home POLITICA Mesajul lui Ponta, diversiune tipică, denotă haos în PSD

Mesajul lui Ponta, diversiune tipică, denotă haos în PSD

Share

Şopârla lansată de Victor Ponta este o diversiunediversion-call-diverting-free-services-for-landline tipică, de genul “Aoleu, se mărită Mona mea”, în care numele miresei rămâne pe deplin consemnat.

După ce iniţial am tras concluzia că sensul mesajului este cel din această postare, am realizat că are ingredientele unei diversiuni tipice. Credem însă că această diversiune are un fundal de adevăr ce persistă: presiunea sub care e Ponta.

Din cuvintele scrise de Ponta pe contul său de Facebook se pot înţelege simultan o serie de lucruri care se contrazic între ele, aşa că fiecare interpretează mesajul în manieră proprie, în funcţie de viziunea sa ori de interesele sale personale ori de grup.

Jurnaliştii arondaţi intereselor USL au interpretat astfel:

Victor Ponta îşi lansează candidatura la alegerile prezidenţiale.

Într-adevăr, porţiunea din mesaj în care critică virulent “Justiţia lui Băsescu” pare a avea acest scop. Ea este o nouă mostră de presiune publică făcută de un demnitar al statului român asupra magistraţilor şi ar putea să aibă ca scop satisfacerea retorică a nemulţumirii baronilor PSD în ce priveşte presiunea sub care se află în această perioadă.

Aceeaşi porţiune din mesaj îi caracterizează pe jurnaliştii liberi de presiunile alianţei la guvernare ca fiind comunist-fascistoizi. Interesant este paralelismul dintre acest discurs şi cel al Kremlinului, în privinţa forţelor politice pro-Vest din Ucraina, caracterizate de Moscova ca fiind fasciste.

Jurnaliştii de opoziţie au interpretat mesajul lui Ponta ca fiind un prim anunţ al ieşirii sale din politică (unii dintre ei) ori un semnal retoric de satisfacere a nemulţumirii baronilor locali PSD (alţii dintre aceştia).

Politicienii de opoziţie nu au pierdut timpul şi au catalogat mesajul lui Victor Ponta ca pe un semn clar că omul pierde controlul, s-a săturat de presiuni şi îşi anunţă retragerea din politică după alegerile prezidenţiale, pe care PSD le va pierde negreşit.

Ponta pierde controlul asupra partidului e vizibil de mai mult timp. Defapt, nici nu ştim dacă PSD a fost controlat vreodată de el. Pare mult mai verosimil că Victor Ponta a fost întotdeauna delfinul marilor granguri PSD, care l-au aruncat în faţă, ca să spele imaginea PSD şi să joace în liga mare a politicii româneşti în continuare, ascunşi după spatele său lat, de baschetbalist.

Cel mai interesant pare însă că politicienii din PSD au reacţionat haotic, neavând un punct de vedere coerent, comun, pregătit dinainte, ceea ce indică faptul că Victor Ponta nu s-a consultat poate cu activul de partid înainte să-şi posteze mesajul pe Facebook.

Florin Iordache de exemplu susţine că, “dacă (n.r. Ponta) ar câştiga prezidenţialele, ar însemna aşa ceva (n.r. retragerea din politică), pentru că preşedintele nu mai face politică, nu e înregimentat politic”.

Dar ce face preşedintele? Stă la Palatul Cotroceni şi croşetează pulovere de lână în degradée? Mai ales că, înainte să se “retragă” din politică, Ponta dă o sloampă sănătoasă în capul magistraţilor integri, din funţia de premier. Trebuie să-l credem că nu o va mai face eventual ca preşedinte? Interpretarea lui Iordache este neacoperită de realitate.

Mai ales că alte voci (mai autoritare, cu funcţii de conducere) din PSD nu au reacţionat. Stau ascunşi după birouri. Mai curând PSD, care de obicei îşi programează în scris poziţiile pe temele politice sensibile şi trimite în teritoriu ordin ca toţi vectorii săi de opinie să afirme acelaşi lucru, de data aceasta nu a reacţionat nicicum. Nouă ni se pare mai curând că gestul lui Ponta a luat propriul său partid prin surprindere.

Opinăm că mesajul lui Ponta este special croit ambiguu, prin contardicţiile din conţinutul său, pentru a prinde la uşă degetele baronilor locali…

Dacă mă mai mentosanizaţi mult, mă pot şi retrage şi alt candidat la prezidenţiale nu aveţi.

dar şi să reprezinte un exit (ce se vrea elegant) din politică, în cazul pierderii prezidenţialelor. Este inexplicabil, dacă spui că te retragi după alegerea noului preşedinte, de ce afirmi că te retragi din politică, dacă mai crezi că vei deveni tu preşedinte, cum susţine Florin Iordache că stau lucrurile.

În acelaşi mesaj de pe Facebook, Victor Ponta afirmă că vrea să se dedice mai mult familiei. Poate că vrea să fie preşedinte itinerant, care călătoreşte prin lume cu familia sa, fericit, la tepuis, în Venezuela, Machu Pichu, în Peru, şi la templele budiste din Tibet.

Ca să nu mai pomenim de felul în care a reacţionat ieri, radios, vesel ca o lalea primăvăratecă, la o conferinţă de presă, unde jurnaliştii l-au întrebat insistent despre mesajul postat şi a răspuns, de parcă ascundea un secret fericit, spre exemplu că vrea să-i cumpere Dacianei un Pontiac Firebird Cabrio: “Nu-i adevărat, n-aţi înţeles nimic!”.

Şi ne întoarcem astfel la ipoteza ambiguităţii, care indică faptul că a transmis voit un mesaj cu mai multe înţelesuri. Ceea ce denotă probabil haos şi dezorientare în PSD, care nu reuşeşte să scoată din pălărie un prezidenţiabil care să invingă…

Citeşte şi
Premierul Viorica Dăncilă afirmă că Instanța Supremă și-a stabilit propriile reguli, încă din 2014, în
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat la Bacău că în Europa sunt ţări mult
Comisarul european Julian King, responsabil pentru Uniunea securităţii, se va afla, luni, într-o vizită oficială
Fondul suveran de investiţii folosit pentru dezvoltare nu e neapărat o idee rea, susţine Fondul
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, după ce a provocat o bulibăşeală generalizată în sistemul judiciar, acum,
Un miting de protest al grupărilor civice Corupţia ucide şi Rezistenţa va avea loc duminiă,
Viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu și Codrin Ștefănescu s-au certat la România TV. Miza şi motivaţia
Inspecția Judiciară a dispus începerea cercetării disciplinare împotriva procurorilor militari Coseanu Gheorghe, șeful secției Parchetelor
Adina Florea și-a asigurat un post în secția specială de investigare a infracțiunilor comise de
Președintele Klaus Iohannis vrea să cheme partidele parlamentare la consultări, după raportul dur al Comisiei
Share