home DIVERSE, SEISMOLOGIE Mărmureanu: “Pământul, dacă se rupe, se rupe!”

Mărmureanu: “Pământul, dacă se rupe, se rupe!”

Share

În ultima perioadă, activitatea seismică de pe teritoriul României a dat semne de intensificare, fiind înregistrate cutremure aproape zilnic, în special în zona Vrancea. În primele două luni ale acestui an, la noi în ţară s-au produs 42 de seisme, câte 21 în fiecare lună.

 

Acestea au depășit rar magnitudinea de 3 pe scara Richter, astfel că, teoretic, nu ar trebui să existe motive de îngrijorare. Cu toate acestea, contrar unor opinii răspândite în mass-media, eliberarea treptată a tensiunilor acumulate în plăcile tectonice nu diminuează neapărat riscul producerii unui cutremur puternic.

Într-o declaraţie în exclusivitate pentru site-ul B1.ro, Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, susţine că frecvenţa seismelor de mică intensitate „nu are nicio relevanţă” când vine vorba de aproximarea momentului în care ar putea avea loc un cutremur semnificativ.

Altfel spus, un astfel de eveniment s-ar putea petrece oricând.

„Pământul e pământ. Nu credem în probabilitate şi în astfel de calcule matematice”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.

21 de cutremure pe lună

Conform datelor stocate de institutele care monitorizează activitatea seismică, România s-a cutremurat în ultimele două luni de câte 21 de ori. Asta după ce, în ultima lună din 2010, pe teritoriul ţării noastre s-au produs nu mai puţin de 29 de cutremure, ultimul cu câteva ore înainte de Revelion.

Trebuie menționat însă că este vorba despre seisme de intensitate uşoară, cu magnitudinea de sub 4 pe scara Richter, care de regulă nu provoacă victime sau pagube materiale însemnate. Unele nici nu sunt resimțite pe o rază mai mare de câteva zeci de kilometri.

Cel mai puternic cutremur produs de la începutul anului în România a avut o magnitudine de 4,0 pe scara Richter. Acesta a fost înregistrat pe 5 februarie şi a fost localizat în zona Vrancea.

Activitate intensificată

Chiar dacă vorbim despre seisme ușoare, numărul lor nu poate trece neobservat. În unele zile, au avut loc chiar şi câte trei cutremure, la interval de câteva ore sau doar minute. Astfel de situaţii s-au înregistrat pe 22 şi 27 ianuarie şi pe 5 februarie (vezi la finalul articolului lista completă a cutremurelor din ianuarie şi februarie).

Citeşte şi
Actualul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a văzut lumina zilei în anul 1960, în localitatea
Un cutremur puternic s-a simţit chiar acum câteva minute în Bucureşti. A fost întâi o
O traducere automată în engleză a website-ului CJ Vrancea trimite în derizoriu unii consilieri judeţeni,
Viorica Dăncilă a fost astăzi în fieful liderului PSD Vrancea, Marian Oprişan, la Focşani, la
Pământului anunţă că azi au fost în Vrancea patru cutremure. Toate patru au fost de
Un cutremur puternic, de 5,6 pe scala Richter, a avut loc acum câteva momente. Seismul
Vom da în continuare trei exemple grăitoare despre cum funcţionează în domeniul electoral mafia pesedistă
Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea, a reuşit să scape achitat de Dosarul Căprioara. Încercăm să
Un cutremur semnificativ de 4,1 grade pe scala Richter a avut loc în zona Vrancea
38 de ani au trecut de la marele cutremur de pământ vrâncean din 4 martie
Share