home MASS MEDIA TVR 2, propagandă comunistă sau nuditate fără conotații sexuale

TVR 2, propagandă comunistă sau nuditate fără conotații sexuale

Share

Am revăzut la TVR 2, după foarte mulți ani (aveam pe atunci doar 15 ani) serialul de televiziune produs în 1973, „Un august în flăcări”. Difuzat în după-amiezele de august 2017, de TVR 2. Scumpă, foarte scumpă producție.

Ţara moartă. O ţară moartă, ieri și azi, de indiferență. De indiferenţă. De indiferenţă…

Sute de costume, exterioare multe, minuțioase reconstituiri de epocă, tehnică din belșug (mașini, tancuri, motociclete, camioane, tunuri…). Explozii, cascadorii și mai ales aproape toată pleiada de mari actori din acea vreme, în frunte cu Florin Piersic, Liviu Ciulei, Toma Caragiu, Cornel Coman.

TVR 2 îndoctrinează românii pe tema momentului 23 august

O simplă ficțiune de război, cu aventuri, agenți secreți (comuniști) și nemții cei răi, ar spune unii. La fel cum au făcut și americanii (dar fără comuniști), pe bandă rulantă, în anii 60-70. Și totuși acest serial, sub masca numitelor intrigi de spionaj și lupte, a fost conceput atunci, în 1973, de către unul dintre cei mai mari plagiatori comuniști, Eugen Barbu (secondat de Nicolae Mihai).

Ca serial de îndoctrinare a românilor cu viziunea PCR asupra momentului 23 august. Privind rolul „determinant” jucat de comuniștii, aflați în ilegalitate, în pregătirea și desfășurarea acelui act. Primele șase episoade au fost regizate de Dan Pița și Alexandru Tatos.

Ultimele, cele mai încrâncenat ideologizate, de Radu Gabrea și Doru Năstase. În 1973, 23 august încă nu fusese ridicat de Ceaușescu la rang de „început al revoluției de eliberare națională și social antifascistă și anti-imperialistă”.

Serial de dogme ideologice

Era doar o simplă „insurecție armată”condusă de comuniști. În repetate secvențe, comunistul intrerpretat de George Constantin dă ordine ferme si scurte – dar perfect banale – unor generali din armată, interpretați de Amza Pellea și Sergiu Nicolaescu.

Fiecare episod, intrigă și chiar secvență sau personaj din serial a fost construit potrivit unei dogme ideologice. Așa încât tot românul să priceapă clar cum au luptat ei, comuniștii, în ilegalitate, înfruntând bestiile ordinare ale Siguranței.

Interpretate în tușe groase de Toma Caragiu, Ovidiu Iuliu Moldovan și Aristide Teică. Ticăloșia politicienilor burghezi (reprezentați de personajul interpretat de Liviu Ciulei) sau perfidia hittleriștilor criminali (interpretați de Christian Muller, Marga Barbu și Emmerich Scheffer).

Manipulare pentru consolidarea regimului ceauşist

Până și prizonierii anglo-americani eliberați au fost înfățișați ca niște bețivi, petrecăreți și cam prostănaci. Doar ei, comuniștii (Florin Piersic, Cornel Coman, Violeta Andrei) erau deștepți, curajoși, neabătuți, descurcându-se cu success în orice situație.

„Un august în flăcări” este o foarte costisitoare falsificare grosolană a istoriei. O manipulare ideologică ce-și avea justificarea în 1973 în consolidarea și legitimizarea regimului ceaușist, prin minciună și deformare grosieră a adevărului.

Dar în 2017, ce justificare mai are difuzarea acestei producții de propagandă comunistă ordinară de către TVR 2, canal public de televiziune? Cu un haz nebun și involuntar, un carton anunța înainte de începerea fiecărui episod că filmul ar putea conține „scene de violență limitată”.

TVR 2 şi Prima TV denaturează grav realitatea istorică

Şi „nuditate fără conotați sexuale”. „Nuditate fără conotații sexuale” în Epoca de Aur?! Dacă nu aș fi convins de indolența acelor responsabili din TVR, aș spune că își bat joc de telespectatorul român. Sau, mai rău, chiar resuscită nostalgiile comunisto-ceaușiste.

Cum am mai spus-o și în cazul difuzării altor filme de ficțiune comuniste (redifuzate și de TVR2 și de Prima TV) ce denaturau grav și inacceptabil realitatea istorică în scopuri propagandistice…

Era oare atât de greu? Răspunderea era atât de mare, pentru înlocuirea ineptei prevenții asupra „nudității fără conotații sexuale” cu o frază scurtă, care să-l anunțe pe telespectatorul anului 2017 că va urma o peliculă realizată conform dogmelor epocii comuniste, care nu corespund adevărului?

CNA, se aude?

Nici măcar pe pagina de Internet a TVR 2 nu se spune un cuvânt asupra falsității istorice și genezei comuniste a serialului. Doar că este „un serial de aventuri cu tentă politică și polițistă”. Oare chiar atât de nostalgic ceaușist sau pur și simplu perfect incult este redactorul care a scris acestă frază intenționat incoloră și inodoră?

CAN, ce distribuie grijuliu amenzi pentru derapajele politice din talk-show-urile televiziunilor, oare nu se uită și la astfel de emisiuni? Este CNA atât de ancorat în actualitatea politică, încât nu mai sesizează și astfel de dezinformări crase asupra telespectatorilor? Sau nu are nimic împotriva lor?

Citeşte şi
OTV, Kanal D şi 10 TV au înregistrat cele mai multe greşeli de folosire a
In urma cu cateva saptamani, lumea a fost lovita de un nou sindrom. Numele pe
Donald Trump ar putea să devină un caz în sine. Candidatul republican poate fi cel
Când scriem aceste rânduri, nu ştim care va fi rezultatul referendumului (Brexit sau Brexin) prin
Majestatea Sa Regele Mihai Ii, ultimul şef de stat în viaţă din cel de-al doilea
Dinspre Parlament, cu complicitatea Guvernului, acum un an şi jumătate, un grup de borfaşi de
Autorităţile americane au anunţat iniţial inaplicabilitatea Convenţiilor de la Geneva în cazul conflictului din Afganistan.
Cele mai relevante instrumente legale (convenţii internaţionale) sunt Convenţiile de la Geneva din 1949 (Geneva
Curtea Supremă a SUA a decis cu o majoritate de cinci la trei că ordinul
După atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, preşedintele american George W. Bush a autorizat
Share