S-a relansat Reporter Virtual. Acum 3.0

Share

Cu o fata de website mai complex, s-a relansat ieri site-ul lui Tiberiu Lovin, Reporter Virtual, in versiunea pe care eu imi permit sa o numesc 3.0. Tibi explica faptul ca aceasta este pentru el noua etapa, in care intelege sa-si dezvolte site-ul si sa-l transforme, asa cum s-a exprimat, din blog in site.

Aici am de facut o mentiune. Site-ul lui Tiberiu a fost intotdeauna, de pe vremea LovinPress inca, un site de jurnalist independent (care a deranjat mintile ingletuite ale patronilor de presa si ale managerilor acestora), nu un blog.

Conform definitiei, la origini, blogul este un jurnal personal online. Astazi dimineata m-am trezit din somn si, ce sa vezi? Ningea! Eram foarte trist. M-am ridicat din pat alene si mi-am facut o cafea. Dar am nimerit cacaoa, ce ghinion.

In definitiv, blogul este un site simplificat, a carui importanta mediatica este mai redusa. “Blogareala” este un hibrid intre literatura autobiografica, in general de proasta calitate, pe care o fac unii pe net, simtind nevoia de a se exprima public (ceea ce nu este deloc un lucru rau) si presa pe Internet.

Exista unii care au facut din aceasta bani, deturnand blogul din definitia sa originara de jurnal personal online in tratarea unei game variate de subiecte publice sau personale, care sunt foarte bine indexate de Google si astfel iti vin o groaza de vizitatori. Nici aceasta nu este presa online, pur si simplu pentru ca acestei blogeri costumati in altceva nu respecta, de multe ori, regulile jurnalismului.

Unii fac o treaba mai curata, ca Orlando Nicoara sau Bobby Voicu, dar altii, ca Zoso, sunt de-a dreptul jegosi si fac foarte mult rau jurnalistilor, uneori chiar straduindu-se sa o faca si sarindu-le acestora-n gat complet gratuit.

In Romania, asa cum am mai explicat, formatorii de opinie platiti de trusturile de presa, care se simt amenintate de numarul tot mai mare de vizitatori unici ce se duc spre mass-media alternativa, au reactionat cel putin prin doua metode:

1. Cand au ocazia, vorbind despre jurnalistii independenti care scriu pe propriile lor site-uri, pe Internet, ii numesc dispretuitori blogeri sau blogarasi. Au indus, datorita fortei lor media, ideea ca jurnalistii independenti au bloguri, si nu site-uri, ca pana si unii dintre acestia cred sincer ca lucrurile chiar asa si stau.

2. Mai multi blogeri cu trafic mare sunt chemati ritmic pe la cele televiziuni, pentru a se manifesta si a-si impartasi din experienta personala, ca si cum, pentru ca au trafic mare, ar fi un fel de publicisti de Internet de succes. In fapt, ei nu sunt aceasta, ci niste smecheri care au inteles cum e aia cu SEO si Google Trends si vin, uneori haotic, in intampinarea acestor trenduri de trafic.

Acum, sa revenim la confratele Tiberiu. O vreme, a incercat sa faca din site-ul sau un compromis intre site si blog, pentru a castiga un trafic si mai mare, tot mai mare, foarte mare. Apoi si-a dat seama ca astfel isi distruge politica editoriala, care intra in contradictie cu nevoile de trafic.

E parerea mea, nu am vorbit cu Tibi pe acest subiect. S-ar putea sa gresesc.

Un alt factor de presiune asupra sa cred ca a fost noua tema pusa de Petrisor Obae pe site-ul sau. Am mai explicat ca, in viziunea mea, Petrisor si Tibi nu sunt concurenti, pentru ca piata este in continua dezvoltare si cele doua site-uri sunt mai curand complementare.

Tibi ia, in general, informatia confidentiala de la baza ierarhiei redactionale, in timp ce Petrisor are relatii in managementul trusturilor. Spartakus posteaza pe Reporter Virtual pamflete dure, pe cand pe Pagina de Media nu am vazut asa ceva niciodata. Tibi merge pe surse, Obae da cifre de audienta.

Una peste alta, Lovin, care il considera pe Obae concurenta sa, a reactionat, si foarte bine a facut. Acum, Reporter Virtual arata mai profi si, in acelasi timp, s-a imbracat in haine de site complex. Ca si la relansarea site-ului lui Obae, repet ca, dupa parerea mea, principala problema este ca strocul necesar pentru a alimenta categoriile si rubricile prezente pe site va trebui sa fie foarte ridicat.

La acest gen de site-uri pot lucra si 15 oameni si cred ca aceasta este si tendinta lui Tiberiu Lovin. 10 categorii inseamna o munca tenace, continua si chinuitoare. Altfel, daca nu le alimentezi pe toate, se vede pe site.

Stiu, o sa-mi spuneti ca nu pun nimic la categoria cultura, subcategoria dinamite muzicale cu saptamanile. Asa e si aceasta este una dintre problemele mele, dar singur mai mult de cinci-sase postari pe zi nu pot sa pun.

Asa este presa alternativa, asa se dezvolta ea, cu contradictii, greseli, orbecaieli, incercari, fundaturi si, in general, jurnalistii independenti ca Tiberiu Lovin trebuie respectati, pentru ca isi pun zilnic pielea la saramura si risca foarte mult, uneori chiar viata, in vremuri de criza fara precedent in istoria omenirii.

Succes, Tibi, cu ReporterVirtual 3.0!

Share