Klaus Iohannis a acceptat numirile în Guvern. Ce urmează?

Share

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele de numire a noilor miniştri Paul Stănescu, Felix Stroe şi Marius Nica. Ceremonia de depunere a jurământului va avea loc în această seară, la ora 19:30.

Floricica Dansatoarea către Klaus Iohannis: „Pă toţi din PSD să-i daţi jos!”

Tot marţi, iohannis a semnat decretele prin care a luat act de demisia lui Sevil Shhaideh din funcţiile de viceprim-ministru şi ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE)

De asemenea, a lui Alexandru-Răzvan Cuc din funcţia de ministru al Transporturilor şi Rovana Plumb din funcţia de ministru delegat pentru fonduri europene. Care poate fi semnificaţia politică a acestor evoluţii?

Este consecvent Klaus Iohannis cu propriile principii enunţate?

Pe 4 octombrie 2016, Klaus Iohannis anunţa că nu va desemna premier o persoană condamnată sau urmărită penal. Iohannis se referea atunci implicit la Liviu Dragnea. În acest moment, nu este însă vorba despre numirea unui nou premier, dar numirile lui Stănescu şi Stroe sunt la limită.

De curând, Iohannis a spus că nici un ministru cu probleme penale nu are ce căuta în Guvern. Paul Stănescu este parte dintr-un dosar, în care s-a început urmărirea in rem şi ar putea începe contra sa urmărirea in personam. Despre ce se întâmplă mai apoi, aflăm din Legea Fundamentală.

Ce spune Constituţia

ART. 109
Răspunderea membrilor Guvernului

(2) Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul să ceară urmărirea penală a
membrilor Guvernului pentru faptele săvarsite in exercitiul functiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală,
Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie. Trimiterea in judecată a unui
membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie. Competenta de judecată apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Aşadar, dacă împotriva lui Paul Stănescu s-a început in personam urmărirea penală, Klaus Iohannis poate dispune suspendarea sa din funcţie. Până la trimiterea în judecată, când oricum va fi suspendat, nu e clar de către ce instituţie sau actant al statului.

În cazul acesta, la Stănescu e vorba despre o faptă penală săvârşită înainte de începerea mandatului său de parlamentar, deci poate fi urmărit penal fără ausvaisul Legislativului. Nu poate fi percheziţionat, reţinut sau arestat decât cu avizul acestuia.

Cazul Felix Stroe şi coliziunea lui Klaus Iohannis cu o nouă problemă

Felix Stroe este un fost membru al Securităţii comuniste. Dacă Proclamaţia de la Timişoara se transforma în mai multe legi, foştii membrii ai aparatului comunist de represiune ar fi putut fi excluşi de la funcţii publice. Probabil însă că perioada de lustraţie s-ar fi terminat oricum.

În octombrie 2014, CEDO a decis în Dosarul Petre Naidin, fost securist, apoi fost parlamentar. Astfel, acestuia, când i s-a interzis accesul la o funcţie publică, nu i s-au încălcat drepturile. Acest precedent ar fi putut fi folosit de Klaus Iohannis.

Nu a făcut-o însă. De ce? Ca să înţelegem,ar trebui să prospectăm pe tărâmul poiticii.

Semnificaţia politică

Acceptarea (pentru că e acceptare, nu este un da din tot sufletul) lui Stănescu şi Stroe poate semnifica multe.

1. Dorinţa preşedintelui de a nu-şi consuma gloanţele pe cauze mici.

2. În perspectivă temporală, orice face de-acum încolo, PSD are de pierdut. În toate variantele, pentru că economia intră în criză. Îi numeşte pe Stănescu, Stroe şi Nica în Guvern şi guvernează. Are de pierdut, pentru că Stănescu se va întoarce împotriva lui Dragnea, văzându-se cu o pălărie imensă de bani pe mână. Astfel, PSD va fi mai slab

3. Dacă pleacă de la guvernare şi pierde majoritatea parlamentară de control, se surpă parlamentarismul toxic, cum nu s-a întâmplat în 2012 – 2014 şi 2016. Dacă pleacă de la guvernare şi păstrează majoritatea parlamentară de control, pierde în continuare politic. Oricum, este cea mai bună soluţie pentru PSD.

Opinia publică însă este acum antrenată îndelung asupra metodelor PSD de intoxicare a României. Stratagema din noiembrie 2015, cu tupilatul afară din Palatul Victoria, nu va mai ţine. Va obţine succese limitate în timp, dar nu la fel de mari.

Metadiscurs. Mesajul-ciocan

În cazul în care însă România va intra în default cu un guvern de dreapta, PSD ar putea obţine succese mai mari. Una peste alta, Klaus Iohannis pare a se pregăti pentru un anumit moment în viitor, când le va spune public pesediştilor, de la tribuna Parlamentului:

V-am lăsat să faceţi ce vreţi. V-am lăsat să puneţi în guvern ce miniştri aţi dorit, inclusiv pe unii cu mari probleme. Aţi promis că luaţi nişte măsuri economice şi s-a ales praful de ele. Aţi promis că faceţi o ţară ca soarele de pe cer şi acum suntem în dezastru din cauza voastră. Este acum timpul să plecaţi. Alegeri anticipate.

Este un mesaj politic de tip ciocan. Istoric.

Share