home MASS MEDIA STAREA PRESEI – RAPORT FREEEX Libertatea Presei in Romania

STAREA PRESEI – RAPORT FREEEX Libertatea Presei in Romania

Share

Azi este Ziua Presei. Spre bucuria patronilor nostri, ea, ca si anul trecut, este in week-end. Jurnalistul care citeste aceste randuri sa se gandeasca daca acum doi ani, adica in anul 2007, cand 3 Mai a cazut joi, ori acum trei ani, cand Ziua Presei a fost miercuri, a avut zi libera, asa cum stipuleaza Contractul Colectiv pe Ramura Mass-Media.

Ma indoiesc profund ca acest lucru se intampla. Sau macar sa vedem ca exista bunavointa ca astfel de lucruri sa existe. Din contra, reprezentantii patronatelor sau chiar patronii rad in nas jurnalistilor si scot din repertoriul destul de restrans celebrul si aculturalul “daca nu iti convine, pleaca”.

Jurnalistul a devenit, in ultimii ani, un robot interschimbabil care da copy/paste la stiri de agentie, scrise la sapirograf de alti roboti editori de texte, care preiau informatia de la alti roboti compilatori de informatie, atunci cand aceste ultime doua categorii de roboti nu se intalnesc intr-o singura persoana, caz in care carevasazica avem de-a face cu un individ complex.

Dincolo de aceste consideratiuni rautacioase, sa vedem ce spune raportul FreeEx, ONG membru al retelei Reporteres sans Frontieres.

Anul 2008 a consemnat o serie de abuzuri fără precedent în ultimii ani, comise de autorităţi cu prilejul summitului NATO, desfăşurat la Bucureşti între 2 şi 4 aprilie: cetăţeni ai Uniunii Europene cărora nu li s-a permis accesul în ţară, zeci de tineri privaţi de libertate şi bătuţi de forţele de ordine fără nici un motiv, cetăţeni ridicaţi de pe stradă şi duşi la secţiile de poliţie pentru că purtau însemne considerate suspecte de poliţişti, politicieni de rang înalt care au aplaudat aceste abuzuri şi o presă care a pregătit terenul pentru aceste abuzuri, făcând jocul autorităţilor prin publicarea unor articole panicarde şi dezinformate ce asociau toţi protestatarii cu extremismul şi violenţa.

S-a înregistrat un număr destul de mare de ameninţări şi agresiuni împotriva jurnaliştilor, mai ales cu ocazia evenimentelor electorale, sportive sau în preajma unor procese cu impact. În multe cazuri, poliţiştii sau jandarmii prezenţi au asistat fără să intervină la agresiunile împotriva jurnaliştilor. Prea puţine investigaţii ale autorităţilor au indicat sau pedepsit vinovaţii în astfel de cazuri.

Un fapt alarmant este că sunt în continuare înregistrate foarte multe astfel de incidente ce au ca autori persoane publice, politicieni sau reprezenanţi ai unor instituţii importante din stat, inclusiv capi ai unor servicii de informaţii. Din păcate, nu au existat reacţii de condamnare a acestor fapte din partea instituţiilor respective sau a mediului politic. Personalităţi politice au continuat să târască în instanţă jurnalişti. Este vorba chiar de preşedintele ţării, de primari (vezi primarul Radu Mazăre din Constanţa), parlamentari sau reprezentanţi ai unor companii de stat.

citeste in continuare aici Raportul Freex

descarca documentul .pdf

citeste si:
Portarul lui Dinamo Bucuresti se numeste E. Doha, conform GSPTV
STAREA PRESEI 2: Prinsi cu virgula-ntre subiect si predicat
Cazurile Ringier, Adevarul si Active Soft, in comisie paritara
STAREA PRESEI 1: Prinsi cu virgula-ntre subiect si predicat
MediaSind acuza Ringier in cazul Marius Draghici (Reporter Virtual)
STAREA PRESEI: Cazul Gina Visan
Consideratii asupra unui interviu luat de Petrisor Obae lui Cornel Nistorescu

Share