home POLITICA Marea Neagră, lac rusesc, provocarea momentului

Marea Neagră, lac rusesc, provocarea momentului

Share

Marea Neagră, neglijată de SUA şi România, este lac rusesc, din punct de vedere militar. Şi este evident în acest moment faptul că Moscova nu se opreşte din expansiunea sa geopolitică şi militară.

Marea Neagră, Marea Baltică, estul Mediteranei şi zona Arcticii sunt patru regiuni strategice. Şi tot atâtea locuri în care apar bule militare ruseşti mai mici sau mai mari.

Marea Neagră, spre A2/AD – zonă de ecluziune militară rusească

În limbajul analiştilor şi strategilor militari, bulele sunt codificate drept A2/AD. Concret, este vorba despre zone de excludere aeriană, de perimetre securizate şi cvasi-impenetrabile.

Forţele armate considerate inamice nu pot conduce atacuri-surpriză. Nu îşi mai permit nici să planifice vreo formă de atac. Cel puţin nu fără să-şi asume pierderi grele.

A2/AD nu este propriu-zis o super-armă, ci o reţea complexă. Ea cuprinde radare avansate, sisteme de război cibernetic şi electronic, baterii de rachete (navale, amplasate la sol şi aeropurtate).

Rusia îşi construieşte o zonă de ecluziune militară defensiv-ofensivă

Este un sistem defensiv, care prezintă suficiente elemente ce l-ar plasa la graniţa defensiv-ofensivă. Raza de acţiune a unei asemenea bule se poate întinde până la 500 – 600 de kilometri.

Este, de aceea, previzibil ce avantaje strategice ar oferi un şirag de bule A2/AD. În măsura în care ar exista un stat capabil să-l pună în operă.

Ce ar însemna pentru forţele armate ale unei ţări incursiunea într-un perimetru A2/AD? În ultimii aproape trei ani, presa internaţională a consemnat câteva situaţii de acest tip.

Cazul USS Donald Cook

Unul dintre cele mai elocvente cazuri a fost cel al distrugătorului american USS Donald Cook. În primăvara anului 2014, era în apele internaţionale din Marea Neagră.

Un avion de vânătoare rusesc Su-24 s-a apropiat fără să fie reperat şi a trecut de 12 ori pe deasupra USS Donald Cook. Zbor agresiv, la joasă înălţime.

Aparatura de la bordul navei americane a fost bruiată de sistemele electronice folosite de ruşi. Practic, USS Donald Cook ajunsese să navigheze în orb. Nu era capabilă să anticipeze apariţia inamicului. Nici să folosească sistemele de rachete pentru un eventual răspuns.

Postari Similare
Tensiunile din nordul Mării Negre escaladează acum: Rusia lui Vova Putin testează noi rachete.Ea a
Rusia ameninţă Statele unite că va lua măsuri militare asupra scutului de la Deveselu.Pe acesta,
Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, a atras atenţia asupra pericolului care este reprezentat
Propaganda otrăvită din spatele pregătitelor proteste numite "#ajunge!" are rădăcini adânci în comunism. De asemenea,
Dacă-l vedeţi prin Bucureşti, pe undeva, pe Carles Puigdemont, să ştiţi că este dat în
Fostul director al campaniei prezidenţiale a lui Donald Trump, Paul Manafort, s-a predat luni procurorului
Rusia a testat pentru prima oară în afara graniţelor o rachetă Iskander-M. Testul a fost făcut
NATO se teme că nu va fi în măsură să contracareze o agresiune rusească în
Entităţi din Rusia ar fi intervenit în scrutine desfăşurate în cel puţin 27 de state,
Telefoanele mobile personale ale militarilor NATO sunt atacate de hackerii ruşi. Victimele acestor atacuri cibernetice
Share