Mubarak demisioneaza. Un consiliu militar ia puterea

Share

Dupa o zi de vineri in Egipt dominata de mari manifestatii de protest, in Cairo si Alexandria, Hosni Mubarak isi da demisia din functia de presedinte. Seful curtii supreme constitutionale va imparti puterea cu militarii.

Conform unor surse bine documentate, Mubarak ar fi plecat inca de ieri in barlogul sau din statiunea Sharm El-Sheikh.

foto: Parade

fotoinfo: “According to the U.S. State Department, Mubarak has the ability to transfer any criminal case from the civilian judicial system to a military court, and the use of torture by his officials is common.  In recent months journalists have been jailed for “ insulting the president.” The U.S. gives Egypt $2 billion in aid a year, including $1.3 billion in military assistance.”

Exista doua episoade exemplare pentru ceea ce se petrece acum in Egipt, ambele dominate de spiritul de toleranta si nonviolenta ce a caracterizat manifestatia din Piata Universitatii din Bucuresti si de atmosfera cosmopolita (de exemplu, crestini rugandu-se pentru victoria revolutiei alaturi de musulmani, in plin miting, aprinzand lumanari).

Primul episod este ca, incepand de noaptea trecuta, militarii egipteni au inceput sa imparta mancare manifestantilor – un semn clar de sustinere a acestora.

Al doilea este cel petrecut tot in timpul noptii si cu deznodamant acum: coloane de mii de manifestanti au plecat aseara, dupa discursul dezamagitor al lui Mubarak, spre televiziunea de stat si spre palatul prezidential.

Manifestantii si-au continuat protestul in cele doua locatii, pastrand la aceeasi prestanta mitingul din Piata Tahrir si demonstrand astfel ce forta de protest au, in timp ce politia militara nu a intervenit asupra lor.

Diferenta dintre realitate si aberatiile de pe Realitatea TV

Pentru ca au avut o traducatoare onesta, am urmarit aseara discursul lui Hosni la Realitatea TV (in rest, nu prea ma mai uit pe aceasta oficina privata de intoxicare a opiniei publice) si am ramas pe RTV si dupa finalul discursului presedintelui egiptean. Primul “jurnalist” luat prin telefon de Catalin Striblea a fost Bogdan Chirieac.

Arogant, Chirieac, aceasta rusine a presei romane, a inceput sa abereze despre pericolul integrist musulman care exista in Egipt, daca Mubarak pleaca de la putere. Dar aberatia cea mai mare spusa de cel care ar trebui sa fie un experimentat externist a fost cea referitoare la pozitia Washingtonului.

Chirieac s-a trezit din somn, atunci si a afirmat ca Obama s-ar fi inteles inainte cu Mubarak, pe care il sustine in continuare. O tampenie mai mare nu a existat. Ea a fost confirmata de declaratiile ulterioare ale oficialilor americani.

Defapt nimeni, nici egiptenii nu au inteles ce a fost aseara in capul lui Hosni Mubarak, cand a decis sa citeasca discursul tablos pe care l-a silabisit in fata privitorilor consternati. Piers Morgan il intreba pe Ben Weddeman, senior international corespondent CNN la Cairo: “what on earth is happenning there?”.

Casa Alba comenta ca discursul lui Muba nu spunea nimic si nu preciza nimic clar. Lungi discutii de pe CNN s-au invartit in jurul declaratiei ambasadorului egiptean la Washington, care sustinea ca Mubarak si-ar fi transferat toate atributiile vicepresedintelui Omar Suleiman.

Nimeni nu intelegea miscarea facuta de dictator si toata lumea se astepta la altceva. Si, in primul rand, la o urma de demnitate si legatura cu realitatea politica a tarii. Nici o legatura cu prostiile emise de Chirieac.

Cat despre integrismul musulman in Egipt… nu toti acesti siiti sunt adepti ai Fratilor Musulmani, ci doar o parte din ei. Egiptul nu este Iranul si nici nu va fi vreodata. Cel mult, daca haosul nu va inceta si nu se vor face pasi repezi spre o democratie in versiune araba (cu toate ca nu prea stiu cum arata aceasta), statul nord-african ar putea in viitor sa inceapa sa semene cu Libanul.

Cu cat statea mai mult Muba la putere, ar fi fost tot mai multi adepti ai Fratilor Musulmani, iar pericolul libanizarii Egiptului era mai mare. Estimarea lui Chirieac, si din acest punct de vedere, ca e mai bine sa ramana dictatorul la putere, ca sa fie liniste in Egipt, a fost eronata.

Inteleg ca pentru Chirieac democratia inseamna haos, ca si pentru aparatcicii rusi de la Kremlin, dar amintim cititorilor nostri ca exista egipteni (si cei mai saraci dintre acestia) copti, care sunt cei mai vechi crestini din lume. Si sunt foarte multi. Si nu au nici un fel de legatura cu extrema dreapta fundamentalista musulmana.

Cam atat despre cat de mari sunt sansele integrismului musulman in cosmopolitul Egipt.

Share