Pofta de sticlă

Share

~Andrei Plesu~

Pofta de a fi «pe sticlă» e tot un fel de ebrietate, dar cuplată cu vanităţi abisale, narcisisme, egolatrii cronice, dacă nu cu interese obscure.

Cotidianul.ro

Nu, nu mă refer la boschetari, la alcoolici vulgari, la beţivi mai mult sau mai puţin candizi. Mă refer la cei care au un viciu mai „fin”, mai sofisticat, mai pervers: pofta irepresibilă de a apărea la televizor: des, cât mai des, tot timpul. Pofta de a fi „pe sticlă”.

Tot un fel de ebrietate, dar cuplată cu vanităţi abisale, narcisisme, egolatrii cronice, dacă nu cu interese obscure. Pe împătimiţii acestui rău obicei îi văd seară de seară pe câteva posturi de televiziune, uneori trecând graţios de la o emisiune la alta, de la un moderator la altul.

Sunt de neoprit, inepuizabili, inevitabili. Un fel de club monden, care se menţine cu încăpăţânare la rampă, prin complicitatea jurnaliştilor-gazdă.

De-a lungul vieţii am fost şi eu, de mai multe ori, „pe ecran”. Am fost protagonistul (împreună cu Liiceanu sau cu Dinescu) a două-trei serii de emisiuni şi am fost invitat, din când în cînd, la dezbateri cu mai mulţi.

M-am bucurat de fiecare dată când treaba se încheia. Iar producătorii de televiziune ştiu că, de ani întregi, refuz toate solicitările. Cred că dacă nu eşti Benny Hill, sau Mr. Bean, sau Columbo – dar chiar şi atunci – spectatorii sfârşesc prin a se sătura de prezenţa ta.

A te impune tenace, pe perioade lungi, „interesului general” mi se pare un simptom de proastă creştere, cu discrete fibre de paranoia… tot pe Adevarul

Postari Similare
Organizaţia Amnesty International consideră că arestarea disidentului rus Aleksey Navalny reprezintă „suprimarea societății civile” din
Asociaţia Difuzorilor de Presă din Bucureşti anunţă că azi aceştia sunt în grevă generală. Ei vor
Guvernul mexican spionează jurnaliştii şi activiştii folosind un program informatic vândut doar SUA. Afirmațiile jurnaliştilor
Vodafone nu mai vrea să îţi facă reclamă pe mass-media instigatoare de ură, cu ştiri
FAIR MediaSind adresează o scrisoare deschisă premierului Sorin Grindeanu. Ea este intitulată "Nu distrugeţi sectorul
Adunarea generală a EFJ, de la Bucuresti, denunţă presiunile asupra jurnaliștilor europeni. În perioada 18-19
Reprezentața Comisiei Europene și Freedom House România anunță deschiderea înscrierilor pentru ediția 2017 a programului
Mesajele date de Donald Trump în ultimul timp sunt un semnal periculos dat de şeful
Organizaţia Reporters sans frontières (RSF) este alarmată de atacurile repetate de noua administrație Trump. RSF
74 jurnalişti profesionişti au fost ucişi anul acesta, anunţă organizaţia Reportéres sans Frontiéres. Uciderea lor
Share