Reţeaua Rusă. Partidele politice filoruse din Europa

Share

Prezentăm în continuare Reţeaua Rusă, formată din partidele politice filoruse din Europa. Sistemul care conduce Rusia astăzi şi-a propus să subjuge lumea. Este nebuneşte? Este. Dar este o realitate. S-au scris studii despre aceste lucruri.

Mai ţineţi minte ştirea că Vladimir Putin a murit?

Trebuie să fii sărit de pe fix ca să faci aşa ceva? Trebuie. Gândirea rusească revanşardă de tip panslavist a fost puternic cultivată şi cu certitudine a fost formată în timpul Uniunii Sovietice. Studiul Atlantic Council a apărut în 2016. De atunci, lucrurile au mai evoluat. De pe harta prezentată lipsesc câteva state. Unul dintre ele este România.

Aici, situaţia partidelor fioruse este fluidă. Există o singură constantă: PSD. Dar Partidul Social Democrat nu este explicit, ci implicit filorus. Dacă ne uităm la preşedinţii avuţi de PSD însă lucrurile sunt clare. Ion Iliescu, Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta, Liviu Dragnea. Toţi au diferite tipuri de filiaţii cu Rusia.reţeaua putin

Reţeaua Rusă şi oportunitatea crizei

Criza economică din 2008 a provocat neîncredere în modelul economic occidental. Kremlinul a văzut o oportunitate de a-și intensifica operațiunile de influență în cele trei mari puteri ale Europei – Franța, Germania și Marea Britanie. Rusia a dezvoltat relații bine documentate cu partidele politice și liderii de extremă dreapta din UE.

Strategia de influență este adaptată contextului cultural și istoric al fiecărei țări. În unele cazuri, cum ar fi Frontul Național din Franța, sprijinul financiar al Kremlinului pentru astfel de partide este explicit. În Marea Britanie este mult mai opac, deoarece Marea Britanie rămâne mai rezistentă față de eforturile Kremlinului.

În timp ce liderul UKIP, Nigel Farage, e neabătut pro-rus, alte legături apar prin mai multe grade de separare și lanțuri de operatori din toate sectoarele. În Germania, construirea rețelei are loc prin cooperarea organizațională și cultivarea legăturilor economice pe termen lung. Acestea deschid politica internă germană la penetrarea Rusiei.

Reţeaua Rusă. Partidele afiliate

UK
UKIP
Partidul Laburist

Olanda
Partidul pentru ibertate

Belgia
Interesul Flamand

Germania
Die Linke
Alternative fur Deutschland

Franţa
Frontul Naţional
Republicanii

Suedia
Democraţii Suedezi

Italia
Liga Nord
Partidul Democratic
Cinque Stelle

Lituania
Partidul Ordine şi Justiţie

Austria
Partidul Libertăţii din Austria

Cehia
Partidul Comunist Ceh
Partidul Muncitorilor şi Justiţiei Sociale

Slovacia
Partidul Poporului Slovacia Noastră
Direcţia Social-Democraţia

Ungaria
Jobbik
Fidesz

Bulgaria
Ataka

Grecia
Zori Aurii
Syriza

Reţeaua Rusă şi idioţii utili

Astfel, efortul concertat al Kremlinului de a stabili rețele de influență politică a ajuns în centrul Europei. Fie că sunt idioți utili, agenți de influență sau cai troieni, scopul este același.

Să cultive o rețea de organizații și de indivizi care să susțină interesele economice și geopolitice ale Rusiei. Să denunțe integrarea europeană și euratlantică. Să propage o narațiune de declin occidental.

Să voteze împotriva politicilor UE privind Rusia (mai ales sancțiuni). Care să legitimeze intervenționismul militar al Kremlinului în Ucraina și Siria, slăbind instituțiile transatlantice și subminând valorile democratice liberale.

Subminarea ordinii liberale occidentale

Operațiunile de influență ale Kremlinului nu sunt doar oportunism tactic. Deși cu siguranță sunt și asta. În spatele rețelelor web, obiectivul pe termen lung este de a submina ordinea liberală occidentală. Aceasta transformând virtuțile occidentale de deschidere și pluralitate în vulnerabilități care trebuie exploatate.

Aceste eforturi au fost mult timp ignorate, trecute cu vederea sau negate de țările din Europa de Vest. Dar acum ei dau roade pentru Kremlin. Partidele anti-UE, proruse, capacitate de nemulțumirile interne, dar şi ajutate de sprijinul Rusiei, câștigă la urne.

Marea Britanie a votat să părăsească UE, subminând viziunea proiectului european privind o Uniune tot mai strânsă; Criza refugiaților, parțial facilitată de intervenția militară a Rusiei în Siria, este un factor de disensiuni între statele naționale europene;

Încrederea în partide și mass-media este în declin. Liderii iliberalli autoproclamați din Polonia și Ungaria creează o cale antidemocratică. Aceasta arată mai degrabă un drum spre Est decât spre ​​Occident.

nota: În continuare, vom prezenta mai multe studii de caz privind infuenţa Rusiei în Europa.

Share