home POLITICA Teodor Meleşcanu întoarce România cu faţa spre Mama Rusia?

Teodor Meleşcanu întoarce România cu faţa spre Mama Rusia?

Share

Teodor Meleşcanu s-a întâlnit azi cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin. Delaraţiile sale ulterioare sunt dramatice pentru viitorul ţării. Este cea mai explicită întoarcere a României cu faţa spre Rusia după mulţi ani. Totul este însă implicit şi ambiguu…

Anterior, şeful diplomaţiei române nu fusese primit de Jens Stoltenberg la sediul NATO. Organizaţia militară defensivă amânase sine die întâlnirea programată. Apoi, secretarul general NATO a avut o discuţie telefonică cu Meleşcanu, al cărei onţinut rămâne necunoscut.

Teodor Meleşcanu, limbaj ambiguu pentru România

Cu limbajul ermetic diplomatic tipic, MAE comunică date care, interpretate corect, nasc îngrijorare:

Cu acest prilej, ministrul Teodor Melescanu a subliniat importanta unei abordari pragmatice in relatiile bilaterale. Exprimand deschiderea partii romane pentru dialog.

Totodata, a evocat necesitatea evitarii unei retorici inadecvate in declaratiile publice si focalizarea eforturilor catre dialogul direct.

In acest sens, a accentuat ca angajamentele si pozitiile Romaniei in plan extern, in special cele legate de apartenenta tarii noastre la comunitatea de valori europene si euro-atlantice, sunt elemente profund consensuale la nivelul societatii romanesti.

Ce înseamnă aceste lucruri?

Aceste lucruri pot însemna orice. Evident că România trebuie să aibă un dialog continuu cu Rusia. Pe probleme punctuale. Desigur că acest dialog direct este esenţial. România poate fi un excelent emisar UE şi NATO în relaţia cu Rusia putinistă, ce nu trebuie izolată diplomatic.

Dar depinde ce ascunde ambiguitatea comunicatului. Un început de voltă spre Rusia sau un început de dialog absolut necesar cu Moscova? A doua variantă ar fi preferabilă, dar nu avem elemente certe că nu e prima versiune.

Share