1,68 miliarde de euro.

Nicăieri în lumea occidentală nu se omoară omul sărac

Să ne înţelegem asupra unui lucru simplu: filosofia fiscală în democraţia liberală nu e cea din capul lui Vosganian. Micile afaceri la debut nu sunt scuturate de Fisc. Mai mult, ştiindu-se că sunt la limita evaziunii, sunt lăsate deliberat să crească, apoi sunt reglementate.

Analog, micile gospodării de subzitenţă sunt lăsate în pace. Cu atât mai mult în România, unde sunt, aşa cum am explicat, o treime dintre fermele de subzistenţă din UE. A le fiscaliza e o nebunia. Acei oameni nu au bani, fac troc în viu în majoritatea timpului.

O idee perdantă

Ideea tembelă a lui Varujan, dacă va fi aplicată, va fi un dezastru. Va presupune

evaluarea ritmică a bunurilor existente în fiecare dintre cele peste trei milioane de gospodării
executarea silită pentru evaziune fiscală a tuturor acestor gospodării
valorificarea bunurilor confiscate, pentru obţinerea fabuloasei sume din capul lui Vosga.

Totul cu un întreg scandal naţional, cu funcţionari ANAF luaţi cu huideo de ţărani. O luptă cu morile de vânt. Toată această operaţiune complexă, la nivel naţional, ar putea fi perdantă. S-ar putea ca, pe fiecare ou, să coste mai mult decât cei 50 de bani percepuţi de Fisc.

Share