Taxa de solidaritate va fi viitorul eşec al coaliţiei alde PSD

Share

Mihai Tudose a anunţat că alde PSD a renunţat la impozitul pe cifra de afaceri. În schimb, face simulări în continuare pentru taxa de solidaritate. Simulări, evaluări, estimări, proiecţii, relucţii, malfuncţii, dejecţii.

Iohannis le-a dat PSD cu tava în cap: „Aţi băgat ţara în criză!”

Această evoluţie are semnificaţii tipice stângii reacţionare române şi necesită comentarii. În primul rând, să ne aducem aminte declaraţia de azi a lui Mihai Tudose:

Hotărîrea (privind neaplicarea impozitului pe cifra de afaceri – n.n.) am luat-o pe avion.

Nu se ştie dacă la dus, spre Bruxelles, ori la întoarcere, spre Bucureşti. E aproape sigur însă că decizia tudosiană a venit în urma unui complex de lucruri ştiute de oficialul român. De exemplu, că ştia ce i s-a întâmplat Poloniei.

Complexul Înaltei Porţi şi taxa de solidaritate

După ce a instituit impozitul pe cifra de afaceri, Varşovia efectiv a primit de la Bruxelles o ţidulă, în care era anunţată că impozitul tocmai fusese suspendat de Comisia Europeană. Asta pe timpul procedurii de infringement.

Sunt aproape sigur că logica tudosiană, în accepţiunea culturii pesediste clasice, a fost legată de complexul Înaltei Porţi. Aşadar, dacă Stambulul decidea ceva, e clar că rebuia să te suăui, pentru că altfel te scurta de cap.

La fel, cu taxa de solidaritate, Bucureştiul pesedist a decis că se mai gândeşte ce face. Atunci, să-i mai spunem noi o dată ce să facă, pentru că văd că nu a priceput aici.

Taxa de solidaritate, impact bugetar spre zero

Conform noului program guvernamental, taxa de solidaritate ar urma să se aplice veniturilor de peste 12.500 de lei. Să trecem peste discriminarea pe care o introduci în sistemul fiscal, dar şi peste dubla impozitare. Primul argument aş meu e că oricum numărul salariaţilor cu astfel de contracte este mic. Astfel, ordinul de mărime al volumului taxei de solidaritate, colectată teoretic, va fi relativ mic.

Lucrurile nu se opresc aici. Cel mai simplu lucru care se va întâmpla va fi că angajatorii îi vor învăţa pe salariaţii vizaţi cum să facă. Dacă nu, oricum aceştia au banii să plătească un consultant care să le spună cum să facă.

Deci, cum să facă? Simplu. Angajatorul va încheia un contract de 12.499 de lei cu angajatul. Restul banilor, acesta îi va primi cât se poate de legal pe propriul PFA sau IMM. Şi cu asta, basta. Deci: ce să facă alde PSD? Este elementar: să nu facă. Va fi un eşec.

Share