Vine cutremurul?

Share

Seria de cutremure de suprafaţă din judeţul Galaţi, centrate pe comuna Izvoarele, nu trebuie să ne îngrijoreze, în perspectiva unui cutremur vrâncean. Aceasta nu înseamnă că unul nu e posibil.

• S-a trezit Iresponsabilul Vesel vorbind. Ponta: Nu vă panicaţi!

Când au trecut aproape 40 de ani de la precedentul mare seism vrncean, un cutremur mare poate avea loc oricând. Dar seria de seisme isvorane pare a fi din altă familie de evenimente geologice.

Care ar putea să fie cauzele?

Pot fi trei cauze.

Prima: în ultima vreme, a plouat foarte mult şi este posibil ca subteranele zonei (care nu sunt deloc pământ solid, aşa cum se crede, nicăieri în lume, ci există goluri) să se reaşeze.

Există anumite tipuri de sol care la contactul cu apa se lichefiază, iar presiunea terenului de deasupra face cavernele apărute prin lichefierea solului să se aplatizeze. Astfel, se produc seisme locale, de suprafaţă.

A doua: caverne făcute în urma extracţiilor de petrol şi gaze. Când au început problemele la Izvoarele, s-a afirmat că astfel de extracţii ar fi fost făcute în zonă. Noi ştim că mai jos, în Brăila, au existat şi mai există extracţii petroliere, despre Galaţi nu avem cunoştinţă.

Din nou, cavernele acestea din când în când se rearanjează şi aceasta produce seisme locale de suprafaţă, foarte spectaculoase, care induc panică în populaţie. Rar ele sunt grave în lume.

A treia: război geofizic al Rusiei contra României. Practica acestui tip de război este acreditată ca fiind practicată de ruşi asupra adversarilor geopolitici, iar noi în acest moment, ca aliaţi ai SUA, cu revendicări teritoriale serioase între Prut şi Nistru, suntem astfel.

Există oficiali ruşi, ca Dimitri Rogozin, consilierul lui Vladimir Vladimirovici Putin, care au şi ameninţat România, direct sau prin Republica Moldova. Nu însă promiţând război geofizic. Unul despre care profesorul Străinu scrie cu o expertiză remarcabilă

Mai trebuie să spunem că Radulian, şeful Institutului de Fizică a Pământului (un tip deştept şi ponderat), a fost întrebat dacă această ipoteză este valabilă. Răspunsul său este foarte interesant: 90% e sigur că nu. Aha, deci 10% da.

Share