home EVENIMENT UNJR şi AMR cer renunţarea la desecretizarea Arhivei SIPA

UNJR şi AMR cer renunţarea la desecretizarea Arhivei SIPA

Share

UNJR și AMR îi cer premierului Grindeanu să revină asupra HG de desecretizare a Arhivei SIPA. Organizaţiile susțin că lipsa de transparență ”renaște suspiciuni că Guvernul și majoritatea parlamentară doresc să folosească Arhiva SIPA pentru șantajarea magistraților”.

Liviu Dragnea îi poartă sâmbetele lui Tudorel Toader

UNJR (Uniunea Națională a Judecătorilor din România) şi AMR (Asociația Magistraților din România) sunt două organisme ultraconservatoare. Ele s-au manifestat în aceşti ani în general contra reformelor din Justiţie. UNJR și AMR îi cer lui Sorin Grindeanu să-i ceară lui Tudorel Toader…

… publicarea tuturor rapoartelor, proceselor verbale, ordinelor de miniștri și oricăror alte înscrisuri care privesc inventarierea acestei arhive..

UNJR şi AMR îl acuză pe Tudorel Toader de lipsă de transparenţă

UNJR şi AMR critică lipsa de transparentă și modul de acțiune al ministrului Justiției, Tudorel Toader. Acestea renasc suspiciunile că Guvernul și majoritatea parlamentară care îl susține doresc să folosească arhiva SIPA pentru șantajarea magistraților.

… este important să știm, din documente oficiale, ce s-a întâmplat cu ea (n.n.: Arhiva SIPA) în ultimii 12 ani. Cel puțin din datele făcute publice până în prezent, rezultă grave nereguli privind gestionarea acestei arhive.

, se precizează în scrisoarea deschisă. Organizaţiile vor ca Toader să facă publice toate documentele privind gestionarea Arhivei SIPA.

UNJR şi AMR vor desecretizarea a ceea ce e secret, nu a ceea ce e desecretizabil

… majoritatea având caracter de secret de serviciu, publicarea lor depinzând, așadar, strict de voința ministrului Justiției…

… arată UNJR şi AMR. Atunci “vor fi suficiente informații în spațiul public”. Acestea vor permite “cunoașterea stării acestei arhive în prezent”. Organismele susţin că aceasta este o “condiție necesară pentru a permite o decizie rațională”.

În caz contrar, arată sursa citată, suspiciunile în spațiul public privind potențialul de șantaj al acestei arhive se vor adânci. Aceasta atâta vreme cât reprezentanții Ministerului Justiției și Guvernului vor intra în arhivă.

Tudorel Toader este criticat de UNJR şi AMR

Mai mult, potrivit magistraților, modul de acțiune a ministrului Justiției Tudorel Toader ”contravine flagrant unei cooperări oneste ce ar trebui să existe între Ministerul Justiției și corpul magistraților, câtă vreme ministrul nu a notificat Consiliul Superior al Magistraturii ca acesta să poată emite un punct de vedere cu privire la această Hotărâre de Guvern”.

Semnatarii scrisorii atenționează că efectul hotărârii asumate de Guvern va fi acela ca informațiile adunate prin “metode securistice” să poate fi folosite împotriva justiției.

“Efectul hotărârii pe care vi-o asumați ca Guvern, la propunerea ministrului Justiției Tudorel Toader — cel puțin așa cum efectele rezultă din declarațiile ministrului, deoarece acesta nu a publicat în prealabil un proiect al hotărârii—, va fi ca informații adunate prin metode securistice, în afara oricărui cadru sau proceduri legale, să poată fi, în acest mod, legitimate și folosite împotriva justiției”, se menționează în scrisoare.

UNJR și AMR menționează că vor face uz de toate mijloacele democratice pentru a se asigura că nimeni, fie oameni politici, partide ori servicii secrete, nu va folosi această arhivă în interese personale sau de grup pentru șantajarea magistraților sau răspândirea de suspiciuni de acest tip.

Scrisoarea comună este semnată de către președintele UNJR, judecătorul Dana Gîrbovan, și președintele interimar al AMR, judecătoarea Andreea Ciucă.

Citeşte şi
Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat că Serviciul a încheiat orice legătură cu "trecutul nefast
MApN a declasificat luna trecută un document din dispoziţia Guvernului, Armata Română i-a hrănit şi
In Anglia au fost desecretizate 35 de rapoarte legate de aparitia obiectelor zburatoare neidentificate (OZN)
~adevarul despre mita de la ANAF~Gaddafi ameninta cu genocid~Felix, protejat de Regimul lu' Emil~Necolaiciuc va
Președintele UNPR, Gabriel Oprea, a spart faţa realităţii lucrurilor, declarând că partidele foștilor premieri Victor
Ştim ceva mai mult acum despre implicarea lui Liviu Dragnea şi a lui Carmen Dan
Dacian Cioloş a declarat că matematica lui Dragnea a crescut salariile, dar acestea nu au
Sanctitatea Sa Papa Francisc I va vizita în perioada 31 mai-2 iunie, la invitaţia autorităţilor
Un camion plin cu pietre a fost adus de conspiratorii reprimării, pe 10 august, la
Când Viorica Dăncilă a fost numită premier, aceasta a adus beneficii importante fiului acesteia, ale
Share