home POLITICA Mesajul lui Ponta, diversiune tipică, denotă haos în PSD

Mesajul lui Ponta, diversiune tipică, denotă haos în PSD

Share

Şopârla lansată de Victor Ponta este o diversiunediversion-call-diverting-free-services-for-landline tipică, de genul “Aoleu, se mărită Mona mea”, în care numele miresei rămâne pe deplin consemnat.

După ce iniţial am tras concluzia că sensul mesajului este cel din această postare, am realizat că are ingredientele unei diversiuni tipice. Credem însă că această diversiune are un fundal de adevăr ce persistă: presiunea sub care e Ponta.

Din cuvintele scrise de Ponta pe contul său de Facebook se pot înţelege simultan o serie de lucruri care se contrazic între ele, aşa că fiecare interpretează mesajul în manieră proprie, în funcţie de viziunea sa ori de interesele sale personale ori de grup.

Jurnaliştii arondaţi intereselor USL au interpretat astfel:

Victor Ponta îşi lansează candidatura la alegerile prezidenţiale.

Într-adevăr, porţiunea din mesaj în care critică virulent “Justiţia lui Băsescu” pare a avea acest scop. Ea este o nouă mostră de presiune publică făcută de un demnitar al statului român asupra magistraţilor şi ar putea să aibă ca scop satisfacerea retorică a nemulţumirii baronilor PSD în ce priveşte presiunea sub care se află în această perioadă.

Aceeaşi porţiune din mesaj îi caracterizează pe jurnaliştii liberi de presiunile alianţei la guvernare ca fiind comunist-fascistoizi. Interesant este paralelismul dintre acest discurs şi cel al Kremlinului, în privinţa forţelor politice pro-Vest din Ucraina, caracterizate de Moscova ca fiind fasciste.

Jurnaliştii de opoziţie au interpretat mesajul lui Ponta ca fiind un prim anunţ al ieşirii sale din politică (unii dintre ei) ori un semnal retoric de satisfacere a nemulţumirii baronilor locali PSD (alţii dintre aceştia).

Politicienii de opoziţie nu au pierdut timpul şi au catalogat mesajul lui Victor Ponta ca pe un semn clar că omul pierde controlul, s-a săturat de presiuni şi îşi anunţă retragerea din politică după alegerile prezidenţiale, pe care PSD le va pierde negreşit.

Ponta pierde controlul asupra partidului e vizibil de mai mult timp. Defapt, nici nu ştim dacă PSD a fost controlat vreodată de el. Pare mult mai verosimil că Victor Ponta a fost întotdeauna delfinul marilor granguri PSD, care l-au aruncat în faţă, ca să spele imaginea PSD şi să joace în liga mare a politicii româneşti în continuare, ascunşi după spatele său lat, de baschetbalist.

Cel mai interesant pare însă că politicienii din PSD au reacţionat haotic, neavând un punct de vedere coerent, comun, pregătit dinainte, ceea ce indică faptul că Victor Ponta nu s-a consultat poate cu activul de partid înainte să-şi posteze mesajul pe Facebook.

Florin Iordache de exemplu susţine că, “dacă (n.r. Ponta) ar câştiga prezidenţialele, ar însemna aşa ceva (n.r. retragerea din politică), pentru că preşedintele nu mai face politică, nu e înregimentat politic”.

Dar ce face preşedintele? Stă la Palatul Cotroceni şi croşetează pulovere de lână în degradée? Mai ales că, înainte să se “retragă” din politică, Ponta dă o sloampă sănătoasă în capul magistraţilor integri, din funţia de premier. Trebuie să-l credem că nu o va mai face eventual ca preşedinte? Interpretarea lui Iordache este neacoperită de realitate.

Mai ales că alte voci (mai autoritare, cu funcţii de conducere) din PSD nu au reacţionat. Stau ascunşi după birouri. Mai curând PSD, care de obicei îşi programează în scris poziţiile pe temele politice sensibile şi trimite în teritoriu ordin ca toţi vectorii săi de opinie să afirme acelaşi lucru, de data aceasta nu a reacţionat nicicum. Nouă ni se pare mai curând că gestul lui Ponta a luat propriul său partid prin surprindere.

Opinăm că mesajul lui Ponta este special croit ambiguu, prin contardicţiile din conţinutul său, pentru a prinde la uşă degetele baronilor locali…

Dacă mă mai mentosanizaţi mult, mă pot şi retrage şi alt candidat la prezidenţiale nu aveţi.

dar şi să reprezinte un exit (ce se vrea elegant) din politică, în cazul pierderii prezidenţialelor. Este inexplicabil, dacă spui că te retragi după alegerea noului preşedinte, de ce afirmi că te retragi din politică, dacă mai crezi că vei deveni tu preşedinte, cum susţine Florin Iordache că stau lucrurile.

În acelaşi mesaj de pe Facebook, Victor Ponta afirmă că vrea să se dedice mai mult familiei. Poate că vrea să fie preşedinte itinerant, care călătoreşte prin lume cu familia sa, fericit, la tepuis, în Venezuela, Machu Pichu, în Peru, şi la templele budiste din Tibet.

Ca să nu mai pomenim de felul în care a reacţionat ieri, radios, vesel ca o lalea primăvăratecă, la o conferinţă de presă, unde jurnaliştii l-au întrebat insistent despre mesajul postat şi a răspuns, de parcă ascundea un secret fericit, spre exemplu că vrea să-i cumpere Dacianei un Pontiac Firebird Cabrio: “Nu-i adevărat, n-aţi înţeles nimic!”.

Şi ne întoarcem astfel la ipoteza ambiguităţii, care indică faptul că a transmis voit un mesaj cu mai multe înţelesuri. Ceea ce denotă probabil haos şi dezorientare în PSD, care nu reuşeşte să scoată din pălărie un prezidenţiabil care să invingă…

Citeşte şi
Responsabilii noului club Academia Rapid au recunoscut recent că noul club este motorizat sub patronajul
Judecătorul Cristi Dănileţ atrage atenţia că Liviu Dragnea vrea să ne readucă la perioada dictaturii.
Pe Doina Gradea o cunosc de aproape 24 de ani, de când eram reporter la
Directorul general interimar al Societăţii Române de Televiziune, Doina Gradea, a fost invitată, în 20
Jurnaliştii Dan Tăpălagă şi Cristian Pantazi de la HotNews au anunţat că vor părăsi publicaţia.
Procurorii DNA şi-au declinat competența soluționării unui dosar al lui Călin Popescu Tăriceanu. Este vorba
Dragnea vrea o lege împotriva celor care defăimează România. Liviu Dragnea se referă la cei
"Vocea şi talentul" - asta ar recomanda-o pe Viorica Dăncilă pentru postul de prim-ministru al
"Colegii din PSD vor să mă scoată din joc", afirmă adeptul liniei dure Liviu Pleşoianu. Deputatul
La bursa locurilor de muncă, românii se roagă să nu fie angajaţi. Statul asistenţial e
Share