home MASS MEDIA, POLITICA Legea Presei, mascata in noul Cod Civil (1) Putina istorie

Legea Presei, mascata in noul Cod Civil (1) Putina istorie

Share

De la inceputul anilor ’90, in presa romana au existat doua curente de idei. Discutăm acum despre felul în care este abordată chestiunea Legea Presei.

Unul era apropiat de presa comunista, prin intermediul organizatiei “galbene” Uniunea Ziaristilor Profesionisti (UZP), care s-a exprimat de mai multe ori in favoarea adoptarii unei legi a presei.

Discursul acestei grupari era simplu si primar: nu avem o lege a presei si, din acest motiv, se poate orice. Este necesar ca legiuitorul sa puna la punct o lege a presei.

Legea Presei nu există în foarte multe democratii liberale

Celalalt era la polul opus, pro-occidental sau, mai bine zis, in favoarea principiilor care functioneaza in majoritatea statelor democratice. Aici trebuie sa facem o precizare: exista state democratice, precum Franta, de exemplu, in care confratii nostri au o lege a presei.

Aceasta nu este insa un atentat la libertatea presei, pentru ca este o lege minimala si extrem de bine pusa la punct. Sa revenim. In Romania, gruparea care a militat contra unei legi a presei a fost Asociatia Ziaristilor din Romania (AZR). Centrul doctrinei AZR a fost urmatorul:

nu este nevoie de o lege a presei, pentru ca aceasta se va transforma intr-un instrument de represiune contra presei si jurnalistilor. Modelul de urmat este cel american, unde exista un singur text scurt in Constitutie, care stipuleaza ca orice speta juridica legata de presa se rezolva conform legii.

Legea Presei şi libertatea presei

Autorul acestor randuri a fost membru AZR.

Aceasta a fost o (mult prea lunga) introducere, foarte necesara insa pentru a avea contextul a ceea ce se petrece acum. Ei bine, era prea multa libertate a presei. Despre felul degradat in care se face azi presa am mai scris, asa cum se poate constata aici. Nu voi reveni.

Voi detalia putin noul proiect de lege a presei, mascat de Cabinetul Boc in noul Cod Civil. Acest Cod ascunde, în capitolul „Apărarea drepturilor nepatrimoniale”, o Lege a Presei, asa cum am afirmat deja, cu prevederi aberante care nu se regăsesc în legislaţia niciunui stat membru al Uniunii Europene.

(va urma)

Citeşte şi
Comisia Europeană a lansat un apel pentru depunerea proiectelor pentru susținerea libertății presei și a
Federaţia Sindicatelor FAIR - MediaSind constată că situaţia libertăţii presei în România sa deteriorat din
FEJ în apărarea libertăţii presei: “Există o dorinţă de distrugere a servicului public audio vizual
În fiecare an pe 3 mai - Ziua libertății presei, vine momentul bilanțului, cu bunele
Eritreea și Coreea de Nord sunt pe primele poziții în clasamentul statelor din întreaga lume
Victor Ponta şi majoritatea USL nu fac acum, prin amendarea noului Cod Penal, decât să
"Credeţi că-s prost? Mă credeţi Mickey Mouse? Inresponsabilul Vesel? Lasă că
Petru Luhan, europarlamentar: "Legislația la minut făcută de Ponta este un atentat împotriva libertății de
Inca o iesire publica a lui Traian Basescu, noi subiecte grele pe agenda publica, noi
Active Watch cere SRR sa elimine din textul noului regulament prevederile care tind sa ingradeasca
Share