NATO se teme că nu va putea face față unui atac din partea Rusiei

Share

NATO se teme că nu va fi în măsură să contracareze o agresiune rusească în Est. Capacitatea sa militară s-ar fi atrofiat’ de la sfârșitul Războiului Rece, scrie Der Spiegel. Revista germană se sprijină în afirmațiile sale pe un raport confidențial al Alianței, relatează AFP.

NATO pregăteşte măsuri militare contra Rusiei, ameninţare nucleară

Capacitatea NATO de a susține la nivel logistic o consolidare rapidă în teritoriul foarte întins”, sub responsabilitatea Comandamentului suprem al forțelor aliate în Europa (SACEUR), ”s-a atrofiat de la sfârșitul Războiului Rece”, potrivit raportului. Revista germană susține că a făcut rost de un exemplar.

Nu există garanţie NATO de reacţie rapidă

Conform aceluiași document, ”nu există o garanție suficientă că însăși forța de reacție rapidă (NRF, NATO Response Force) ar fi în măsură să reacționeze rapid și, dacă este nevoie, timp îndelungat”.

Raportul ar urma să fie discutat în curând de către miniștrii NATO. El ar descrie o organizație incapabilă să contracareze o eventuală agresiune militară rusească. Aceasta în principal din cauza “unei structuri de comandă dispersate”, rezumă Der Spiegel. Extrase vor apărea în ediția sa de sâmbătă.

Această slăbiciune neliniștește îndeosebi Ţările Baltice și scandinave, vecine cu Rusia.

Știm că trebuie să adaptăm și să modernizăm Alianța și structurile de comandă.

, a declarat ministrul norvegian al apărării, dna Ine Eriksen Soreide, pentru Der Spiegel.

Lituania cere centru de comandă NATO

Președintele lituanian, Dalia Grybauskaite, a cerut deja implantarea unui important centru de comandă pe flancul estic. Aceasta în contextul ”amenințării crescânde dinspre Rusia”. Relațiile Moscova – NATO s-au degradat considerabil după anexarea Crimeii, în 2014,.

Apoi, la începutul conflictului din estul Ucrainei, provocat de separatiștii proruși. Ca reacție, Aliații au decis să-și pună trupele în stare de alertă. NRF aproape că s-a dublat, ajungând la 40.000 de oameni. Pactul a convenit de asemenea să-și consolideze prezența militară în Est.

Aceasta desfășurând patru batalioane, începând din nul 2017, în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia.

NATO: De decenii nu am fost aşa de bine pregătiţi!

”Forțele NATO nu au fost de decenii atât de bine pregătite și atât de capabile să se desfășoare” cum sunt în prezent. Este reacţia unei purtătoare de cuvânt a Alianței, Oana Lungescu,. Aceasta a refuzat să comenteze informațiile revistei germane.

AFP precizează că Aliații au întrerupt practic orice cooperare cu Rusia. Dar ei încearcă să mențină un dialog. În acest cadru, ambasadorii celor 29 de țări din Alianţă urmează să se întâlnească cu omologul lor rus, Alexandr Grușko, pe 26 octombrie, la Bruxelles.

Share