Regele “trădător” şi preşedintele “patriot”

Regele “trădător” şi preşedintele “patriot”

De ce îl atacă Traian Băsescu pe Regele Mihai? Cum se explică lansarea, acum, a acuzaţiei de trădare – cea mai gravă care i se poate aduce unui şef de stat, fie el şi “fost”? E vizată persoana suveranului sau instituţia monarhiei? E o mutare politică sau o răbufnire viscerală? Pentru că nu ştim ce e în mintea preşedintelui, avem doar alternativa unei analize logice.

Preambul. Niciun comentator de astăzi nu are competenţa de a judeca fapte petrecute acum mai bine de 60 de ani. De aceea, acest articol nu este o apărare a Regelui, cum s-ar putea aştepta cei care ştiu că îmi doresc o restauraţie, şi, cu atât mai puţin, o susţinere a “opiniei” prezidenţiale.

princeradublog
fotoinfo: „Conform Normelor Fundamentale ale Familiei, semnate de Regele Mihai la 30 decembrie 2007, Principele Nicolae și sora lui sunt în a treia și a parta poziției în Linia de Succesiune, după Principesa Moștenitoare și după mama lor, Principesa Elena”

Nu ştim ce-a fost cu adevărat nici la 23 august 1944 şi nici la 30 decembrie 1947. E treaba istoricilor să afle. Ceea ce ne interesează e prezentul şi, cel mai mult, viitorul.

Premisele mentale. Traian Băsescu e un militar educat în timpul comunismului. E folositor să ne reamintim acest “detaliu” pentru că modul în care a pus problema în timpul emisiunii de pe B1 TV se înscrie într-un tipar bine delimitat.

E vorba de curentul de gândire, cu largă răspândire printre ofiţeri (şi nu numai), potrivit căruia, dincolo de erorile strategice, Mareşalul a fost un mare patriot, care a făcut ce trebuia şi care, dacă n-ar fi survenit arestarea de la Palat, ar fi negociat mai bine armistiţiul cu Aliaţii.

În această paradigmă, în acest model de înţelegere a istoriei, Regele este pus automat în contrapondere, fiind învinuit nu numai pentru lovitura de stat, ci mai ales pentru că “l-a dat pe Antonescu pe mâna ruşilor” şi pentru că, mai apoi, a refuzat să-l graţieze pe fostul Conducător.

Premisele politice. Ce-are Băsescu de împărţit cu Regele Mihai? Teoretic, nimic, dat fiind că, despre forma de guvernământ, Constituţia menţionează expres (la articolul 152) că ar fi de nerevizuit. Practic, aşa cum ne-a arătat în cei 6 ani şi jumătate de când munceşte la Cotroceni, preşedintele e un tip foarte vindicativ.

(Poate şi de aceea nu va fi niciodată “al tuturor românilor”).

Cel puţin trei sunt evenimentele din relaţia sa cu familia regală pe care nu are cum să le uite. În ordine cronologică:

1) declaraţiile de susţinere a suspendării sale din funcţie (2007), făcute ca musca-n lapte de Principele Radu (Duda);

2) absenţa sa de pe lista invitaţilor la nunta de diamant a cuplului regal (2008);

3) onorarea de către Rege a invitaţiei lui Dmitri Medvedev de a participa, la Moscova, la sărbătorirea a 65 de ani de la victoria împotriva fascismului (2010).

Şi cu asta ajungem la ruşi… tot pe Surpriza

 

1 comment

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu este publicata. Campurile necesare sunt marcate cu *

Anuleaza

1 Comment

Economie

Politică

Puciștii

PSD, Partida Rusă

Regele Mihai