home POLITICA, Rep. MOLDOVA Răzbunându-l pe Narîşkin. Moldova aruncată în aer, stil rusesc (Bogatu, ZiaristiOnline)

Răzbunându-l pe Narîşkin. Moldova aruncată în aer, stil rusesc (Bogatu, ZiaristiOnline)

Share

Noul an 2011 a început cu o explozie completă. Impactul ei deja se resimte. Totuşi adevăratele sale efecte se vor vedea mai târziu.

Sminteala preţurilor

Au sărit în aer preţurile. Unele dintre ele, ce-i drept, stau încă pe loc, dar sunt deja pe punctul s-o ia razna. Sminteala lor nu este, bineînţeles, întâmplătoare.

foto: NewsMoldova

fotoinfo: MOSCOVA, 16 sept – RIA Novosti. Şeful Administraţiei Preşedintelui FR, Serghei Narîşkin, s-a întîlnit la Kremlin cu liderul Partidului Democrat  din Moldova, Marian Lupu, a comunicat serviciul de presă al şefului statului rus.

Explozia nu-i spontană. Nu are cum să fie provocată doar de conjunctura pieţei. Bomba preţurilor e detonată din afară. Şi nu atât de comercianţi, cât de factorii politici.

Nu degeaba nu-şi ascunde îngrijorarea în aceste zile premierul Vlad Filat. Şeful Guvernului apostrofează „Moldova Gaz”, de exemplu, pentru tentativa de majorare a tarifelor.

Sub examenul critic al prim-ministrului au ajuns şi angrosiştii din sectorul sanitar care nu vor nici în ruptul capului să scadă preţurile la medicamente. Şi operatorii de telefonie fixă se încrâncenează să menţină costuri exagerate la convorbirile internaţionale.

Exemplele ar putea continua. Dar nu-i nevoie. În Chişinău, bunăoară, oricine le poate colecţiona ori de câte ori îşi parcurge facturile sau vizitează magazinul de la colţul casei.

Să fim bine înţeleşi. Nu pledăm pentru controlul de stat al afacerilor. Piaţa trebuie să rămână liberă. Este limpede însă că, prin coruperea, mafiotizarea şi monopolizarea principalelor sectoare economice, se dereglează mecanismul natural de formare a preţurilor. Tocmai de aceea, de exemplu, multe dintre produsele alimentare la noi sunt mai scumpe decât în Uniunea Europeană.

Tăcerea ruşilor

Afaceriştii din Republica Moldova care şi-au împărţit abuziv sferele de influenţă, adjudecându-şi cele mai grase pieţe de desfacere, se joacă, desigur, cu focul.

În Tunisia, clanurile mafiote, protejate de familia preşedintelui, au provocat scumpiri dramatice, fapt care s-a soldat până la urmă, precum se ştie, cu o adevărată revoltă populară… citeste tot aici

Citeşte şi
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că toate companiile importante din Rusia. atât cele de
"Ospătarul lui Putin" Evgheni Prigorin, un puşcăriaş reşapat de regimul silovikilor, e omul-cheie al acestei
Frontierele Rusiei "nu se termină nicăieri", a declarat joi, glumeț, președintele rus Vladimir Putin. Spusele
Vladimir Putin nu a mai fost văzut de o săptămână şi ar fi bolnav sau
Când era copil, mămica lui l-a întrebat pe Vova: "Vova, ce vrei să te faci
Au mai semnat: Mircea Eliade, Elena Udrea, Vladimir Putin, Janis Joplin, Akira Kurosawa şi Dimitrie
~Avram a luat mita in elicopter~Mircarea Populara incepe sa se miste~20 de ani de la
~iPhone stie cand e cutremur~piata tv central-est europeana~topul companiilor profitabile~febra aurului. Pana cand?~permis auto fals
Către 2010, situația în țările post-sovietice s-a deteriorat. Singurele ţări din regiune ce pot fi
~te-a muscat un caine in Capitala? CEDO te despagubeste!~teroristi capturati de DIE, DIICOT si Politie~Dan
Share