PSD trebuie să recunoască minciunile electorale de anul trecut

Share

PSD trebuie adus în situaţia în care va fi obligat, strâns cu uşa să recunoască minciunile electorale de anul trecut. Altfel, electoratul propriu va fi intoicat în continuare cu legende şi răul făcut se va perpetua.

FSN / FDSN / PDSR / PSD cât a guvernat în ultimii 25 de ani?

Un aspect sugestiv al chestiunii în discuţie este cel al trecerii contribuţiilor la buget de la angajator la angajat. Într-un interviu pe care mi l-a acordat, fostul secretar de stat din Ministerul Finanţelor Gabriel Biriş a explicat fondul cifric al problemei. Mai jos, detaliem.

Duşul rece şi retragerea cortinei mincinoase

Dacă electoratul PSD nu se lămureşte asupra răului pe care i l-a făcut partidul preferat cu minciunile electorale, nu se poate dezintoxica politic. El este acum îndopat cu legende, prostii, minciuni şi reflexe de gândire eronate. Toate acestea sunt molimă socială.

PSD a dat recent primele semne că vrea să o şteargă de la putere. Alintăturile premierului fac parte şi din această familie de jocuri cu umbra. Într-o bună zi, social-democraţii (care numai asta nu mai sunt, ci un partid populist sadea) vor încerca să fugă de la guvernare.

Să ne amintim oportunitatea Colectiv şi cum a fost fructificată de PSD. Au trecut în opoziţie şi tot anul 2016 au hăuit că la putere e Dreapta, care rupe ţara, aruncând-o în criză şi furând cu basculanta. “Dar noi vom veni la putere şi…” a urmat rostogolirea minciunilor.

Acum, PSD, cumva, trebuie lăsat să rămână la putere până când pensionarul şi bugetarul vor simţi pe pielea lor ce înseamnă cu adevărat acest partid. Atunci, PSD trebuie determinat să recunoască faptul că au minţit cu neruşinare o ţară întreagă.

Apoi, vom putea construi o Românie democrată. Sustenabil. Iar acum, la concret.

Cum se întoarce roata istoriei după 10 ani de minciună

Extraordinară este modalitatea în care se învârte roata istoriei. Cine acuza pe alţii acum 10 ani că scade pensiile şi salariile va face el însuşi exact aceasta. Aici şi acum. În urmă cu exact 10 ani, ministrul Muncii de atunci, Paul Păcuraru, anunţa mărirea pensiilor. Momentul m-a prins în direct, la emisiunea “Fabrica”, la Realitatea TV.

Am afirmat atunci, spre revolta unora, că pensiile nu trebuie să crească. Sub privirile revoltate ale colegilor de studio, am spus că creşterile nu sunt sustenabile. Ulterior, tot în acelaşi studio, am negat sustenabilitatea creşterii salariilor bugetarilor.

Cabinetul Tăriceanu le-a făcut pe amândouă, cu susţinerea parlamentară a PSD. A venit Emil Boc şi a tăiat salariile bugetarilor şi pensiile, ultimele prin impozitare. Imediat, Boc a fost lapidat public. De zece ani, această mizerie face pui.

PSD a făcut pe români să se gândească mereu la aceste lucruri

În anii 2009 – 2012, singura televiziune unde se vorbea despre deficite bugetare, sustenabilitate şi alte lucruri din acestea era The Money Channel. Criza din 2007 – 2009 i-a prins pe români complet neexersaţi în înţelegerea a ceea ce li se întâmpla.

TMCTV a făcut greşeala de politică editorială să aibă un nivel upstream al dezbaterii. Acest nivel a segregat talk-show-urile TMCTV la mediul de business. Apoi, problema a devenit una dezbătută zilnic. Tot spunându-se prostii, minciuni, gogomănii şi adevăruri, adevărul a răzbătut.

Tot rostogolind “noi vă dăm înapoi ce v-au luat ăia înaintea noastră”, românii au început să vorbească între ei. Să comunice. Au avut timp berechet. Azi, despre chestiunile economice şi financiare se discută mereu.

Cel puţin Digi24 şi Realitatea TV au emisiuni de specialitate foarte bune şi emisiunile generaliste sunt colonizate de aceste subiecte foarte importante. Românul a devenit exersat şi a început să priceapă cam cum stau lucrurile.

Criză bugetară, deficit excesiv. PSD, pe marginea prăpastiei

Lăcomia, minciuna, turpitudinea, traiul în lumea unor idei închipuite au făcut puroi şi acum au început să lase zeamă. Se termină banii. Trierea incompetenţilor şi ejectarea tehnocraţilor veritabili a dus la promovarea în PSD a unor specimene de banc şi poveste.

Liviu “Genunche” Pop, Petre “Oaie” Daea, Liviu “Ţărănuşul” Dragnea, Toma “Energie” Petcu sunt doar patru exemple. Bătaia de joc este cunoscută acum de toată lumea. Oamenii aceştia au pierdut controlul băierilor propriului partid.

PSD duce în faliment România. M-am gândit să fac o caricatură cu un tren îndreptându-se vijelios spre prăpastie. În geam, se văd feţele liderilor PSD. Problema e că în acelaşi tren suntem şi noi. Ce vom face?

De ce nu poate retrage PSD trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat

Revenim la interviul pe care mi l-a acordat Gabriel Biriş. Atunci când nu este demnitar, agreabilul interlocutor este un avocat fiscalist de succes. El mi-a explicat că ideea trecerii contribuţiilor îi aparţine. PSD a găsit “la sertar” proiectul său şi l-a denaturat.

Pe scurt, dacă PSD nu face trecerea, deficitul sare. Este vorba despre bani grei. De aceea îi dă înainte Mihai Tudose cu povestea aceasta. Gabriel Biriş:

Impozitul pe venit pentru salariaţii cu peste 2.000 de lei va scădea de la 16% la 10%. 3.113 lei este salariul mediu pe economie. Din acesta, scazi 16% contribuţiile şi, la ce rămâne, aplici 16% impozit. Impozitul pe salariu e 420 de lei. Aplici din nou grila aceasta cu 10%.

Baza ar trebui să rămână aceeaşi. Rămân de plată 60 de lei. De la 420 de lei la 60 de lei e o scădere de vreo 75% – 80%. Ţinând cont că, la veniturile bugetare, din 29 de miliarde de lei impozit pe venit, 26 de miliarde sunt din salarii, e de aşteptat că impactul bugetar va fi de 70% din 26 de miliarde de lei.

Peste două treimi. Impact bugetar de peste 18 miliarde de lei. Să zicem jumătate, 13 miliarde de lei. De fapt 14, că ai şi la PFA, dar probabil că vor fi 20 de miliarde de lei. La anul, sunt estimate venituri de 28 de miliarde de lei.

Share