Război în Europa. Tancurile americane sunt revopsite în verde închis

Share

Bate vânt de război în Europa. Tancurile americane sunt revopsite din griul deşertului în verdele închis european, anunţă New York Times. Imaginile acestora par acum ecouri ale Războiului Rece.

Zapad 2017, Coridorul Fulda, Coridorul Suvalki şi al treilea război

New York Times a fost în zona militară de antrenament de la Novo Selo, din Bulgaria. E mai mult de un deceniu petrecut de americani în lupta contra insurgenților islamici din Irak și Afganistan. Armata SUA se luptă să-și revizuiască abilitățile din epoca Războiului Rece.

Aceasta pentru a face față amenințărilor potențiale din partea Rusiei în Europa de Est. Ajustările la noile amenințări sunt foarte variate. Sute de tancuri şi vehicule blindate vopsite pentru deşert trebuie revopsite verde închis, pentru a se camufla în teren european.

Pregătiri de teatru de război

Soldații sunt obișnuiți să opereze de la baze mari și securizate din Irak și Afganistan. Ei trebuie acum să redescopere plasarea de plasă de camuflaj. Aceasta pentru a-și ascunde pozițiile și a se dispersa în grupuri mai mici. Ele trebuie să evite astfel dronie sofisticate de supraveghere.

Acestea ar putea direcționa rachete sau atacuri cu rachete asupra personalului sau posturilor de comandă. Trupele americane nu mai dispun de dreptul liber de a circula în aer sau de accesul prioritar pe teren. Așa au făcut în văile râurilor irakiene și în lanțurile muntoase afgane.

În Europa de astăzi, frontierele contează în toate aspectele militare. Într-o vinere recentă, un convoi de aprovizionare a armatei americane, care aruncă muniție din Germania în România, a fost ținut la frontiera austriacă până în lunea următoare.

Vacanţa de vară şi exerciţiile militare

Erau restricții asupra convoaielor militare în timpul perioadelor de călătorie ale civililor în vacanţe de vară. Un exercițiu de 10 zile a implicat 25 000 de forțe americane și aliate în trei foste țări din Pactul de la Varșovia. Cele trei – Ungaria, România și Bulgaria.

Exerciţiul a oferit o oportunitate ca o generație de comandanți de armată de vârf să repete tactici și strategii actualizate. Odată folosite pentru a contracara trupele sovietice. Tancuri, artilerie, inclusiv atacuri aeriene de noapte ale sutelor de parașutiști.

Comandanții pregătesc o forță mai tânără care s-a confruntat în principal cu dușmani teroriști. Aceasta – în Orientul Mijlociu și în Asia de Sud-Vest, după atacurile din 11 septembrie 2001.

Mii de blindate de război pe continente

“Trebuie să ne dăm seama cum să ne adaptăm la acest nou mediu”, a spus colonelul Clair A. Gill,. Este absolvent al Universității din West Point, în 1994. Azi, comandă Brigada 10 Aviație de luptă din Fort Drum, NY. Aceasta zboară cu elicoptere Apache, Black Hawk și Chinook.

Se așteaptă ca comandanții să susțină că războaiele din Irak și Afganistan vor mai necesita mii de trupe americane. Dar SUA și aliații săi NATO au poziționat recent aproximativ 4.500 de soldați în cele trei state baltice și Polonia. Acum, se pregătesc să păstreze mii de trupe blindate pe continent ca factor descurajator al agresiunii rusești.

Aceste tensiuni sunt o parte a unei rivalități și a acumulării militare în expansiune. Cu ecouri ale Războiului Rece, între Washington și Moscova.

Moscova, cu gherila geopolitică

Moscova își desfășoară forțele pentru propriile exerciții de-a lungul frontierei sale occidentale cu Europa. De asemenea, în Siria și în Ucraina de Est. Kremlinul își construiește arsenalul nuclear și puterea cibernetică.

Oficialii militari americani spun că este o încercare de a-și dovedi relevanța după ani de declin. Rusia a programat un exercițiu major în septembrie. Acesta ar putea implica până la 100.000 de militari, plus personal de securitate.

Ca răspuns, Pentagonul a intensificat rotațiile și exercițiile de instruire pe teritoriul noilor aliați NATO din Est. Cum ar fi această bază din Bulgaria. Aliații au crescut patrulele aeriană, maritimă și submarină de la Marea Baltică până la Marea Neagră. Scopul: a contracara o creștere similară a forțelor rusești în jurul periferiei NATO.

Războaie informatice

Amenințarea militară rusească s-a schimbat semnificativ de la căderea URSS, în 1991. Președintele Vladimir Putin a investit puternic în forțele moderne de infanterie, tancuri și artilerie. Moscova și-a mărit și garnitura de drone de supraveghere. Acestea pot identifica ținte și coordonează atacuri lansate de alte arme.

Războiul hibrid al Rusiei combină acţiunea militară convențională cu abilitatea de a manipula eveniment. Aceasta utilizând o combinație de subterfugii, atacuri cibernetice și războaie de informații. La începutul acestui an, procurorii lituanieni au deschis, de exemplu, o anchetă penală.

Ea cercetează un raport fals de viol al soldaților germani staționați în Lituania. Acestea fac parte din misiunea NATO de descurajare a Rusiei. Moscova a negat implicarea în orice campanie de dezinformare menită să discrediteze trupele aliate.

Noi tactici şi armament rusesc

“El va fi aici mult timp”, a spus generalul Hodges, care se pensionează luna viitoare, după o carieră militară de 37 de ani.

Având în vedere aceasta, cei mai de seamă planificatori americani și ofițerii de informații supraveghează îndeaproape operațiunile rusești din Crimeea, Ucraina de Est și Siria. Toate acestea dovedesc apariţia de noi tactici și armament rusesc.

Ofițerii americani folosesc cardurile flash – sau echivalentul digital – pentru a studia structura și abilitățile unităților rusești. Așa au făcut ofițerii americani din generațiile anterioare cu forțele și armamentul rus, în anii 70 – 80.

Scenarii de replică la agresiunile ruseşti

Centrele de antrenament ale armatei americane din California, Louisiana și Germania includ în prezent mai multe scenarii de replică la forțele rusești. Aceasta chiar dacă creatorii de scenarii dau forțelor beligerante nume fictive. Scopul este de a evita și mai mult ruperea relaţiilor diplomatice Washington -Moscova.

Prezența Armatei SUA în Europa e departe de cea din timpul Războiului Rece,. Sunt 30.000 de soldați acum, față de 300.000 atunci, a spus Hodges. Generalul pune un accent deosebit pe “viteza de asamblare”. Cât de repede se pot deplasa la sute de kilometri trupele și echipamentul, astfel ca să fie pregătite de luptă.

Exercițiul de 40 de milioane de dolari Saber Guardian a fost cel mai mare din Europa, din acest an. A inclus coordonarea a peste 1.000 de militari și sute de vehicule pe circa 1.200 de mile în Europa. Este echivalentul unei călătorii de la St Louis la Miami. Sute de trupe aliate – inclusiv soldați americani cu chipuri vopsite în camuflaj verde și negru – și tancurile lor de 60 de tone au traversat Dunărea pe poduri temporare, luptând contra atacurilor de antrenament.

Nu suntem singuri pe flancul estic NATO

Armatele est-europene încă utilizează echipamente fabricate de ruși. Aceste exerciții cu forțele americane și europene occidentale îmbunătățesc coordonarea și încrederea. Ele sunt asigurări concludente că aliații de aici au sprijinul lor.

“Am câștigat un fel de încredere că nu suntem singuri aici, pe flancul estic al NATO”, a spus generalul brigadier Theo Toader,. El este un ofițer al Forțelor Aeriene Române, care a regizat parte din rolul țării sale, de la o bază aeriană  nu departe de Constanța, la Marea Neagră.

Generalul Hodgesa a părut frustrat de unele dintre întârzierile pe care forțele sale le-au întâmpinat traversând continentul. “Trebuie să avem mai multă libertate de mișcare”, a spus el.

Share