Politico: Comentariile lui Trump asupra NATO, fără precedent

Share

Prin refuzul său de a-şi afirma angajamentul său pentru apărarea Statelor Baltice de către NATO, Trump îi face pe fanii său să se teamă pentru viitorul Pactului Nord Atlantic, arată pentru website-ul Politico.ro jurnalistul Michael Crowley. Vă prezentăm în continuare traducerea acestui articol.

===

Atunci când președintele Barack Obama a participat la Summituk NATO de la Varșovia, mai devreme luna aceasta, el a avut un singur scop de bază: să liniștească membrii alianței vechi de 67 de ani că SUA îi va apăra împotriva agresiunii rusești.

Ca aliați, avem datoria solemnă, obligatorie de a ne apăra reciproc. Și, în această obligație, nu vom șovăi “, a spus Obama. Articolul 5 este prevederea din tratatul NATO, conform căreia un atac asupra oricaăruia dintre membro este tratat ca un atac asupra întregii alianțe, declanșând un răspuns colectiv automat.

Și este o prevedere asupra căreia Donald Trump a aruncat o îndoială fără precedent, într-un interviu acordat miercuri pentru The New York Times, în care acesta a spus că va apăra Statele Baltice împotriva unei invazii rusești numai în cazul în care consideră că aceste țări şi-au “îndeplinit obligațiile pe care le au faţă de noi“.

Observațiile au stârnit furori printre republicani, exact când Trump spera să unifice partidul. De la liderul majorităţii din Senat, Mitch McConnell, veteranii Convenţiei Republicanilor s-au grăbit să îşi arate dezacordul. Congresmanul republican Adam Kinzinger a declarat pentru Politico că observațiile făcute de Trump au făcut mai greu pentru el să-l sprijine pe Donald Trump.

Este cu totul dezastruos“, a spus Kinzinger. “Și ai aliați chiar acum, vreau să spun că am prieteni, știţi, care sunt membri ai parlamentului în locuri cum ar fi Estonia, care în fiecare zi îşi fac griji cu privire la faptul că rușii ar decide că este timpul să reanexeze acest stat“, a declarat Kinzinger, fost pilot al Forțelor Aeriene. “Și comentarii de genul acesta nu sunt numai bazate pe proasta informare, sunt periculoase.

În timpul președinției lui Obama, politica externă a făcut obiectul unor dezbateri pe teme variind de la programul nuclear al Iranului, războiul civil din Siria, până la prezența trupelor americane în Irak. Dar republicanii si democratii aproape uniform sunt de acord asupra valorii une alianţe NATO puternice și credibile.

Până la remarcile lui Trump de miercuri, nici o figură majoră de la republicani sau democraţi nu a pus sub semnul întrebării atât de deschis principiul NATO al apărării colective.

Într-adevăr, unii experți caracterizează drept fără precedent poziția lui Trump în dezbaterea de la Washington.

Nu cunosc pe nimeni, oriunde în spectrul politic, care ar pune sub semnul întrebării Articolul 5, dacă ar trebui să-l susțină articolul 5. N-am avut niciodată problema asta înainte“, a declarat Philip Gordon, fostul consilier pe chestiuni de securitate pentru Europa al lui Obama. “Fie că este vorba despre Bernie Sanders sau Ron Paul, indiferent de modul în care sunt ei nonintervenţionişti, niciodată nu am auzit asta“, a adăugat Gordon, care este de asemenea un consilier din campania lui Hillary Clinton.

Nu există nici un precedent“, a fost de acord Thomas Wright, un cercetător european la Brookings Institution, care a declarat că schimbarea modului de acţiune al NATO a fost limitată la mediul academic.

Summit-ul NATO din această lună, de la Varșovia, a fost realizat în mare parte pentru a trimite un mesaj de putere și unitate a Alianţei unei Rusii resurgente. Membrii est-europeni și baltici ai NATO – care au amintiri întunecate în privinţa dominației sovietice – sunt alarmaţi în special asupra agresiunii lui Vladimir Putin în Ucraina și în ceea ce priveşte felul în care îşi arată muşchii armata rusă.

Retorica lui Obama a fost în acord cu cea a republicanilor. Senatorul republican de Florida, Marco Rubio, i-a cerut lui Obama să folosească Summitul de la Varșovia pentru a “reitera celor mai apropiați aliați ai noștri că Statele Unite continuă să fie lângă ei“, ceea ce este tocmai ceea ce a făcut Obama.

Remarcile lui Obama din Polonia au amplificat mesajul său din septembrie 2014, când a zburat spre capitala estonă Tallin, la aproximativ 150 de mile de granița de vest a Rusiei. “Eu spun oamenilor din Estonia și celor din Ţările Baltice că astăzi suntem legați prin tratatul alianței noastre“, a declarat Obama, într-o istorică sală de concert.

Obama a reasigurat fosta națiune anexată de Uniunea Sovietică că nu va fi cucerită din nou: “Avem o datorie solemnă unii faţă de alţii. Articolul 5 este clar ca un cristal: Un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor. Deci, dacă, într-un astfel de moment, te întrebi vreodată: «Cine va veni să ajute?», vei ști răspunsul:. Alianța NATO, inclusiv forțele armate ale Statelor Unite ale Americii

Astfel de asigurări sunt extrem de bine primite de către țările NATO de la periferia Rusiei, care se tem că ar putea fi următoarea țintă pentru Putin. Liderul rus a anexat Crimeea de la Ucraina în anul 2014 și se bazează pe o mișcare separatistă prorusă în estul Ucrainei.

Putin, de asemenea, a invadat și a confiscat porțiuni ale învecinatei Georgia în anul 2008. Acum, unii foști înalți funcționari ai lui Obama se tem că Trump a subminat acest mesaj de susținere a Americii, inclusiv simbolismul Summitului NATO din această lună.

Am realizat progrese“, a declarat Evelyn Farkas, care a fost secretar adjunct al Apărării pentru Rusia, Ucraina și Eurasia până în toamna anului trecut. “Există, în general, o lipsă de încredere în Europa, care a fost ameliorată într-o măsură sănătoasă de Summitul NATO. Am trimis un semnal foarte puternic și susținut, cu noi implementări militare din SUA în Polonia și în Țările Baltice și exerciții militare majore ale NATO în această vară. Am mers de la reasigurare la descurajare la Varșovia. Acest lucru pune în discuție rolul SUA ca lider mondial“, a adăugat Farkas.

La scurt timp după ce remarcile lui Trump au fost publicate, managerul lui de campanie, Paul Manafort, a declarat că The New York Times l-a citat greșit pe acesta. Joi, Manafort a declarat reporterilor că Trump nu stabileşte un nou model pentru apărarea aliaților NATO, spunând: “Ceea ce domnul Trump a spus în mod constant este că el crede că NATO trebuie să fie modernizat“.

Republicanii si democratii au bombănit mult timp despre eșecul membrilor europeni ai NATO de a contribui mai mult la bugetul Alianței, deși, practic, nici unul nu a sugerat vreo reţinere în a plăti bani pentru finanţarea NATO. SUA plătește în prezent aproximativ 22 la sută din bugetul anual NATO, aproximativ de două ori finanţarea Franței și Regatului Unit împreună.

Doar patru dintre cei 28 de membri NATO îndeplinesc un angajament de a cheltui cel putin 2% din PIB pentru Alianță.

Obama s-a plâns de faptul că acei membri o fac pe independenţii. Republicanii au reiterat acest punct de vedere. Luna trecută, Președintele Comisiei pentru Relații Externe a Senatului, Bob Corker, a numit “ca fiind extrem de ofensator” faptul că Germania nu cheltuieşte mai mulţi bani pentru NATO.

Germania este al doilea mare contributor al NATO, cu circa 15% din bugetul Alianței, reprezentând aproape 40 de miliarde de dolari. Aceasta este încă doar 1,8 la sută din PIB-ul german, cu toate acestea.

Nu este clar ce a vrut să spună Trump când s-a referit la obligaţiile balticilor. Angajamentul de a cheltui 2% din PIB este un angajament politic neobligatoriu între membrii NATO și puțini îl cunosc. Tratatul de la NATO conține 14 articole, inclusiv cerințele că membrii nu intră în tratate care ar putea intra în conflict cu NATO și că ei trebuie “să îşi mențină și să îşi dezvolte capacitatea lor individuală și colectivă de a rezista unui atac armat“.

Unii oficiali au avertizat de ani de zile că astfel de lucruri ce ţin de bugetul NATO ar putea constitui o amenințare mai mare în viitor în ce priveşte susținerea Alianței la Washington. În anul 2011, secretarul Apărării Robert Gates a avertizat că “realitatea crudă” este că “va exista un apetit pentru disensiuni şi lipsă de răbdare în Congresul SUA – și în tot corpul politic american – de a cheltui fonduri din ce în ce prețioase, în numele națiunilor care aparent nu doresc să aloce şi ele resursele necesare sau de a face modificările necesare pentru a fi parteneri serioși și capabili în propria lor apărare“.

Dar Gates nu a spus nimic care să sugereze o retragere a Americii din a respecta Articolul 5 din Tratatul NATO.

Unii experți se tem că predicția lui Gates poate fi purtătoare de rezultate și că Trump expune acum altă linie eronată de gândire între elitele de la Washington și public. Majoritatea americanilor ar trebui să depună mult efort pentru a numi cele trei națiuni baltice – Letonia, Lituania și Estonia – şi ar fi interesaţi mai mult de stomacul lor decât de un război în apărarea acestor naţiuni.

Share