home POLITICA Vineri avem publică OUG contra scriitorilor puşcăriaşi

Vineri avem publică OUG contra scriitorilor puşcăriaşi

Share

Ministerul Justiției va pune în consultare publică vineri ordonanţa de urgenţă contra scăderii pedepsei scriitorilor puşcăriaşi. Abrogarea reducerii pedepselor pentru deținuții care publică lucrări științifice merge înainte, a anunțat ministrul Justiţiei Raluca Prună, chiar dacă plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz negativ acestui proiect.

Prună a făcut anunţul chiar în plenul CSM:

Ministerul Justiției are inițiativa, iar eu am să merg în continuare pe abrogare. (…) Voi merge mai departe cu ordonanța de urgență și o să o pun pe site, nu am obligația să fac o consultare, dar pentru că subiectul e de interes, o să o pun în consultare vineri (…).

Voi argumenta pe discriminare, pentru că e discriminatoriu să răsplătești munca intelectuală mai mult decât munca fizică, și pe elemente de drept comparat.

Ralucă Prună a argumentat urgența abrogării prevederii legale privind scăderea pedepselor pentru puşcăriaşi prin faptul că fenomenul e departe de a se fi încheiat – la începutul lunii acesteia sunt în pregătire peste o sută de lucrări științifice cu autori deținuți:

Să știți că este exponențial și numărul de lucrări în pregătire și vă dau cifre. În 31 decembrie (…) erau 45 de lucrări în pregătire, potrivit datelor care mie mi se dau de către Administrația Națională a Penitenciarelor.

Pe 6 ianuarie erau peste o sută de lucrări și acum nici nu se mai știe cifra. Iar eu fac discuția asta în CSM pentru că nu vorbim aici doar de profesori, de edituri, vorbim și de judecători delegați, vorbim de instanțe în fața cărora aceste lucrări au ajuns.

În opinia Ralucăi Prună, discuțiile despre discriminarea scriitorilor puşcăriaşi nu se justifică în acest caz, deoarece beneficiile obținute de deținuții care fac muncă fizică sunt în prezent mai mici decât ale celor ce semnează lucrări științifice:

Vreau să spun că este la fel de discriminatoriu ca pentru muncă așa-zis intelectuală, deși eu nu am niciun motiv la acest moment să identific o lucrare din lista lucrărilor din 2015, care după standardele europene poate fi considerată lucrare științifică, deci eu constat că avem o procedură extrem de detaliată (…), eu spun că litera ei nu s-a aplicat și asta urmează să spună procurorii, nu eu.

Dar rezultatul este de peste 350 de lucrări scrise, iar beneficiul este de 30 de zile, deci noi oricum discriminăm între munca fizică, unde primim o zi liberă la patru zile de muncă, și dăm 30 de zile la o colecție de hârtii care se numește lucrare științifică. Iar eu am, ca Minister al Justiției, obligația să constat acest lucru.

Prună nu a exclus posibilitatea ca OUG pe care o va promova să sufere modificări la dezbaterile din Parlament sau ca urmare a unor decizii ale Curții Constituționale.

Citeşte şi
DNA a deschis un dosar penal, în cazul cărţilor scrise de către deţinuţii - corifei,
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, va promova abrogarea dispoziției ce permite ca deținuții ce scriu cărți
Ministerul Justiţiei a publicat lista integrală a universitarilor care au girat pentru puşcăriaşii scriitori, la
Gigi Becali a ţinut să vorbească, fără să gândească înainte măcar ouţin de tot. în
Cabinetul Grindeanu nu renunță la Ordonanțele de Urgență privind grațierea și modificarea codurilor penale. Ministrul
Plenul CSM a dat aviz negativ pentru proiectele de ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi
Proteste contra politicii antidemocratice a PSD au loc acum în întreaga ţară. Este vorba despre
Noi proteste au avut loc în ţară contra Cabinetului Grindeanu. Manifestanţii s-au exprimat contra graţierii
Există un sentiment de îngrijorare în rândul procurorilor cu privire la proiectul de grațiere. Este
Cele două ordonanţe de urgenţă pe care Cabinetul Grindeanu a încercat să le dea ieri
Share