Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, anunţă desecretizarea arhivei SIPA

Share

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat miercuri dimineaţa, pentru Antena 3 , că va desecretizată arhiva SIPA. Aceasta însă “cu respectarea termenelor şi procedurilor legale”.

Cucuveaua Mov nu există în Dosarul Black Cube, al DIICOT

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că a primit de la CSM o scrisoare pentru desecretizarea arhivelor SIPA. El a spus că va citi scrisoarea.

CSM a trimis, să nu îi spunem solicitare, pentru că CSM nu îmi solicită mie, au cerut relaţii (…). Au ajuns la Ministerul Justiţiei aseară, după orele 9.00. Le-am primit acum. Sigur, merg la şedinţă, la CSM. Voi citi şi eu scrisoarea, voi vedea şi le voi comunica răspunsul.

, a declarat ministrul Justiţiei. El a adăugat :”Voi desecretiza arhiva SIPA în cel mai scurt timp, cu respectarea termenelor şi procedurilor legale”.

Iniţial, Tudorel Toader a comentat cu precauţie subiectul SIPA

Declaraţia fermă vine după ce marţi seară Tudorel Toader a comentat cu grijă subiectul. El a spus că mai întâi trebuie să vadă nivelul de secretizare şi cui îi revine competenţa desecretizării.

Arhiva se găseşte la Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP). Acum am avut întrevedere cu directorul ANP ca să mă interesez de condiţiile în care se află. Am vorbit şi cu cei care au administrat arhivă în trecut.

Mă voi documenta riguros cu privire la istoricul acestei arhive, să vedem perioada în care sunt informaţii (…). Trebuie să vedem nivelul de secretizare, din moment ce nu am fost acolo nu ştiu ce este acolo. Pentru că, în funcţie de nivelul de secretizare, vedem şi cui îi revine competenţa desecretizării.

Dacă e la nivel de ministru, dacă e la nivel de Guvern, dacă o fi la nivel de CSAT… Deşi nu, sau sper să nu fie informaţii atât de importante pentru siguranţa statului în arhiva de la ANP.

, a declarat Tudorel Toader.

CSM cere detalii despre arhiva SIPA

Membrii CSM au votat marţi în favoarea formulării unei adrese către Ministerul Justiţiei. Prin aceasta, se vor cere reprezentanţilor Ministerului Justiţiei detalii privind arhiva SIPA.

S-a hotărât transmiterea unei adrese către Ministerul Justiţiei pentru a da detalii privind arhiva SIPA. În funcţie de asta, după ce ştim exact situaţia de fapt, să ştim cum acţionăm. Am cerut să aflăm care e situaţia arhivei SIPA.

Ce s-a întâmplat după anul 2005, când s-a dispus desfiinţarea arhivei SIPA? A existat o inventariere, dacă au existat rapoarte, unde au fost transmise, toate amănuntele de genul acesta.

, a precizat preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, la ieşirea de la CSM..

Cristi Danileţ solicită desecretizare parţială

Judecătorul Cristi Danilet a cerut ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, printr-o scrioare deschisă, să nu desecretizeze în totalitate arhiva SIPA. Danileţ argumentează că informaţiile din arhivă vizează “aspecte profesionale şi de viaţa privată a angajaţilor din justiţie”.

Danileţ susţine că nu există nici un interes al publicului să afle “zvonuri, bârfe, scenarii privind magistraţii sau orice altă informaţie de acest gen”. Danilet a postat pe site-ul sau o scrisoare adresată ministrului Justiţiei, prin care îşi transmite dezacordul faţă de desecretizaresa în totalitate arhivei SIPA, motivând că multe note informative reprezintă “bârfe”.

Tăriceanu: Arhiva SIPA ar trebui distrusă

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că arhiva SIPA ar trebui distrusă. Aceasta pentru a nu mai exista nici un fel de instrument de șantaj la adresa unor judecători și procurori aflați în activitate.

Această arhivă SIPA pur și simplu ar trebui, în opinia mea, distrusă, astfel ca să nu mai existe nici un fel de instrument de șantaj la adresa celor care probabil încă mai sunt în zona judecător/procuror. Probabil că unii dintre ei au ieșit la pensie de când e arhiva, nu știm, dar ceilalți, care sunt încă în serviciu activ, să nu planeze asupra lor această amenințare, pentru că nu mi se pare normal ca elementele de viață privată să poată să fie folosite împotriva lor, astfel încât judecata lor să fie distorsionată de temerea dezvăluirilor.

, a afirmat Tăriceanu. El a subliniat că elementele din viața privată a celor care lucrează în Justiție, incluse în documentele arhivei SIPA, pot fi folosite pentru șantaj.

Din ce a apărut în spațiul public despre arhiva SIPA, ce aflăm? Că în dosarele celor care lucrează în justiție, deci, judecători, probabil și procurori, în loc ca serviciul respectiv să se ocupe de partea de protecție a lor în ceea ce privește tentativele de corupție, legăturile nesănătoase între judecători, procurori și cei care erau acuzați sau condamnați, aflăm că se strângeau informatii inclusiv despre viața lor privată, elemente care sigur că pot să fie oricând folosite pentru un frumos șantaj.

Nu ar fi o originalitate nici în România. Și eu cred că, din acest motiv, ar fi normal ca această arhivă să nu fie predată, să ne trezim peste nu știu câtă vreme că iarăși e spartă, e folosită sau nu știu ce.

, se arată în transcriptul emisiunii tv, postat miercuri de Tăriceanu pe Facebook.

Share