home POLITICA Marea Neagră, lac rusesc, provocarea momentului

Marea Neagră, lac rusesc, provocarea momentului

Share

Marea Neagră, neglijată de SUA şi România, este lac rusesc, din punct de vedere militar. Şi este evident în acest moment faptul că Moscova nu se opreşte din expansiunea sa geopolitică şi militară.

Marea Neagră, Marea Baltică, estul Mediteranei şi zona Arcticii sunt patru regiuni strategice. Şi tot atâtea locuri în care apar bule militare ruseşti mai mici sau mai mari.

Marea Neagră, spre A2/AD – zonă de ecluziune militară rusească

În limbajul analiştilor şi strategilor militari, bulele sunt codificate drept A2/AD. Concret, este vorba despre zone de excludere aeriană, de perimetre securizate şi cvasi-impenetrabile.

Forţele armate considerate inamice nu pot conduce atacuri-surpriză. Nu îşi mai permit nici să planifice vreo formă de atac. Cel puţin nu fără să-şi asume pierderi grele.

A2/AD nu este propriu-zis o super-armă, ci o reţea complexă. Ea cuprinde radare avansate, sisteme de război cibernetic şi electronic, baterii de rachete (navale, amplasate la sol şi aeropurtate).

Rusia îşi construieşte o zonă de ecluziune militară defensiv-ofensivă

Este un sistem defensiv, care prezintă suficiente elemente ce l-ar plasa la graniţa defensiv-ofensivă. Raza de acţiune a unei asemenea bule se poate întinde până la 500 – 600 de kilometri.

Este, de aceea, previzibil ce avantaje strategice ar oferi un şirag de bule A2/AD. În măsura în care ar exista un stat capabil să-l pună în operă.

Ce ar însemna pentru forţele armate ale unei ţări incursiunea într-un perimetru A2/AD? În ultimii aproape trei ani, presa internaţională a consemnat câteva situaţii de acest tip.

Cazul USS Donald Cook

Unul dintre cele mai elocvente cazuri a fost cel al distrugătorului american USS Donald Cook. În primăvara anului 2014, era în apele internaţionale din Marea Neagră.

Un avion de vânătoare rusesc Su-24 s-a apropiat fără să fie reperat şi a trecut de 12 ori pe deasupra USS Donald Cook. Zbor agresiv, la joasă înălţime.

Aparatura de la bordul navei americane a fost bruiată de sistemele electronice folosite de ruşi. Practic, USS Donald Cook ajunsese să navigheze în orb. Nu era capabilă să anticipeze apariţia inamicului. Nici să folosească sistemele de rachete pentru un eventual răspuns.

Postari Similare
Zapad 2017 este numai unul dintre planurile tactice de exerciţiu de război puse la punct
Cele mai ample exerciţii militare din ultimii 20 de ani au fost lansate de Suedia.
Rusia ar putea folosi exerciţiul militar Zapad 2017 ca pretext pentru invadarea Europei. Este opinia
NATO pregăteşte măsuri militare contra Federaţiei Ruse. Aceasta este acuzată de încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare
Prezentăm în continuare Reţeaua Putin, formată din partidele politice filoruse din Europa. Acest om şi
Mă îndoiesc profund că orgoliul nemăsurat dovedit prin secole de Coroana Britanică va orbi complet
Bate vânt de război în Europa. Tancurile americane sunt revopsite din griul deşertului în verdele
Relaţiile Statele Unite - Rusia au atins un nou punct minim, fiind marcate de serii
Are loc, sub înțeleapta pilotare a Mamei Rusii, revoluția briganzilor lihniți. De fapt, corect ar
Armata Statelor Unite mizează pe un program de exerciţii integrate la nivel global pentru contracararea
Share