home POLITICA Marea Neagră, lac rusesc, provocarea momentului

Marea Neagră, lac rusesc, provocarea momentului

Share

Marea Neagră, neglijată de SUA şi România, este lac rusesc, din punct de vedere militar. Şi este evident în acest moment faptul că Moscova nu se opreşte din expansiunea sa geopolitică şi militară.

Marea Neagră, Marea Baltică, estul Mediteranei şi zona Arcticii sunt patru regiuni strategice. Şi tot atâtea locuri în care apar bule militare ruseşti mai mici sau mai mari.

Marea Neagră, spre A2/AD – zonă de ecluziune militară rusească

În limbajul analiştilor şi strategilor militari, bulele sunt codificate drept A2/AD. Concret, este vorba despre zone de excludere aeriană, de perimetre securizate şi cvasi-impenetrabile.

Forţele armate considerate inamice nu pot conduce atacuri-surpriză. Nu îşi mai permit nici să planifice vreo formă de atac. Cel puţin nu fără să-şi asume pierderi grele.

A2/AD nu este propriu-zis o super-armă, ci o reţea complexă. Ea cuprinde radare avansate, sisteme de război cibernetic şi electronic, baterii de rachete (navale, amplasate la sol şi aeropurtate).

Rusia îşi construieşte o zonă de ecluziune militară defensiv-ofensivă

Este un sistem defensiv, care prezintă suficiente elemente ce l-ar plasa la graniţa defensiv-ofensivă. Raza de acţiune a unei asemenea bule se poate întinde până la 500 – 600 de kilometri.

Este, de aceea, previzibil ce avantaje strategice ar oferi un şirag de bule A2/AD. În măsura în care ar exista un stat capabil să-l pună în operă.

Ce ar însemna pentru forţele armate ale unei ţări incursiunea într-un perimetru A2/AD? În ultimii aproape trei ani, presa internaţională a consemnat câteva situaţii de acest tip.

Cazul USS Donald Cook

Unul dintre cele mai elocvente cazuri a fost cel al distrugătorului american USS Donald Cook. În primăvara anului 2014, era în apele internaţionale din Marea Neagră.

Un avion de vânătoare rusesc Su-24 s-a apropiat fără să fie reperat şi a trecut de 12 ori pe deasupra USS Donald Cook. Zbor agresiv, la joasă înălţime.

Aparatura de la bordul navei americane a fost bruiată de sistemele electronice folosite de ruşi. Practic, USS Donald Cook ajunsese să navigheze în orb. Nu era capabilă să anticipeze apariţia inamicului. Nici să folosească sistemele de rachete pentru un eventual răspuns.

Postari Similare
Ultima trăsnaie de propagandă inventată de Kremlin este că jucăria fidget spinner revoltă ruşii contra
Atacurile cibernetice ale Rusiei sunt o ameninţare mai îngrijorătoare din partea Rusiei. Aceasta chiar dacă
Armata a 14-a rusă a fost declarată neconstituțională, ca prezenţă în R. Moldova. Conform Curţii
Rusia are de astăzi un vas de spionaj mai puţin în Marea Neagră. Nava Liman
China vrea să coopereze cu Rusia pentru a contribui la aplanarea situației din jurul Coreei
Rusia, Iranul și Siria au avertizat SUA cu privire la pericolele la care se expun
Forţele navale ale SUA au atacat cu rachete SIRIA noaptea trecută. Este o reacţie la
Curtis Scaparrotti, şeful forţelor NATO din Europa, a declarat că e posibil ca Rusia să
Jocului sinistru Balena Albastră ar putea fi o iniţiativă a serviciilor secrete ruse. Aşa susţine
Un grup de agenţi ruşi s-au aflat în spatele operaţiunii de hacking de la gigantul
Share