home ECONOMIE, POLITICA Uniunea Europeană a subminat Uniunea Europeană

Uniunea Europeană a subminat Uniunea Europeană

Share

În principal, UE a fost entitatea care a subminat UE. Cauza: acel exces de democraţie existent în luarea oricărei decizii (i se mai spune larg consens, deşi e incorect aşa).

De unde şi până unde orice “chițimie” de stat are drept de veto asupra deciziilor importante ale UE??

Mergem mai departe şi dăm de EuroZonă. Unde, ce să vezi? Aceeaşi idee: EuroZona s-a subminat pe sine însăşi încă de la naştere. Cum adică, avem banca centrală comună şi nu avem şi o trezorerie comună? În mod evident, şi o politică fiscală comună…

Mai departe: dăm din nou de aceleaşi entităţi. Doar că, de această dată, discutăm despre lipsa unui mecanism de a da afară din sufragerie invitaţii care râgâie la masă:

Hello, Athens, do you reach me? Roger! Vezi că iar ai depăşit ţinta Maastricht de deficit bugetar. Ori te apuci şi îţi revizuieşti politica fiscală, ori eşti heraus şi vei avea parte de un hard-landing, e problema ta să decizi!

E, dacă ar fi stat aşa lucrurile, evident că n-am mai fi discutat acum de atâtea şi atâtea deficite şi datorii şi state în insolvenţă şi faliment ş.a.m.d..

Rezumând: “bătârna” Europă şi-a conceput singură problemele, nu cred că e altcineva care să aibă o vină mai mare. A, că unii sau alţii pot veni cu ceva catalizatori, în regulă, dar nu au fost determinante până acum.

Şi, dacă e să contextualizăm şi să facem un zoom-out cu aproape 100 de ani în urmă, o să constatăm că marea majoritate a problemelor pe care le întâmpinăm acum cu toţii este o consecinţă direct a ideii tâmpite de “stat social”.

Cu trimitere directă la criteriul acela complet idiot de solidaritate, în ceea ce priveşte plata asigurărilor de sănătate şi a pensiilor.

Mult mai cinstit şi mai corect ar fi fost să se impună obligativitatea plăţii de asigurări de sănătate şi de pensie, însă FĂRĂ a se da acele sume de bani generaţiei curente de cetăţeni (pentru sănătate) şi de pensionari.

Adică fiecare să beneficieze strict de ceea ce a contribuit, fără nici un fel de “mutări” de fonduri şi beneficii intergenerationale. În opinia mea, consatam astăzi un eşec secular: acela al politicilor de stânga.

Singura soluţie: capitalismul pur.

Share