Ludovic Orban. Cazul său şi sensul real al prezumţiei de nevinovăţie

Share

Cazul lui Ludovic Orban este exemplar pentru felul cum funcţionează prezumţia de nevinovăţie. În faţa instanţei de judecată, magistraţii (în acest caz judecători) prezumă, când judecă într-un dosar, că incupatul este nevinovat.

De la acest standard democratic, ei stabilesc vinovăţia sau nevinovăţia celui trimis în judecată de procurori.

Ludovic Orban: Adrian Ţuţuianu şi Lucian Şova sunt oamenii Rusiei

Presa, politicienii, opinia publică – nu. Opinia publică are dreptul să-şi formeze o părere despre un politician, în general despre o persoană publică. Acesta este spiritul european, nu prostiile debitate de PSD.

Ludovic Orban s-a comportat ca un om care ştie că e curat

Aşadar, dacă un politician face ca Ludovic Orban, opinia ublică poate considera că omul ştie că e curat. El înţelege că, dacă nu face un pas în spate, opinia publică va înţelege că e vinovat. Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, când au intrat procurorii în ei, au făcut un pas în faţă şi au început să vorbească despre statul paralel.

Ludovic Orban a făcut un pas în spate, cu eleganţă şi surprinzător de mult calm, faţă de cât de exploziv îl ştiu. A aşteptat. A pierdut trenul la Primăria Capitalei. Din cauza asta, acum avem o blestemăţie primar. Uneori, este mai bine să cunoşti dimensiunea răului, ca să vezi mai clar binele.

Ludovic Orban s-a retras igienic

În fapt, Orban a pătimit un răstimp pentru o inabilitate politică pe care nu mai trebuie niciodată să o repete. Şi pentru care a fost capsat de sistemul corupt. Care a acţionat prin Tibică Urdăreanu, prietenul băieţilor. Politicianul a înţeles fenomenul. A acceptat perioada de repentance şi s-a retras igienic.

A pierdut pe termen scurt, dar a investit pentru a câştiga pe termen lung. A revenit în prim-plan, devenind preşedinte PNL. Completele de la ÎCCJ au decis, pe rând: nevinovat – achitat. Aşa arată backgroundul formării sentimentului public despre nevinovăţia unui personaj public.

Dragnea şi Tăriceanu şi-au scris singuri pe frunte “vinovat”, prin comportamentul lor public

Juridic, regimul prezumţiei de nevinovăţie, exact cum a spus de foarte mulţi ani Monica Macovei, funcţionează doar în instanţă. Nu şi în faţa opiniei publice. Am explicat mai sus cum. Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu tocmai au primit de la Orban o bastârcă în creştetul capului.

Împreună cu tot sistemul de propagandă. Pentru că reversul medaliei este că, dacă te ţii în şa şi rămâi în prim-plan, refuzi să te retragi ca Ludovic Orban şi clamezi ca eşti terorizat politic de procurori, servicii, Iohannis, UE, SUA şi, în general, de tot sistemul solar şi chiar nord-vestul Galaxiei, îţi scrii singur pe frunte, cu mânuţa ta, “vinovat”.

Ludovic Orban a fost achitat definitiv

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a fost achitat definitiv luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Achitarea este în dosarul în care a fost judecat pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite.

Completul de cinci judecători de la ÎCCJ a respins apelul DNA. Instanţa a menţinut decizia de achitare dată anterior de către un alt complet de la instanţa supremă. Ludovic Orban a fost achitat în primă instanţă, pe 31 ianuarie, pentru aceste acuzaţii, aminteşte Agerpres.

Ce spunea DNA despre Ludovic Orban

Potrivit DNA, pe 1 martie 2016, Orban l-a contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu. El i-ar fi solicitat acestuia sprijin financiar pentru campania electorală la alegerile locale. Orban fusese nominalizat de PNL să candideze la funcţia de primar al Bucureştiului.

Procurorii susţin că, în martie 2016, Urdăreanu s-ar fi întâlnit cu Orban la domiciliul celui dintâi. Liderul PNL i-a comunicat că are nevoie de 50.000 de euro în numerar. Aceasta pentru a-i folosi, în vederea promovării imaginii sale drept candidat la Primăria Capitalei.

Share