Spre o legislatie samavolnica a muncii

Share

UPDATE: Maine, la ora 12.00, la Palatul Victoria, are loc intalnirea premierului Emil Boc, ministrului Muncii si liderilor confederatiilor sindicale, pe tema modificarilor la legislatia muncii.

Pe scurt, stirea ar suna cam astfel (si voi simplifica dupa aceasta sursa, conform acestei surse): firmele ar putea sa-si concedieze angajatii fara sa dea explicatii.

FOTO: Mouhoubi

Detaliind, Guvernul si Ministerul Muncii au ca prioritate flexibilizarea Codului Muncii si renuntarea la “politicile sociale abuzive”, pentru a incuraja ocuparea fortei de munca in Romania.

Iata limba de lemn, pe aceasta sursa:

Recuperarea decalajelor fata de tarile dezvoltate ne obliga sa revizitam in pasi alerti Codul Muncii in sensul flexibilizarii, sa crestem varstele de pensionare, respectiv sa stimulam munca printr-un mediu prietenos necesar crearii de noi de locuri de munca si prin renuntarea la politicile sociale asistentiale abuzive. Toate aceste obiective sunt prioritare la nivelul anului actual pentru Ministerul Muncii si pentru Guvern.

Si iata aici realitatea care se ascunde sub aceasta limba de lemn:

Angajaţii vor putea fi daţi afară mult mai uşor în urma modificărilor legislaţiei muncii promise de Guvern. Executivul va schimba în această toamnă Codul Muncii şi alte câteva legi: pe cea a sindicatelor, cea a contractelor colective de muncă şi Legea conflictelor de muncă.

Marea bătălie dintre patronate şi sindicate se va da pe Codul Muncii, mai precis pe articolele ce se referă la disponibilizări, fie ele din motive care ţin de persoana angajatului, fie colective.

Sa facem acum o largire a panoramei, ca sa intelegem despre ce vorbim. David Packard, patronul concernului Hewlett-Packard, vorbea inca de acum mai bine de un deceniu despre faptul ca, pentru a-si optimiza costurile cu forta de munca, are nevoie de o mana de lucru mai flexibila.

Mana de lucru mai flexibila a lui David Packard insemna, in viziunea afaceristului, posibilitatea ca acesta sa angajeze cand doreste, pe cine doreste, pe Internet si sa il plateasca foarte prost, in comparatie cu cat ar trebui sa-l plateasca, apoi sa-l dea afara cand doreste.

Sa nu ne facem iluzii: nu este vorba despre angajarea si concedierea femeii de serviciu, ci a softistului, pe care Packard se gandea inca de mult timp sa-l recruteze de pe Internet, ca-i mai ieftin, sa-l angajeze, pe aceleasi considerente, tot pe Internet, sa-l lase pe acesta sa lucreze la el acasa, in Singapore, Calcutta sau Bangalore si, astfel, sa castige enorm, de pe urma faptului ca un softist (atentie: softist) indochinez, singaporez sau indian este mai ieftin decat unul american.

Asemanator lui David Packard gandesc o multime de insi pe lumea asta, carora putin le pasa de Codul muncii si alte fonfleuri de acest gen, dintr-o tarisoara numita Romania.

Flexibilizarea legislatiei muncii in Romania este ceruta de marile transnationale de ani si ani de zile prin intermediul Fondului Monetar International, care, da, din acest punct de vedere face un lucru foarte rau, exercitand presiuni asupra Executivului, in acest moment, asa cum am scris deja, pentru interesele unor companii private.

Practic, daca este sa ne intoarcem la aberatiile fasciste din capul lui David Packard, la o intalnire a marilor business-man-i din LA, de la Fairmont Hotel, omul a lansat o cinica denumire pentru societatea de maine: tittytainment.

Prima parte a inovatiei lingvistice vine de la cum se spune in engleza la “ţâţă”. In lumea viitorului, Packard, spre deliciul confratilor sai, care imbratiseaza aceasta nebunie, imagineaza cum 90% din populatie va sta, asistata de statul binevoitor, uitandu-se la televizor (de aici tittytainment), iar restul de 10% va fi angajata, sub diferite forme, de catre marile concerne.

Problema este ca nici statul american nu mai are astazi forta de asistare pe care o avea pe cand spunea aceste lucruri grave Packard, iar lumea este astazi, in general, intr-o depresiune economica fara precedent.

Iar efectele “flexibilizarii” de care vorbeste azi Andreea Vass, pe blogul ei, vor fi devastatoare pentru romani.

Hai sa combinam, pentru lumea presei, ultimele evolutii in ceea ce priveste drepturile de autor, din Codul Fiscal si Normele metodologice la acesta, cu “flexibilizarea” Codului Muncii.

Ne asteapta vremuri foarte grele. Vremuri in care romanii ar trebui sa realizeze ca trebuie sa inceapa pe cont propriu, pentru ca altfel vor fi trimisi la plimbare, pe drumuri, de catre patronii lor de astazi, care nu vor mai avea absolut nici un fel de scrupule sa-si angajeze toate pilele, relatiile, amantele, gioarsele si pegra umana, care ii va stropi din masini de serviciu pe oamenii seriosi si muncitori.

Pegra si gioarse pentru care munca de jos este o fericire, in timp ce unii vor ajunge la munca de jos intr-adevar.

Share