Micky Şpagă iese la rampă împotriva televiziunilor (Stenograme PSD)

Share

Apare în arenă politicianul frenetic Şerban Mihăilescu a.k.a. Micky Şpagă, un gangster politic în mare vogă pe vremea lui Adrian Năstase, care îşi cam rezolva poate unele treburi murdare prin acesta.

Prezentăm o nouă stenogramă, în care se vede obsesia PSD pentru imagine, “că de conţinut ne ocupăm noi”, cum spune Adrian Năstase la un moment dat.

• ieri şi azi în PSD: Liviu Dragnea cere anchetarea jurnalistului Dan Tăpălagă pentru un articol

Contextul este lansarea politică a Alianţei D.A. PNL – PD. PSD, în loc să fie preocupat de programul său de guvernare, are o chestie cu presa şi cu imaginea publică. A doua temă discutată intens este controlul Justiţiei. Citiţi ce spune Rodica Stănoiu, ministrul Justiţiei de atunci. E consonant cu cele făcute acum de coaliţia PSD-ALDE.

===

Stenograma şedinţei Delegaţiei Permanente a Partidului Social Democrat Bucureşti, sediul central PSD, 29 septembrie 2003 (are loc după lansarea Alianţei PNL-PD, pe care PSD a încercat să o contracareze cu o mare reuniune de partid, cu participarea lui Ion Iliescu, pe tema dezbaterii Constituţiei)

Micky Şpagă e preocupat de Pro TV

Şerban Mihăilescu a.k.a. Micky Şpagă: Acuma eu vă spun sincer, faţă de eforturile pe care le-am făcut, în final, pe televiziuni nu a fost bine, ca să fie clar. Atrag atenţia, adică nu am ştiut şi sunt câteva chestiuni care sunt legate numai de comunicare. Adrian Sârbu (patronul PRO TV – n.r.) îşi schimbă echipa sau cineva de la Adrian Sârbu schimbă echipa pe acelaşi scenariu. Aşa am păţit cu SAPARD, aşa am păţit şi cu asta, deci nu a contat. Nu-l trimite pe Velciu, nu contează ce facem noi acolo, ei se duc, este una înaltă, aşa, lungă.

Adrian Năstase: Tot ăia. Camelia…

S.M.: Pentru mine e urâtă faţă de Tia. Este a nu ştiu câta oară când la acţiunile noastre…

A.N.: Este foarte adevărat.

Micky Şpagă: În neregulă a fost Televiziunea Naţională

Micky Şpagă: Stă numai în spate şi face cravate, ca să fie clar, iar eu vă rog frumos, să-mi mai aducă aminte şi Dorina (Dorina Mihăilescu – consilier pe probleme de comunicare la cabinetul lui Adrian Năstase). Aici trebuie să folosim metodă care a mers foarte bine cu Antena.

Înainte de emisiune, rugăminte şi vorbit, pentru că Adrian (Năstase – n.r.) are… în fiecare zi îmi cere câte ceva din varii motive, dar eu nu am avut această pricepere ca să-i spun, băi, n-o mai trimite pe aia, trimite-l pe Velciu.

A doua chestiune care a fost, după părerea mea, în neregulă a fost Televiziunea Naţională. La telejurnal a fost prost, au avut declaraţii numai de la ăia doi (Traian Băsescu şi Teodor Stolojan – n.r.). Ori vorbim, ori nu vorbim. Mult mai bună a fost chestia cu Stelian Tănase. Aia a fost… le-a băgat pumnul în gură, le-a dat păreri, a fost cea mai bună abordare, în afară de Realitatea, a fost la Televiziunea 1…

Micky Şpagă: Antena nu mi s-a părut nici rău, nici bine

Altele au dat neglijent. Antena nu mi s-a părut nici rău, nici bine, chiar a fost… dar PRO TV a dat prost şi cu TVR. Noi trebuie să ne pregătim în continuare, adică cum făceam înainte, trebuie să stăm tot timpul să îi căutăm cu telefoanele… că altfel păţim…

A.N.: Eu am vorbit cu Dancu şi mi-a spus că pentru televiziuni – şi cu Dan Matei – mi-a spus că totul e în ordine.

Rodica Stănoiu: Noi ce-am urmărit? Am urmărit ca în… a fost singurul nostru discurs că nu sunt singuri peşte tot. Asta s-a obţinut. Întâi efectul s-a redus cel puţin la jumătate. Că nu a fost foarte bine, aici sunt de acord cu Şerban. Nu că nu a fost bine, adică ce am urmărit ca să le tăiem şi nu să acapareze scena, asta s-a reuşit din plin.

Ioan Solcanu a cronometrat buletinul de ştiri

Doi, ca… oamenilor noştri şi vedem şi putem să luăm deja nişte măsuri am văzut. Sigur că pe ce s-a spus, comentariile mediatice, nu au fost ca la Antena, că se poate lucra mai bine. Poate că şi asta este bine că am văzut, iată, din nou trei lucruri-patru pe care trebuie să le legăm de televiziune, dar în mare mie mi se pare că totuşi ce am vrut să facem am reuşit.

A.N.: Ioane

Ioan Solcanu: Ideea că ce am reuşit în mare parte, ce am dorit s-a reuşit în mare parte, asta este foarte adevărat, dar dacă analizăm segmentul televiziune pe care l-am urmărit aseară, pentru că m-am dus la hotel şi asta am făcut tot timpul, vă pot spune în felul următor: La buletinul de ştiri am cronometrat special. S-a dat la cel de noapte, la noi 30 de secunde, despre Alianţa Dreptate şi Adevăr au dat 2 minute şi jumătate. La noi numai atâta a fost, în rest, două minute şi jumătate.

Adrian Năstase către Ion Solcanu: La TVR ai discutat?

A.N.: La TVR ai discutat? (…)

Dorina Mihăilescu: Una dintre cele mai bune strategii pe care noi le putem adopta pentru a contracara ceea ce face de regulă recordul este aceea de a… Că dv., în calitate de lider al partidului, printr-o… Asta presupune un anumit tip de organizare şi presupune efortul de a fi prezent la ora 19.00, 19.10 sau 19.15 şi pentru că… de făcut comentarii acide, iar…se vor confrunta strict cu lucrurile. Din cauza asta cred că una dintre cele mai bune strategii este asta… şi nu lansarea…

A.N.: Dorina, depinde de situaţie. Ieri, noi am avut un mesaj direct, decât unul strict neutru cu Constituţia. Ce să mergi pe Constituţie? Este foarte greu să mergi în direct ca să comentezi crearea Alianţei PNL-PD, că asta era şi nu cred că avea rost. Aici trebuia făcut, trebuia construit… lucrurile pe care le poate spune un jurnalist sau un tip politic din zona respectivă.

Adrian Năstase către Rodica Stănoiu: Să rezolvaţi dosarele de la Procuratură, doamna ministru

Miron Mitrea: Dan Pavel a fost bun la…

A.M.: Dan Pavel, foarte bun. Da, foarte bun. (…) Să rezolvaţi dosarele de la procuratură, doamna ministru

Florin Georgescu: Apropo de ce spunea Şerban, la PRO TV văd că se pregăteşte din nou Călinescu să-şi reia Chestiunea Zilei în vreo trei zile. Să vedem ce tip de emisiune. Dacă iarăşi începe să ne îmbrace şi să ne…

Băsescu acolo nu e în regulă, doar n-o să zică din cinci zile despre opoziţie, o să zică 80 la sută despre noi, despre dv. şi dl. Iliescu şi 10 la sută despre ea. Şi atunci băiatul ăsta să facă o emisiune de divertisment, altceva, dar nu cu chestii din astea. (…)

Supăraţi că răsuflă la presă

Octav Cozmâncă: Mi se pare nefiresc ca din nou să constatăm că multe informaţii pe care le discutăm, materiale pe care le discutăm în Delegaţia Permanentă ajung imediat în presă (stenograma citată de Adevărul – n.r.).

Eu cred că de data asta nu mai e vorba despre scurgeri de informaţii, de simple neglijente, eu cred că sunt mai mult şi dacă nu de trădări, dar oricum început de trădări şi mici trădări. Eu pot afirma cuvântul ăsta. (…)Trebuie să verificăm. Până la urmă, trebuie să găsim pe cine se ocupă cu aceste lucruri în Delegaţia Permanentă. (…)

R.S.: Eu cred că ar fi foarte bine, chiar şi pentru teritoriu, când mergem, să facem un apel la memorie, la guvernarea lor. Am uitat o mulţime de lucruri din perioada aia. Trebuie să răsfoim chiar şi presa şi evenimentele din vremea aia. Trebuie făcute aşa, două pagini pentru fiecare dintre ele.

Adrian Năstase, din nou cu dosarele

A.N.: Eu am cerut, cred că exista deja, Dorina…

F.G.: Să rezolvaţi dosarele de la procuratură, doamna ministru.

R.S.: Aia e altceva.

F.G.: Le luăm de acolo ca…

R.S.: Ăla e un domeniu, o să aveţi în două-trei săptămâni ştiri destul de importante pe zona aia, nu mai discutăm. Mâine mă văd în ziare dacă spun aşa ceva. Bun. Eu vorbesc de politic, de atacat politic în teritoriu şi ştim toate aceste chestiuni. A doua chestiune.

“Cartea oribilă” a lui Pavelescu

Vreau să vă amintesc, să vedeţi cum funcţionează lucrurile apropos de scurgerile de informaţii. Vă aduceţi aminte, la un moment dat, v-am spus că va apare o carte oribilă. A apărut, dar nu are nici un fel de importanţă, a unui oarecare Pavelescu, despre statul de drept şi justiţia în România şi care este încurajat de cineva de la noi (prieten cu Cozmin Guşă – n.r.). Nu mai e la noi acum. Sigur că v-am spus şi dvs., sigur am întrebat şi pe persoana respectivă. A, nici nu-l cunosc, nici nu ştiu. Cine e la dreapta lui acum? Pavelescu. (…)

Valer Dorneanu: Sprijinim televiziuni care dau în PSD

Valer Dorneanu: Apropos de strădania televiziunilor, începând cu televiziunea naţională şi a celorlalte şi a presei, eu tot mă întreb de ce noi continuăm să sprijinim în diverse modalităţi instituţii de presă cu foarte mare audienţă cu facilităţile vechi, cu sponsorizări, cu reclame, iar ceea ce primim noi sunt cel mult vagi scutiri individuale.

În rest, dvs., preşedintele, partidul, guvernul s-au lăsat… Parlamentul, cred, nu mai contează, că în capul lui se sparg toate. Suntem ţinte şi la televiziunea naţională, şi la toate ziarele pe care noi le sprijinim. Nu cred că tot trebuie să ne întrebăm retoric despre aceste lucruri şi să vedem totuşi ce trebuie făcut.

Eu nu zic că trebuie să revedem ordonanţa aceea cu facilităţile, ar fi o greşeală, dar măcar să le aducem aminte băieţilor ăştia din când în când de existenţa ei. Repet, mă gândeam la un moment dat aşa, în naivitatea mea, probabil când o începe campania electorală, toate ziarele astea pe care le ţinem aşa serios să existe, să aibă audienţă şi să prospere, poate atunci vor veni şi ne-or ajuta, dar până atunci ne toacă atât de solid încât nu ştiu dacă ne mai revenim în campania electorală cu sprijinul lor consistent. (…)

Valer Dorneanu: Televiziunile ne urmăresc, aşa, cu binoclul

V.D.: Eu nu am spus totul despre televiziunea naţională, totuşi. Şi preşedintele şi cei de la ştiri şi cei de la TVR Internaţional sunt absolut împotriva noastră. Eu văd emisiunile de la TVR Internaţional vara (…). Este inadmisibil. Şi ne urmăresc efectiv aşa, cu binoclul şi în camere, şi guvernul şi vă spun, uneori cu subtilitate, uneori… Cred că ar trebui să ne gândim la ceva cu privire şi la preşedinte şi la cei de la ştiri. Dacă noi tot aşteptăm…

A.N.: Nu, cred că noi greşim sub un alt aspect. Eu am văzut în Germania şi vă mai spun o dată. Evenimentul lor a fost angajat pentru mediatizare de o firmă, care a avut exclusivitate. Nu ştiu, Enoiu sau nu ştiu cine. Firma asta de publicitatevinde după aceea informaţia la televiziuni, la radiouri şi în alte părţi. Este dreptul la imagine pe care îl are un partid.(…)

Bombonel, deranjat de tipii care-l urmăreau când ridică paharul

A.Năstase.: Eu am avut, de exemplu, ieri doi tipi care stăteau în faţă şi urmăreau când ridicăm paharul cu apă, când am scos servieta.

F.G.: Au stat tot timpul în faţa dvs.

A.N.: Da, i-ai văzut. Eu nu înţeleg de ce trebuie să admitem aceste lucruri, de ce trebuie să stea în sală fotografi din ăştia paparazzi, care sunt… Asta ar însemna însă să avem oameni care să spună pe caseta respectivă, de la secunda cutare la secunda cutare şi asta dăm, este singură imagine pe care o dăm, şi o dăm şi aici, o dăm şi acolo, o dăm şi dincolo, deci control.

Adrian Năstase: Avem nevoie de zece oameni, fiecare să discute cu câte o televiziune

Cineva însă care se ocupă să stea în studiouri, să lucreze cu ei. Noi putem să controlăm aceste lucruri, dar, în mod evident, este vorba de muncă şi pentru că nu vrem să muncim, atunci îi lăsăm pe ei… (…)

A.N.: Avem nevoie de zece oameni, fiecare să discute cu câte o televiziune, 7 să discute cu câte un ziar. Asta este complicat şi de asta cine se ocupă la noi de lucrurile astea? Unul scrie desene, altul face desene, altul face diagrame, altul pune pe pereţi, este vorba de munca aia de şaibă. (… )

Dar noi am lăsat Televiziunea Română să preia ce a vrut ea, noi nu i-am spus vrem mesajul ăsta, nu am spus la PRO TV: vrem mesajul ăsta. Cineva care să stea la pupitru să vadă tot ce s-a întâmplat şi să spună, domnule, noi vrem să apară pe televiziune mesajul ăsta, vrem imaginea asta.

“La Televiziunea Romană a apărut Octav Cozmanca din spate filmat de trei ori”

La Televiziunea Romană a apărut Octav Cozmanca din spate filmat de trei ori. (… ) Dar pentru asta trebuie să avem noi un om care să stabilească mesajul pe care îl vrem. Că noi discutăm după aceea că nu a fost bun mesajul, dar Vasile Dancu s-a dus pe nu ştiu unde, ăla s-a dus pe nu ştiu unde. (… )

Bun, şi munca cine o face, care sunt mesajele, cine stabileşte, domnule, la conferinţa asta de presă ce spunem la radio, înainte cu o săptămână, înainte cu trei zile, înainte cu două zile? Asta este, cred, datoria noastră să facem…

Dacă nu avem noi oamenii respectivi, să îi angajăm, să punem aici într-adevăr 20 de oameni care să stea să lucreze numai pe imagine, ca guvernul, substanţa, facem ce putem acolo, iar aici activiştii de partid sunt în blok-starturi, dar avem o problemă de imagine pe care ar trebui să o gestionăm la modul profesional. Or, noi, deocamdată, facem numai nişte lucruri…

Din nou despre televiziuni

Noi înregistrăm când ne dă cineva cu pumnul în cap. Este ceea ce se întâmplă la box, instalaţia aia care numără pumnii şi bun, ştim că sunt 1.000 sau sunt 150, dar, dincolo de asta, strategia de reacţie nu o avem bine pusă la punct.

O.C.: Ce aţi spus este destul de practic. Noi ori nu vorbim cu nimeni, ori vorbim numai cu ăia mici care vin acolo de pe la televiziuni şi nu îi băgăm în seamă pe şefi şi probabil că ar trebui să vorbim şi cu şefii, şi cu ăia mici.

Până la urmă, cam asta este situaţia, dar trebuie să fim foarte corecţi şi cinstiţi. Vorbeşti cu Adrian Sârbu, trebuie să vorbeşti şi cu aia care sunt acolo. Vorbeşti cu Sârbu de la TVR, trebuie să vorbeşti şi cu cea care este de la televiziune. Altfel nu se poate. Şi asta vroia să spună Şerban.

Dorina Mihăilescu: Jumătate dintre jurnalişti sunt anti-PSD

A.Năstase.: Asta a spus el adineauri… singura televiziune care ajunge acolo o dată cu noi să-şi facă selecţia şi să-şi facă ea filmele. Nu este în ordine. Chiar dacă este foarte bine intenţionată, ea nu ştie ce vrem noi. Asta este problema. Ea este, după părerea mea, fata asta, Ghiurco, foarte bine intenţionată. Ce anume?

Dorina Mihăilescu: Nu se înţelege… Jumătate dintre ei (jurnalişti – n.r.) sunt anti-PSD. Nu poţi să-i determini… Aşa se întâmplă cu… Dar dacă noi am avea o echipă foarte bine aşezată şi… Să ştim foarte clar ce bani, ce ne cer, nu trebuie să aşteptăm noi ca alţii să ne facă jobul… decât corpul politic în sine care este interesat. Îmi cer scuze, evaluezi… Cu excepţia lui Gherasim, care a arătat aşa, pe ici, pe colo, cu Băsescu…

A.N.: Alea au costat. (…)

A.N.: Chiar Televiziunea Publică Naţională a arătat astăzi un caz de persoană care a murit din cauză că sistemul nostru sanitar este la pământ. Aici practic ar trebui intervenit. Cum a fost în perioadă anterioară, ce s-a întâmplat acum, cât s-a dat la sănătate, ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni, deci ar trebui un mesaj de reacţie de la nivelul ministerului.

Share