home ECONOMIE, MASS MEDIA MediaSind, de acord cu plata CAS pe DA dacă nu există şi CIM (Mediafax)

MediaSind, de acord cu plata CAS pe DA dacă nu există şi CIM (Mediafax)

Share

Cristi Godinac, preşedintele MediaSind, a declarat marţi, după o întâlnire cu ministrul Muncii, că sindicatele vor fi de acord cu introducerea plăţii CAS pe contractele de drepturi de autor doar în cazul în care nu există şi un contract de muncă individual şi dacă Guvernul aprobă mai multe condiţii.

FOTOINFO: Cristi Godinac (S), presedinte Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind, la semnarea Actului Aditional Nr. 3 la Contractul Colectiv de Munca Unic la nivel de Ramura Mass-Media, la Bucuresti, miercuri, 1 aprilie 2009. Razvan CHIRITA / MEDIAFAX FOTO

Din punctul de vedere al MediaSind, în principiu suntem de acord cu această solicitare, dar în anumite condiţii. Având în vedere că până în prezent peste 50 de publicaţii au fost închise, peste 1.500 de jurnalişti au fost aruncaţi în stradă, criza economică afectează foarte mult această industrie, o asemenea măsură o putem accepta în următoarele condiţii: să se asigure aceleaşi facilităţi ca în ţările din Uniunea Europeană, TVA-ul să fie între 0% şi 5%, să fie subvenţii directe pentru mass-media, să dăm posibilitatea inspecţiei muncii şi Comisiei paritare la nivel de ramură să poată controla în fiecare instituţie mass-media dacă acele contracte de drepturi de autor sunt folosite în mod abuziv sau nu. Fără aceste condiţii, o astfel de măsură, prin introducerea unor CAS-uri, ar afecta şi ar crea mari dezechilibre în industria mass-media”, a declarat Godinac la încheierea întâlnirii cu ministrul Muncii Mihai Şeitan.

Am obţinut o asigurare foarte importană, şi anume că, plecând de la ideea că toţi cei care beneficiază de pensie trebuie să şi contribuie, aplicarea se va face numai pentru cei care nu au niciun fel de contract de muncă individual, în nicio instituţie. Numai pentru aceştia, pentru cei care câştigă din contracte de colaborare sau din drepturi de autor, care e unica sursă de venit, numai acestora li se va aplica, în viitor, această prevedere”, a explicat Cezar Corâci, preşedintele UGIR-1903.

MediaSind, Patronatul Presei din România – Romedia, Federaţia Sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune şi UGIR-1903 au discutat cu ministrul Muncii Mihai Şeitan marţi, la Ministerul Muncii, despre intenţia Executivului de a elimina excepţia de la plata CAS pentru sumele provenite din contractele de drepturi de autor… citeste tot aici

Citeşte şi
Agenţia de presă Reuters, publicaţiile The New York Times, The New Yorker, rapperul Kendrick Lamar
Jurnalistul de investigaţie rus Maksim Borodin a murit. El a căzut de la balconul apartamentului
Magyar Nemzet, unul dintre cele două cotidiene de opoziţie în Ungaria, se închide începând de
Reporters sans Frontieres (RSF) a prezentat marţi un dispozitiv internaţional inedit pentru a lupta împotriva
Google anunţă o serie de proiecte pentru combaterea informaţiilor false pe Internet şi de susţinere
Andrei Gheorghe, jurnalist de radio şi televiziune, actor, activist civic, a încetat din viaţă. Nu
De-a lungul timpului, Ion Cristoiu a făcut un număr incredibil de volte. Dacă le urmăreşti,
Pe Doina Gradea o cunosc de aproape 24 de ani, de când eram reporter la
Directorul general interimar al Societăţii Române de Televiziune, Doina Gradea, a fost invitată, în 20
Jurnaliştii Dan Tăpălagă şi Cristian Pantazi de la HotNews au anunţat că vor părăsi publicaţia.
Share