home POLITICA Regele “trădător” şi preşedintele “patriot”

Regele “trădător” şi preşedintele “patriot”

Share

De ce îl atacă Traian Băsescu pe Regele Mihai? Cum se explică lansarea, acum, a acuzaţiei de trădare – cea mai gravă care i se poate aduce unui şef de stat, fie el şi “fost”? E vizată persoana suveranului sau instituţia monarhiei? E o mutare politică sau o răbufnire viscerală? Pentru că nu ştim ce e în mintea preşedintelui, avem doar alternativa unei analize logice.

Preambul. Niciun comentator de astăzi nu are competenţa de a judeca fapte petrecute acum mai bine de 60 de ani. De aceea, acest articol nu este o apărare a Regelui, cum s-ar putea aştepta cei care ştiu că îmi doresc o restauraţie, şi, cu atât mai puţin, o susţinere a “opiniei” prezidenţiale.

princeradublog
fotoinfo: “Conform Normelor Fundamentale ale Familiei, semnate de Regele Mihai la 30 decembrie 2007, Principele Nicolae și sora lui sunt în a treia și a parta poziției în Linia de Succesiune, după Principesa Moștenitoare și după mama lor, Principesa Elena”

Nu ştim ce-a fost cu adevărat nici la 23 august 1944 şi nici la 30 decembrie 1947. E treaba istoricilor să afle. Ceea ce ne interesează e prezentul şi, cel mai mult, viitorul.

Premisele mentale. Traian Băsescu e un militar educat în timpul comunismului. E folositor să ne reamintim acest “detaliu” pentru că modul în care a pus problema în timpul emisiunii de pe B1 TV se înscrie într-un tipar bine delimitat.

E vorba de curentul de gândire, cu largă răspândire printre ofiţeri (şi nu numai), potrivit căruia, dincolo de erorile strategice, Mareşalul a fost un mare patriot, care a făcut ce trebuia şi care, dacă n-ar fi survenit arestarea de la Palat, ar fi negociat mai bine armistiţiul cu Aliaţii.

În această paradigmă, în acest model de înţelegere a istoriei, Regele este pus automat în contrapondere, fiind învinuit nu numai pentru lovitura de stat, ci mai ales pentru că “l-a dat pe Antonescu pe mâna ruşilor” şi pentru că, mai apoi, a refuzat să-l graţieze pe fostul Conducător.

Premisele politice. Ce-are Băsescu de împărţit cu Regele Mihai? Teoretic, nimic, dat fiind că, despre forma de guvernământ, Constituţia menţionează expres (la articolul 152) că ar fi de nerevizuit. Practic, aşa cum ne-a arătat în cei 6 ani şi jumătate de când munceşte la Cotroceni, preşedintele e un tip foarte vindicativ.

(Poate şi de aceea nu va fi niciodată “al tuturor românilor”).

Cel puţin trei sunt evenimentele din relaţia sa cu familia regală pe care nu are cum să le uite. În ordine cronologică:

1) declaraţiile de susţinere a suspendării sale din funcţie (2007), făcute ca musca-n lapte de Principele Radu (Duda);

2) absenţa sa de pe lista invitaţilor la nunta de diamant a cuplului regal (2008);

3) onorarea de către Rege a invitaţiei lui Dmitri Medvedev de a participa, la Moscova, la sărbătorirea a 65 de ani de la victoria împotriva fascismului (2010).

Şi cu asta ajungem la ruşi… tot pe Surpriza

 

Citeşte şi
Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu a depus miercuri un denunţ la DNA. În acesta,
Prezenţa italianului Giovanni Francesco în familia lui Traian Băsescu nu a fost de bun augur
Din toptanul de aberaţii marca Traian Băsescu, ne-a sărit în ochi una mai dihai decât
După protestele în curs de amplificare de aseară, senatorii jurişti s-au răzgândit. Corupţia nu se
Graţierea corupţilor este inclusă acum în proiectul Legii Graţierii. Senatorii jurişti au aprobat propunerile formulate
Chiar şi un simplu anunţ făcut de Traian Băsescu pe Facebook că va fi prezent
Fostul preşedinte Traian Băsescu îl compară ironic pe Klaus Iohannis cu Ion Iliescu. Într-o postare
Traian Băsescu parcă a fost ciupit de streche, ori poate că, asemeni situaţiei din filmul
Eu sunt acela, domnule preşedinte. Eu sunt licheaua la care vă referiţi sau cel puţin
De la scrierea articolului Marian Munteanu candidat PNL la Primărie, o coliziune, asupra fostului lider
Share