home EVENIMENT Nor radioactiv peste România. Sursa: probabil Rusia sau Kazahstan

Nor radioactiv peste România. Sursa: probabil Rusia sau Kazahstan

Share

Un nor radioactiv aparent inofensiv s-a răspândit în ultimele săptămâni deasupra Europei. El provine, cel mai probabil, din Rusia sau din Kazahstan. Locaţia emisiei radioactive ar putea fi în sudul Uralilor.

25 de ani de la explozia reactorului nuclear din Cernobal

Măsurătorile mai multor stații europene au confirmat un nivel ridicat de ruthenium 106 în atmosferă. Aceasta în majoritatea țărilor europene, a precizat IRSN.

Nor radioactiv. Rutenium. Nu apare natural

Ruthenium 106 este un izotop radioactiv, produs al unei reacții nucleare și nu apare în mod natural. Potrivit IRSN, norul radioactiv ar putea proveni de la un centru de gestionare a combustibilului nuclear sau de la un centru medical.

Acest nor radioactiv a apărut la jumătatea lunii septembrie. Autorităţile spun că nu e periculos, pentru că nivelul de radioactivitate este foarte scăzut. În 1986, când a avut loc tragedia de la Cernobîl, a fost eliberată de 5 – 10 ori mai mult material radioactiv decât la Fukushima.

Tragedia a avut loc pe 26 aprilie, iar Moscova a recunoscut oficial dezastrul două săptămâni mai târziu. Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane. Circa 60% din precipitațiile radioactive au căzut în Belarus, conform datelor post-sovietice oficiale.

Nor radioactiv. Nu se ştie exact sursa

Agenția nu a determinat acum cu exacitate sursa geografică a acestui nor radioactiv. În urma unei analize, s-a putut stabili că aceasta ar fi undeva la sud de Munții Ural, adică în Rusia sau în Kazahstan.

IRSN a mai precizat că norul radioactiv nu va avea un impact nociv asupra sănătății oamenilor din Europa sau asupra mediului. Totuși, dacă un astfel de accident ar fi avut loc în Franța, protocolul ar fi impus evacuarea populației pe o rază de mai mulți kilometri în zona vizată.

În primăvara anului 1986, utorităţile române au anunţat evenimentul de la Cernobîl spre jumătatea lunii mai. Între timp, foarte mulţi români fuseseră la mare, de 1 mai. Noroc că era apa rece…

Citeşte şi
Nunta inseamna mult mai mult decat petrecere din locatia unde are loc nunta. Daca in
Fostul preşedinte Traian Băsescu a cerut duminică, la Chişinău, parlamentelor României şi Republicii Moldova să
Fostul deputat PSD Vlad Cosma este citat marţi, 13 februarie, la DNA Ploieşti, într-un dosar
Tel Drum este urmărită penal și își cere insolvența. Compania a solicitat executarea silită a
The Telegraph anunţă că prinţul Nicolae se va muta înapoi în România, împreună cu soţia
De data aceasta, cel puţin ca iniţiativă, pare a fi cea mai ambiţioasă din perioada
Prezentăm în continuare variantele dezastrului în care împinge PSD România. Ne întrebăm cum ar putea
Rusia ameninţă Statele unite că va lua măsuri militare asupra scutului de la Deveselu.Pe acesta,
În București și în țară sunt anunțate proteste masive pentru aceastăduminică. Ele au loc de
Noi proteste vor avea loc în 20 de oraşe din ţară şi patru din Diaspora.
Share