home MASS MEDIA, POLITICA Legea Agerpres a fost votată de Senat. Începe aservirea politică totală

Legea Agerpres a fost votată de Senat. Începe aservirea politică totală

Share

“Senatul a votat Legea politizării Agerpres! Să vă fe ruşine!”, a anunţat astăzi sindicatul jurnaliştilor MediaSind. Aceasta ignorând reacţiile principalelor organizaţii naţionale şi internaţionale din domeniul media şi al libertăţii de exprimare.

Agerpres este la un pas de dependenţa politică totală de PSD

MediaSind enumeră apoi organizaţiile la care se referă. Printre acestea, Active Watch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Convenţia Organizaţiilor de Media,. Dar şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, Reporters sans Frontieres, UNI Europa, Media, Entertainments and Arts.

Pe listă se mai află Federaţia Internaţională a Muzicienilor,. Există proteste apărute şi pe platforma Consiliului Europei. 64 de senatori de PSD – ALDE au votat proiectul de politizare a Agerpres, iniţiat de ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu. “Să vă fie ruşine! Rămânem pe baricade!”, spune MediaSind

MediaSind ceruse senatorilor să nu voteze Legea Agerpres

Sindicatul jurnaliştilor MediaSind cerea senatorilor să nu voteze Legea Agerpres. Aceasta “pentru a bloca prin vot încercările unor grupări de a pune stăpânire politică pe agenția națională de presă”.

Lucrul acesta s-ar putea petrece, “într-un prim pas”, prin subordonarea politică totală şi “într-un al doilea pas” pentru “toate serviciile publice de media din România”. Mai jos, comunicatul integral,

Senatori – NU votați modificarea la Legea Agerpres!

Stimate doamne și stimați domni senatori,

Organizațiile de drepturile omului și libertatea presei, semnatare ale prezentei scrisori, fac un apel la dvs. pentru a bloca prin vot încercările unor grupări de a pune stăpânire politică pe agenția națională de presă Agerpres, într-un prim pas, și de a subordona politic total, într-un al doilea pas, toate serviciile publice de media din România.

Luni, 30 octombrie 2017, este programat în Senat votul pentru proiectul de modificare a legii Agerpres (L 330/2017 – Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.19/2003 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Presă Agerpres). Proiectul este inițiat de un grup de senatori ai Partidului Social Democrat, printre care se numără ministrul Culturii și Identității Naționale, Lucian Romașcanu.

Legea Agerpres modificată nu modernizează agenţia

Proiectul nu și-a propus modernizarea legii de funcționare a Agerpres, neexistând nicio analiză a modului de funcționare a agenției naționale de presă și a necesităților de modificări legislative pentru îmbunătățirea activității acesteia.

Proiectul este gândit specific și exclusiv pentru schimbarea modului în care poate fi demis Directorul acestei instituții, ținta urmărită fiind în mod vizibil schimbarea de urgență de la conducerea acestei instituții a actualului Director.

Mai exact, conform proiectului supus votului dvs., Directorul poate fi demis de către Parlament oricând pe parcursul mandatului, prin respingerea raportului anual de activitate, fără însă ca în proiect să fie incluse și criteriile care ar putea duce la respingerea raportului (de exemplu, neîndeplinirea obiectivelor prevăzute în Strategia Anuală adoptată de Agerpres).

La cheremul partidului (iubit)

În fapt, mecanismul prin care în prezent televiziunea și radioul public stau la cheremul partidului sau al coaliției aflate la guvernare urmează a fi adoptat și pentru agenția națională de presă. Respingerea raportului anual al radioului și televiziunii publice, fără existența unor criterii definite clar în lege, a făcut ca la conducerea televiziunii publice, din 2000 și până în prezent, doar un singur Președinte – Director General (PDG) să își poată încheia mandatul, iar acea persoană, întâmplător sau nu, era agreată de Partidul Social Democrat.

PSD – ALDE e croită să călărească mass-media publică

În mai puțin de un an de mandat de guvernare, coaliția majoritară PSD-ALDE a reușit să schimbe conducerile atât a televiziunii publice cât și a radioului public, prin respingerea raportului anual, și să numească în funcțiile de Președinți-Directori Generali o persoană agreată de PSD la televiziune și un membru PSD la radio.

Chiar dacă suntem de părere că radioul și televiziunea publică au nevoie de reformă imediată, schimbarea politică a conducerilor nu face decât să împovăreze și să subordoneze politic și mai mult aceste instituții.

În plus, în ceea ce privește agenția națională de presă, progresele instituției în ultimii ani sunt vizibile cu ochiul liber. Performanțele editoriale s-au îmbunătățit, site-ul instituției este în creștere ca vizibilitate, iar acuzele de interferență politică la nivel editorial sunt practic inexistente în spațiul public.

Centralizare, după modelul Orban Viktor

În plus, din informațiile care au reieșit în spațiul public, am aflat cu îngrijorare că se dorește centralizarea celor trei instituții sub o singură umbrelă, o companie de media publică națională. Schimbarea conducerii Agerpres, prin adoptarea legii supusă votului Senatului luni, este doar un prim pas în această direcție.

Considerăm că o astfel de unificare a celor trei instituții este extrem de periculoasă pentru libertatea mass-media publice. Centralizarea sub o conducere (politică) unică va face ca ziariștii din mediile publice să aibă și mai puțină libertate în a-și îndeplini rolul de câine de pază cu care au fost investiți și pentru care sunt plătiți de cetățeni.

Critici la nivel mondial

Proiectul de modificare a Legii Agerpres a fost criticat deja de OSCE, Federația Europeană a Jurnaliștilor, UNI Europa Media, Entertainments & Arts, Federația Internațională a Muzicienilor, și se află ca alertă pe platforma libertății de exprimare a Consiliului Europei. De asemenea, publicații importante ca New York Times, Washington Post, EuroNews, Foxnews, RFI etc. au prezentat intenția PSD de a politiza și Agerpres.

Nu uitați, stimați senatori, că puterea politică se schimbă periodic. Păstrați mediile publice în slujba cetățeanului, pentru că, slujind interesul public, vă sunt de folos și dvs., mai mult decât o fac fiind subordonate politic.

În concluzie, considerăm că instituțiile publice de media se află sub asediu politic și facem un apel la dvs., indiferent de partidul politic din care faceți parte, să nu puneți umărul la distrugerea definitivă a acestor instituții. Începeți prin a spune NU acestui proiect de modificare a legii AGERPRES!

Reporteri fără Frontiere (Reporters sans frontières)
European Center for Press and Media Freedom
ActiveWatch (membră a Rețelelor Reporteri fără Frontiere și IFEX)
Sindicatul Român al Jurnaliștilor – MediaSind (membră a Federației Internaționale a Jurnaliștilor)
Centrul pentru Jurnalism Independent
Convenția Organizațiilor de Media

nota: intertitlurile cu roşu aparţin redacţiei Starea Presei

Citeşte şi
După protestele în curs de amplificare de aseară, senatorii jurişti s-au răzgândit. Corupţia nu se
Donald Trump şi echipa sa ar prezenta în aceste momente senatorilor planul SUA pentru Coreea
Plenul Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, cererea DNA privind încuviințarea arestării preventive a deputatului Sebastian
ANI anunţă că 14 actuali şi 17 foști deputați, precum și un senator sunt în
"România nu e un loc sigur", exact cum spune Becali. Nu (mai) e pentru infractori,
~Boc vrea sa-l dea jos pe seful agentiei de mediu~parlamentari pe linie de fuga~Apple dupa
~Otelul, in grupa cu Manchester, Benfica si Basel~cum s-a refugiat Casa Regala din calea jefuitorilor
Senatorii au castigat in ultimul an 45 de milioane de euro din contractele cu statul.
~fanfaronul Oprescu~Oprisan ingrasa BGS~taxa auto pentru orice~BNR inaspreste creditarea in valuta~de ce avem explozie de
Pe Laurentiu Mironescu, demis de curand, nu-l recomanda nimic pentru aceasta functie. Nu avea o
Share