UDMR se radicalizează doar electoral?

Share

Întrebarea este: e vorba doar despre o radicalizare formală, generată de necesităţile electorale ale acestei formaţiuni, ori despre o schimbare majoră, de fond, a discursului politic?

Şi mai este încă o întrebare, secundară în context: până acum, când, preponderent implicit, UDMR nu s-a pronunţat decât cel mult ambiguu în favoarea autonomiei teritoriale a Transilvaniei, o făcea folosind, prin liderii săi, cu bună ştiinţă, tehnica dublului limbaj, ori pentru că efectiv liderii Uniunii nu urmăreau obţinerea autonomiei teritoriale?

Eredely-2020Vom toca mărunt discursul senatorului Marko Bela, preşedinte de onoare al UDMR. Tehnica politicienilor maghiari e simplă, a fost rafinată în decenii de limbaj dublu şi mesaje politice ambigue.

Acestea sunt probabil studiate să fie înţelese de noi, românii, ca declaraţii politice de linie, cu sens electoral, blablabla, iar de maghiarii din Ardeal ca o chemare la acţiune pentru autonomie, pas cu pas.

Vom traduce în limbaj explicit aceste ambiguităţi, care au o semnificaţie pentru noi şi cu totul alta pentru un maghiar transilvănean, educat din copilărie ca la anumite cuvinte-cheie (Trianon, lupta noastră, adversari, drepturile noastre, pierderi, victorii, direcţia corectă) să înţeleagă anumite lucruri bine definite.

Tema principală a şopârlelor liderilor UDMR este nostalgia şi regretul imperiului pierdut. Evident, este foarte toxic să faci asta, pentru că astfel instigi cu bună ştiinţă, pe o nişă electorală foarte sensibilă.

Cu roşu observaţiile noastre:

MARKO BELA Unii ar putea spune că românii sunt adversarii noştri. Poate că sunt adevărate aceste spuse, pentru că în ultimii ani am fost puşi de multe ori în postura de a ne confrunta cu reprezentanţii românilor pentru apărarea drepturilor noastre şi am avut meciuri cu ei.
TRADUCERE: Poate că românii sunt adversarii noştri. Poate că da, pentru că ne ţin piept: în ultimii ani ne-am confruntat cu ei pentru a obţine autonomia teritorială.

MARKO BELA (…) nu acesta este adversarul nostru cel mai puternic. Cel mai periculos adversar este ignoranţa celor care ne spun că nu are sens să mergem la Bucureşti sau la Bruxelles să facem politică. Ce rost are să mergem acolo, ce pot face câţiva oameni? Acesta este adevăratul adversar – lipsa de credinţă, ignoranţa şi lipsa de interes a celor care ne spun că nu avem şanse.
TRADUCERE Maghiarii care ne aleg sunt ignoranţi, pentru că nu înţeleg că noi mergem la Bucureşti sau Bruxelles ca să luptăm pentru autonomia teritorială, pas cu pas. Că suntem corupţi şi am pus botul la slănina românilor nu vă spunem.

MARKO BELA De la Trianon încoace am tot pierdut, dar în 1989 ni s-a dat o nouă şansă la victorie.
TRADUCERE Tratatul de la Trianon a făcut ca Ungaria (adică noi, maghiarii din România de azi) să piardă (adică să pierdem) Banatul şi Transilvania. În 1989 ni s-a dat o şansă, prin reamestecarea cărţilor istoriei.

MARKO BELA Fără UDMR la Bucureşti nu ar fi fost posibilă aderarea României la NATO în urmă cu 10 ani şi nici intrarea în Uniunea Europeană în urmă cu şapte ani.
TRADUCERE Ce am făcut noi cu această şansă? Dumb & dumber: i-am ajutat pe români să adere la NATO şi să se integreze în UE! Ce democraţie, ce pluralism, nouă ne pasă de interesele noastre, ce nu au nici o legătură cu Europa Unită.

merită să citeşti şi asta: Motivele prieteniei ruso-ungare (Ovidiu Maican pentru România liberă) Autorul explică motivele şi tradiţia îndelungată a colaborării sovietico-maghiare şi lipsa tradiţiei democratice interbelice a Ungariei: între 1918 şi 1920, la putere a fost comunistul Kuhn Bela, omul ruşilor. După ce acesta a fugit în URSS, până în 1945, Ungaria a devenit monarhie fără rege şi a fost condusă de regentul Horty Miklos, dictator de extremă dreaptă. Din 1921 până în 1936, Ungaria a avut doi prim-miniştri: pe Bethlen Istvan (1921 – 1931) şi pe Gombos Gyula (1931 – 1936). În acest timp, noi ne chinuiam să facem democraţie de tip occidental şi ne plângeam de milă, că avem forme, dar nu şi fond democratic instituţional, strigam că suntem balcanici şi corupţi şi împărţeam ţara în tranşee politice. Cam ca acum…

MARKO BELA Este nevoie de acel procent de 5% – 6% pentru ca România să meargă în direcţia corectă.
TRADUCERE Românii ăştia sunt nişte sălbatici şi sunt incapabili să guverneze singuri, fără noi. Au nevoie de noi, să trecem Carpaţii, să venim în Mica Siberie, noi, cei civilizaţi şi europeni, să le dăm 5% – 6%, să-şi poată guverna ţara.

MARKO BELA Când nu am fost reprezentaţi în Europa, iată ce s-a întâmplat la Trianon. Putea să se întâmple altfel, poate istoria putea să fie alta.
TRADUCERE Ce bine era dacă în 1920 ar fi existat un lobby puternic vest-european al nostru, care să ne ajute să ne păstrăm teritoriile din Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, România şi Cehoslovacia!… Ungaria Mare ar fi fost o forţă în Europa!

MARKO BELA De asta este important să fie la Bruxelles 1,2,3 oameni, dacă vom fi prezenţi nu se vor putea lua decizii împotriva noastră, pentru că vom avea un cuvânt de spus.
TRADUCERE Dar acum, cu o Uniune Europeană slabă şi partidele extremiste puternice, avem şansa să îndreptăm efectele Trianonului, dacă oamenii noştri vor fi la Bruxelles, să deformeze realitatea istorică şi să influenţeze decizia Parlamentului European.

Să luăm puţin la refec şi declaraţia europarlamentarului Sogor Csaba, făcută tot cu ocazia lansării listei UDMR pentru alegrile europarlamentare:

SOGOR CSABA În secuime noi nu suntem minoritari, în Europa noi nu ne simţim minoritari. (…) Noi, maghiarii din Ardeal, avem dreptul să trăim în Europa, ştim de unde venim, ştim ce vrem, ştim cum va arăta lumea pe care o dorim.
TRADUCERE Noi, maghiarii, secuii, în Europa nu ne simţim minoritari, dar în România da, pentru că, oricâte drepturi ne dau românii, noi ne simţim minoritari cât timp nu se repară efectele Trianonului, chiar dacă suntem majoritari în unele judeţe din Transilvania.

SOGOR CSABA Suntem dispuşi, dacă este nevoie, să-i facem pe români să simtă cum este să trăieşti în minoritate şi pentru asta vă cer ajutorul.
TRADUCERE Dar dacă Transilvania se va alipi la Ungaria, românii vor fi o minoritate şi vor simţi pe pielea lor cum este. Ajutaţi-ne prin votul vostru să facem asta!

Timp de 25 de ani, ne-am făcut că acest grave probleme nu există şi adevărata istorie a fost o necunoscută pentru noi.

Trecerea sub tăcere a realităţilor istorice, prin înţelegerea ei deformată sau absenţa unora din manualele şcolare în perioada comunistă a fost continuată după 1989, special pentru ca aceste probleme să fie ridicate la noi de extrema dreaptă şi susţinute cu un discurs încărcat de ură şi xenofobie.

Aceasta a stimulat mocnirea revizionismului maghiar, ţinut la foc mărunt pentru momentul când se va ivi ocazia izbucnirii sale.

Acum se pare că Kremlinul, Budapesta şi în general cercurile iredentiste au ajuns la concluzia că actualul context (anexarea Peninsulei Crimeea de către Moscova) oferă ocazia.

Share