Kovesi ar putea fi obligată de CCR să se prezinte la Parlament

Share

Laura Codruţa Kovesi ar putea fi obligată să se prezinte la Parlament, după o decizie a Curţii Constituţionale. Conform acesteia, CCR ar fi stabilit că există un conflict de natură instituţională.

Tudose, pârâcios mic, dă în gât DNA la CCR, Dosarul Belina

Acest conflict ar fi între Ministerul Public şi Parlamentul României. Miiisterul Public este unul dintre marile paradouri din România. Este minister, dar nu face parte din Guvern. În subordinea sa se află o singură instituţie, Parchetul General, al cărei şef este chiar ministrul.

În subordinea PÎCCJ, adică a Ministerului Public, se află mai multe secţii şi direcţii, printre care şi Direcţia Naţională Anticorupţie. DNA astfel s-ar afla în conflict instituţional cu Parlamentul, prin PÎCCJ, de care ţine administrativ.

Kovesi nu ar mai putea refuza să se prezinte la Parlament

CCR a admis marți cererea privind constatarea unui conflic juridic de natură constituțională între Parlament și Ministerul Public reprezentat de DNA, în legătură cu refuzul Laurei Codruța Kovesi de a se prezenta în fața Comisiei parlamentare de anchetă, au declarat surse pentru Agerpres.

download aici comunicatul Curţii Constituţionale

Totodată, judecătorii nu au constatat existența unui conflict între Parlament și Ministerul Public legat de refuzul procurorului general de a transmite o copie după dosarul de urmărire penală referitor la alegerile prezidențiale din 2009.

Curtea a constatat că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de refuzul procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie de a se prezenta în faţa Comisiei speciale de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial.

, arată CCR

Nu ştim încă ce poate să nu facă şi ce este obligată să facă Laura Codruţa Kovesi

Atunci când un grup de cercetaţi sau urmăriţi penal care controlează Legislativul îl cheamă la ordine pe procurorul-şef al procurorului care îi anchetează, îţi pui nişte întrebări. De exemplu, dacă nu cumva acei politicieni încearcă astfel să îl intimideze pe procuror şi pe şeful său.

Mai apoi, dacă nu cumva  potenţialul făptuitor al unei fapte penale doreşte să afle astfel ce ştie şi ce nu ştie procurorul din cele făptuite de el. Până în prezent, astfel de lucruri nu puteau să ajungă legal la urechile unui parlamentar.

Legislativul doreşte să schimbe această regulă. Ar fi o ingerinţă asupra activităţii unor magistraţi. Din seria încercărilor celor suspectaţi de fapte de corupţie de a controla actul de justiţie.

Share