VIDEO Fostul preşedinte Traian Băsescu atacă Justiţia din nou

Share

Fostul preşedinte Traian Băsescu a avut luni seară, la TVR 1, cea mai antidemocratică şi anti-Justiţie intervenţie tv din ultimii 10 ani.

Băsescu a vorbit despre independenţa Justiţiei, dar şi despre necesitatea ca actul de justiţie să se facă în paralel cu respectarea cu sfinţenie a drepturilor omului.

Ţara nu mai este condusă de politicieni, ci de procurori, de magistraţi.

, a afirmat fostul preşedinte.

• citeşte şi: Băsist. Voi rămâne întotdeauna astfel, un băsist Ce ne rămâne? Băsismul, fără discuţie. Voi rămâne întotdeauna băsist, în pofida tuturor, inclusiv, dacă va fi nevoie, contra lui Traian Băsescu însuşi.” (21 februarie 2015)

După ce 10 ani am susţinut fără rezerve orice acţiune a Justiţiei, constat că, din punct de vedere al viziunii, am greşit. Că, în acelaşi timp, susţinând structurile de forţă ale statului, n-am atenţionat că în paralel trebuie respectate drepturile omului cu sfinţenie.

, a declarat Băsescu. Cel mai lesnicios mod de a o cârmi şi a nu fi consecvent, justificând implicit de ce anume faci acest lucru, este să spui că ai greşit.

Fostul şef al statului e de părere că ar fi nevoie de o legislaţie în acest sens. Adică Traian Băsescu este la un pas de a legifera, ca şi PSD, pentru timorarea Justiţiei independente:

Aproape nu este zi lăsată de la Dumnezeu ca şefi de parchete, membri CSM, reprezentanţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să nu vorbească, să nu atace politicienii. Cred că ceva este în neregulă.

Asta este o prostie. Scrie undeva că, nemaivorbind despre faptul că vuvuzelele sistemului corupt nu contenesc să denigreze magistraţi şi să decredibilizeze Justiţie, reprezentanţii sistemului judiciar nu au voie să facă declaraţii publice?

Sigur că politicienii nu au un for care să spună “Domnule procuror şef, doamnă procuror şef, doamnă preşedinte, preşedintă vedeţi că puterile sunt egale şi. până când mă condamnaţi, n-aveţi dreptul să faceţi aprecieri publice”.

Aiurea-n tramvai. Procurorii nu se pronunţă public, ei vorbesc prin rechizitorii. Nimeni nu l-a văzut pe Uncheşelu sau Papici dând o declaraţie publică. Singura care a vorbit a fost Codruţa Kovesi, dar ea este manager, nu procuror cu rol executiv.

(Apropos: în felul acesta Băsescu îi ajută indirect pe Ponta şi Oprescu, nu?). Judecătorii, nici atât. Din nou: singura care face declaraţii de presă în numele instituţiei este preşedintele ÎCCJ, Livia Stanciu, cu rol de prezentare.

Acest tip de aprecieri este continuu din partea procurorilor. Or, aici trebuie stabilit echilibrul de drept. Legea trebuie să stbilească acest echilibru. Există legislaţia care protejează magistraţii, dar nici o legislaţie care să-i atenţioneze pe magistraţi că nu pot să facă aprecieri de dimineaţa până seara la adresa unei alte puteri în stat.

Iarăşi, aceeaşi poveste. Domnul Băsescu să se ia de mână cu Şerban Nicolae şi Co.. Oare ce se ascunde în spatele acestei dramatice schimbări de atitudine? “Faceţi Justiţie, dar până la mine şi oamenii mei!”? Despre asta să fie vorba?

nota: Tocmai ce şi-au recunoscut faptele, în integralitate, ca în rechizitoriul făcut de către procurori, Gabriel Sandu, Dorin Cocoş şi Dumitru NIRO Nicolae. Nu cumva din afacerea Microsoft, pe filiera acestor oameni ce şi-au recunoscut vina, firul anchetei se apropie de Traian Băsescu, prin finanţarea ilegală a unor campanii? Oare aşa se explică sucirea-n declaraţii a fostului şef al statului?

Share