Ministrul Mediului Cristiana Paşca Palmer a anunţat că în România este interzisă vânătoarea de urşi bruni, lupi, lincşi şi pisici sălbatice, ca trofee de vânătoare, anunţă cotidianul britanic The Guardian.
O mutare neașteptată compensează o tendință. Tot mai multe carnivore mari au fost împușcate la vânătoare anual, de la aderarea România la UE. România are cea mai mare populatie europeană de carnivore mari.
Măsura luată marți de Ministerul Mediului contracarează o tendință naţională. În acest an, pasionaţii de vânătoare au primit autorizaţie să ucidă 550 de urşi, 600 de lupi şi 500 de pisici sălbatice.
În ultimul deceniu, vânătoarea a devenit în România o industrie de mai multe milioane de euro. Pasionaţi de vânătoare din întreaga lume au plătit până la 10.000 de euro pentru un trofeu din Munții Carpați.
Guvernul a afirmat că, pentru a exista, industria de vânătoare se bazează pe o lacună în dreptul european, care permite sacrificarea animalelor sălbatice ce s-au dovedit a fi un pericol pentru om.
În conformitate cu Directiva Europeană privind habitatele, toate carnivorele mari sunt protejate în statele membre UE. Dar statul poate ordona uciderea animalului, dacă s-a dovedit că a atacat o persoană sau a deteriorat o proprietate privată.
O directivă europeană, vânătoarea şi ursul brun
“Vânătoare pentru bani era deja ilegală“, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Paşca-Palmer, pentru The Guardian. “Clauza pagubelor din Directiva Europeană a Habitatelor a acționat ca o acoperire pentru vânătoare“.
În fiecare an, sute de asociații de vânătoare din întreaga țară vor trebui acum să furnizeze autorităţilor două cifre: populația totală a fiecărei specii de carnivore mari şi numărul total considerat a fi susceptibil să provoace daune.
Al doilea indicator va acționa ca bază pentru o cotă de vânătoare, ce va fi emisă de guvern pentru fiecare specie. Aceste contingente vor fi apoi împărţite între asociaţiile de vânătoare. Apoi vor fi vândute ca drepturi de vânătoare pentru pasionaţi.
“Această metodă a ridicat câteva întrebări“, spune Paşca Palmer. “Cum numără a priori asociaţiile vânătorilor câte animale provoacă daune a priori înainte ca daunele să se fi produs? Prin introducerea interdicției, punem lucrurile pe calea cea bună, cum a intenţionat textul iniţial al Directivei Habitatului“.
ONG-urile susțin că metodologia folosită a tins să supraestimeze dramatic efectivele de carnivore mari. Oficial, sunt peste 6.000 de urşi şi 4.000 de lupi în România. Cu sute de asociații de vânătoare, animalele ar fi fost des numărate de mai multe ori.