home MASS MEDIA, POLITICA Ultima Suflare a Adevărului

Ultima Suflare a Adevărului

Share

~Spartakus~

Încă de la înfiinţarea lui, Internetul a reprezentat o culme a democraţiei, pe care în mod cert părinţii actualului sistem politic n-o prevăzuseră. Libertatea nelimitată părea să fie singura regulă a acestei lumi lipsite de restricţii.

academiafeminina

Pe Internet, fiecare era liber să scrie ce gândeşte şi ce crede şi cu siguranţă că, dacă am fi avut Internet pe vremea lui Ceauşescu, cizmarul din Scorniceşti ar fi devenit istorie mult mai devreme.

Dovada puterii acestui discipol nevăzut şi disciplinat al Libertăţii şi Adevărului o constituie recentele revoluţii din lumea arabă. Regimuri dictatoriale care dăinuiau de zeci de ani au căzut în câteva săptămâni, măturate de un val de entuziasm tineresc, căruia mii de utilizatori de Facebook i-au dat, din toată inima, “Like”.

Dar democraţia nu e pentru căţei, ci doar pentru dulăi. Pentru că în China sau în Rusia, de pildă, Internetul este considerat un mare duşman al stăpânirilor şi de aceea e cenzurat cu osârdie, iar revoluţionarii de Facebook sunt băgaţi după gratii mintenaş.

Niciodată nu va mai fi posibilă în asemenea ţări o revoluţie internautică, deoarece autorităţile de aici au avut deja grijă să o ucidă în faşă. În lumea liberă însă informaţia circulă nestingherita şi astfel opinia publică a putut şi poate afla o mulţime de adevăruri delicate despre cei care o conduc.

Dar nici aici Internetul nu se simte prea bine. Supus unor presiuni tot mai intense din partea guvernelor, care văd în el mai curând “o ameninţare cibernetică la adresa fundamentelor societăţii democratice”, decât o portavoce a libertăţii de exprimare, Internetul e pe cale şi aici să-şi dea ultima suflare.

Unul dintre cei care i-au pus gând rău este însuşi Bill Clinton, politicianul încărcat de retorică democratică, jovial şi charismatic. În spatele zâmbetului său de Hollywood se ascunde însă un rânjet care i-ar fi dat fiori şi lui Beria.

Căci tocmai fostul preşedinte, supranumit de presă “Billy Mincinosul”, pledează acum pentru înfiinţarea unui “Minister al Adevărului” la Washington. O organizaţie condusă de guvernul federal sau chiar de ONU şi menită să contracareze dezinformările şi zvonurile care au inundat Internetul.

Propunerea lui Clinton nu vine chiar din senin: recent, soţia lui, Hillary, se plângea că “Statele Unite sunt pe cale să piardă războiul informaţiei” în favoarea presei independente şi că trebuie făcut ceva pentru echilibrarea balanţei.

De asemenea, un celebru jurist american, Cass Sunstein, fost profesor la Harvard şi în prezent consilier al preşedintelui Obama, a cerut, nu mai demult decât luna trecută, ca site-urile de Internet şi blogurile politice să fie obligate prin lege să facă trimiteri şi la informaţii opuse celor prezentate de ele şi chiar să insereze casete publicitare conţinând texte propagandistice oficiale.

Aceasta după ce în 2008, într-un articol publicat în “Revista de filosofie politică”, el trasase un plan, prin care cerea guvernului să-şi infiltreze oamenii în grupările media care propun teorii diferite de cele oficiale pe forumuri, reţele sociale şi bloguri, în încercarea de a submina grupările respective.

Judecând după informaţiile contradictorii care circulă tot mai mult în mediul virtual, această infiltrare, care are ca scop tocmai bulversarea opiniei publice, pe principiul “dacă nu-i poţi convinge, zăpăceşte-i”, a început deja şi va deveni, previzibil, tot mai extinsă. Postacii de partid şi de stat lucrează deci febril, pretutindeni în lume, dornici să împuşte din taste ultimul soldat al Adevărului: Internetul.

sursa: Reporter Virtual

NOTA: Cass Sunstein are dreptate atunci cand le cere bloggerilor (atentie, bloggerilor, nu jurnalistilor veritabili, care respecta aceasta regula) sa prezinte si punctul de vedere opus celui pe care il afirma.

Aceasta in jurnalism se numeste “audiatur et altera pars” si este un principiu fundamental al deontologiei jurnalistice.

Cat despre bannerele cu texte propagandistice oficiale… nu ma deranjeaza deloc sa le postez pe site, daca este vorba despre bannere platite, pentru ca asta nu ma impiedica sa imi exprim exact aceleasi puncte de vedere in textele scrise de mine.

Poti sa ai reclama de la RMGC sau de la Ministerul Turismului si Dezvoltarii si sa nu te opreasca nimeni sa scrii, respectand regulile presei, critic la adresa acestor institutii, atunci cand este cazul.

Cat despre Internet pe post de culme a democratiei… da, asa este, dar ce ne facem atunci cu republica ateniana. Si ar fi bine sa nu uitam ca a urmat cucerirea romana si ca pana la urma a mai aparut si nenea Flaminius.

Citeşte şi
După trei ani de scădere, numărul violenţelor împotriva jurnaliştilor a crescut din nou în 2018.
Primăria liberalului Nicolae Robu a blocat toate conturile jurnalistului civic Mălin Bot şi ale membrilor
Patronul postului Realitatea TV, Cozmin Gușă, a declarat că Rareș Bogdan, realizatorul emisiunii ”Jocuri de
Corina Crețu și-a acuzat pe Facebook propriul partid, PSD, că direcționează către presă ”sume incredibile”
FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) a reacţionat dur la agresarea şi baterea jurnaliştilor în timpul
Apare în arenă politicianul frenetic Şerban Mihăilescu a.k.a. Micky Şpagă. Aceasta este o nouă stenogramă
În prima stenogramă, protagonist este Adrian Năstase. Aici se vede una dintre bolile pe care
Grupul elveţian Ringier şi compania Sport Media Group din Bulgaria au cumpărat de la Intact
Șeful PSD Liviu Dragnea a lansat un atac direct la adresa libertății presei duminică seară.
Consiliul Naţional al Federaţiei FAIR - MediaSind, întrunit în data de 23 aprilie 2018 la
Share