home MASS MEDIA, POLITICA, STIRI DESPRE TELEVIZIUNI Iulian Uţă: Deţin marca #REZIST. Am aflat că PSD voia să o confişte

Iulian Uţă: Deţin marca #REZIST. Am aflat că PSD voia să o confişte

Share

Iulian Uţă este un jurnalist argeşean, care deţine publicaţia Ziarul Profit. El a anunţat de curând că a înregistrat la OSIM marca #REZIST, pentru ca aceasta să nu fie confiscată de PSD. StareaPresei.ro a discutat cu Uţă pe acest subiect.

 

Partidele politice trebuie să se reformeze sau vor pierde tot

 

===

 

StareaPresei.ro: Ai înregistrat marca #Rezist la OSIM?
Iulian Uţă: Da, este foarte adevărat.

 

StareaPresei.ro: De ce?
Iulian Uţă: Pentru că aşa am vrut, este dreptul oricui să înregistreze o marcă.

 

StareaPresei.ro: Ai spus că ai înregistrat-o pentru că îţi era teamă să nu o înregistreze PSD.
Iulian Uţă: Ştii ce înseamnă presa, ce înseamnă greutăţile presei. În urmă cu două săptămâni, după ce am fost în Piaţa Victoriei trei zile la rând (deci sunt pe aceeaşi baricadă cu cei din Piaţă, să fie clar), am avut o şedinţă de redacţie.

 

Punctul principal a fost dacă mai ţinem sau nu ediţia de print, care consumă foarte mulţi bani. Un coleg de redacţie a venit cu propunerea să nu închidem şi să ajutăm ediţia de print într-un anume fel. Să găsim o soluţie.

 

Ideea a venit de la un spaniol, membru Podemos

 

StareaPresei.ro: Branduidu-vă #Rezist.
Iulian Uţă: Ascultă-mă. Colegul meu de redacţie şi un om important în redacţie e spaniol de origine. A făcut parte din Partidul Podemos, în Spania. Scrie la mine la ziar un editorial şi e un om de bază.

 

A zis: “Hai să verificăm la OSIM dacă marca nu cumva a fost înregistrată, să scoatem un ziar, care să se numească chiar aşa, REZIST”. Cu site, cu tot ce trebuie. Am verificat la OSIM. Crede-ne că asta costă bani, chiar şi să faci o simplă verificare. Am constatat că marca nu fusese înregistrată. Pe domeniul “ziare”.

 

Ulterior, am primit o informaţie, cum că cineva din PSD ar fi început demersurile. Pe o firmă de proprietate intelectuală. Să depună cererile, pentru a-şi înregistra marca. Am avut o şedinţă de redacţie după două zile, ne-am consultat şi am stabilit că o să înregistrăm noi marca, nefiind luată de cineva. Cu atât mai mult cu cât suntem pe aceeaşi baricadă, suntem sub hashtag-ul #REZIST.

 

De la ziar la partid

 

Am făcut contract cu o firmă, să ne reprezinte la OSIM. Cei de la firmă ne-au spus că trebuie să avem minimum trei clase de protecţie. Noi chiar am vrut să o facem doar pentru ziar.

 

Acelaşi coleg al meu din Spania, candidat la o primărie importantă la ultimele alegeri, când Podemos a câştigat ce a câştigat în Spania şi a făcut furori, Jafet Barreto îl cheamă, mi-a spus să cerem, pe modelul Podemos, şi înregistrare pentru clasa de “politică”.

 

Mai ales că aveai semnale că o vor înregistra cei de la PSD. “Atunci vom face un partid pornind de la principiul celor de la Podemos”. Oarecum o copie fidelă a lor. Am depus, am plătit, costă ceva bani, sunt o grămadă de demersuri.

 

StareaPresei.ro: Numai cât am auzit de Podemos, pot să-ţi spun un lucru foarte simplu. Ideea de a lega cu faptul că acest coleg al tău are filiaţii cu Podemos e foarte proastă pentru Mişcarea #Rezist. Pentru cei care fac parte din ea. Podemos e cunoscută ca o mişcare radicală de stânga, de tip Syriza, şi ca una dintre mişcările din vena putinistă.
Iulian Uţă: Îţi dau dreptate. Noi nu copiem un statut de partid, nu mergem pe doctrina lor, ci la modul general. Cum au reuşit ei să ajungă al doilea partid din Spania. În urma unor mişcări masive, şi văd că ştii bine povestea. Dar, să fie clar: nu copiem din doctrina Podemos.

 

Oricum, ar trebui adaptată la România. Dar nu, ideea în sine: în urma unor proteste, apare o formaţiune politică, care într-adevăr reprezintă societatea civilă. Cam asta e ideea, nu umblăm la doctrina lor, nu copiem.

 

Luni sau marţi se depun documentele

 

StareaPresei.ro: De unde ştii că apare o nouă formaţiune politică?
Iulian Uţă: Pentru că avoaţii mei au făcut deja documentele. Trebuiau să le depună vineri, au ajuns prea târziu la Tribunalul Bucureşti şi vor face acest lucru luni sau cel târziu marţi.

 

StareaPresei.ro: Această formaţiune politică va fi fondată de cine?
Iulian Uţă: De şapte persoane. Legea impune trei, noi suntem şapte persoane. Eu sunt singurul din Argeş. Restul sunt trei persoane binecunoscute din Bucureşti, una din Cluj şi două din Timişoara.

 

StareaPresei.ro: Cine sunt acestea?
Iulian Uţă: Nu pot să-ţi spun. O să fie o surpriză de proporţii în momentul când Tribunalul va da decizie definitivă şi va fi naţional.

 

StareaPresei.ro: Este vorba despre persoane care au participat la protestul #Rezist?
Iulian Uţă: Trei dintre ele, una din Cluj, una din Bucureşti şi o doamnă bine cunoscută din Timişoara sunt persoane care au fost permanent în Piaţă.

 

Iulian Uţă: Un sistem democratic îl schimbi prin vot

 

StareaPresei.ro: Toată chestiunea aceasta este foarte ciudată.
Iulian Uţă: De ce?

 

StareaPresei.ro: Pentru că, în momentul în care apare o astfel de mişcare de stradă şi nu-şi înregistrează o marcă, ceva, apoi vin alţii, aparent din Mişcarea #Rezist, care spun că au fost… Eu îţi spun cum se vede din afară. Care spun că au fost în Piaţă timp de trei zile, cum ai spus tu ş.a.m.d., şi înregistrează o marcă, se poate vorbi exact despre o confiscare a Mişcării #Rezist. A mărcii #Rezist. A ideii din spate. A logo-ului, a hashtagului, cum vrei tu să o iei.
Iulian Uţă: La prima vedere, aşa pare. Dar, repet: doi dintre cofondatorii partidului sunt oameni care şi aseară au fost în Piaţă. Doamna din Timişoara şi domnul din Bucureşti. Eu am fost trei zile şi am recunoscut asta peste tot.

 

Suntem pe aceeaşi baricadă cu ei. Ideea este că aş putea să trimit o grămadă de capturi de la foarte multe mesaje primite de la oameni mai simpli sau oameni mai importanţi din ţara asta, care au spus că e cea mai bună idee.

 

Tu cunoşti bine ce se întâmplă în politica românească. Într-o ţară normală, nu văd rostul în a sta în stradă atâta timp fără a face nimic. Fără a scoate măcar în evidenţă nişte lideri care să meargă la anumite negocieri.

 

Mişcările de stradă pot cel mult să demită un ministru, să schimbe un guvern. Dar nu pot în nici un caz să schimbe un sistem. Îl schimbi democratic, prin vot.

 

Dacă sunt alegeri anticipate, cu cine votează strada?

 

StareaPresei.ro: Dacă nu mă-nşel, şi din primul CFSN au făcut parte oameni ca Doina Cornea, Ion Caramitru sau Mircea Dinescu şi după aceea, încet-încet, au fost înlăturaţi.
Iulian Uţă: Atunci erau alte vremuri, nu comparăm România lui 90 cu România lui 2017. Acum, dacă credem că suntem o ţară europeană, guvernată de legile democraţiei autentice, nu poţi schimba în stradă un sistem politic. E imposibil. Eventual, să ajungi la anarhie, să avem un nou Maidan. Nu merge.

 

De ieri vorbesc non-stop la telefon cu diverse persoane. Cred că am primit mii de telefoane. La toţi le-am spus aşa: “Dacă în patru-cinci luni vor fi alegeri anticipate, ce va face milionul de oameni, cu prieteni, familie, care au fost la proteste?”. Dacă nu există un partid şi vor fi alegeri anticipate peste patru luni, n-am schimbat nimic.

 

Neavând milionul ăsta de oameni pe cine vota, cui să-i dea încrederea? Fie vor sta acasă, fie vor merge la vot, fie vot da votul la ALDE, PSD, nu-ştiu-ce. Ne vom trezi cu aceiaşi penali în Parlament, cu aceiaşi ciorditori în Guvern.

 

Iulian Uţă, două luni membru UNPR

 

StareaPresei.ro: Ai fost până acum membru în vreun partid politic?
Iulian Uţă: Eu am fost membru al UNPR în 2011.

 

StareaPresei.ro: M-am luat cu mâinile de cap în acest moment.
Iulian Uţă: Aveau nevoie de oameni, ca orice partid nou. M-au agîţat şi pe mine două luni şi m-au agăţat prin dl. Cristian Diaconescu. Pentru care aveam un mare respect. M-am dus în partid şi după două luni m-au dat afară, pentru că m-am certat cu ei. Nu acceptam să facă tot felul de alianţe.

 

StareaPresei.ro: Şi nu era şi Găniţă Anticorupţie pe acolo?
Iulian Uţă: Păi era, el era şeful. Gabriel Oprea.

 

StareaPresei.ro: Am înţeles, da, Găbiţă Anticorupţie, cum îi spun eu.
Iulian Uţă: Da, şi în Argeş era Giorgiu Gingăraş, fostul ministru al Tineretului, plecat şi el din PSD odată cu Cristi Diaconescu. Gingăraş era şef pe filiala Argeş. M-am certat cu el şi cu Gabi Oprea pentru că nu acceptam tâmpeniile lor.

 

Eu stabilisem cu ei atunci: “Da, intru să vă ajut, dar mă lăsaţi să-mi fac treaba”. Eu, care eram membru UNPR, m-am apucat să scriu după o lună şi jumătate măgăriile pe care le fac ei, cum mulg populaţia şi ce vor să facă, ce alianţe…

 

Nu eu am înregistrat marca

 

StareaPresei.ro: Cum ai privi tu următorul titlu de ziar: “Un fost membru UNPR înregistrează marca #Rezist şi Partidul #Rezist”?
Iulian Uţă: Titlul e total greşit.

 

StareaPresei.ro: Cum e titlul corect?
Iulian Uţă: Nu eu am înregistrat marca. Marca e înregistrată de firma care editează Ziarul Profit. Firma asta are doi asoiaţi şi un administrator. Eu doar am semnat actele în numele firmei, ca asociat, şi îmi arog moral că am înregistrat. De fapt, e o firmă care are înregistrat acest brand. Nu neapărat Iulian Uţă.

 

Că-l voi gestiona eu, până voi pune pe picioare partidul… De fapt, nu-l voi pune eu, îl vor pune pe picioare cei şase colegi ai mei. Eu nu mă implic în partid cu absolut nimic, ei se vor oucpa. Eu voi figura doar cofondator. Nici măcar membru cu atribuţii mai micuţe nu voi fi, ca să nu se interpreteze.

 

StareaPresei.ro: Firma asta de cine e deţinută?
Iulian Uţă: Eu sunt unul dintre cei doi asociaţi.

 

StareaPresei.ro: Şi celălalt asociat cine e?
Iulian Uţă: Nu pot să-ţi spun, e o persoană foarte importantă.

 

Iulian Uţă: “Le cedez manifestanţilor marca fără nici o obligaţie”

 

StareaPresei.ro: Ce orientare politică are?
Iulian Uţă: Nici o orientare politică. Cum i-am spus şi lui Florin Bădiţă de la #CorupţiaUcide, dacă demonstrează că vor să facă un partid şi să meargă pe ideea noastră, eu le cedez fără nici o obligaţie marca şi tot ce vor ei.

 

Oricum, e marca tuturor, a celor ce au fost în piaţă. Nu e a mea, nu e a lui X sau Y. E marca tuturor. Pentru ei am luat-o. Pentru noi, toţi ăştia care avem ca aură hashtagul #Rezist.

 

StareaPresei.ro: E Tudor Pendiuc asociatul tău?
Iulian Uţă: Nu, în nici un caz! Ce-ai?

 

StareaPresei.ro: E Cristian Diaconescu?
Iulian Uţă: Nu, în nici un caz. Nu, nu, nu. Crede-mă că m-a sunat azi-dimineaţă de la un important partid din Franţa. Important, nu chiar foarte important. Vor să mă întâlnesc cu ei săptămâna viitoare. Nu pot să-ţi spun mai multe, o să mă întâlnesc cu ei, mi-e teamă să nu fie vreo păcăleală, am fost sunat de pe un număr din Franţa.

 

La fel, am primit o grămadă de mesaje pe care nu le pot verifica, că nu ştiu cine sunt. De exemplu, un om de afaceri vrea să-mi ofere ditamai sediul în Bucureşti.

 

Iulian Uţă: “Am fost sunat de un partid din Rep. Moldova”

 

StareaPresei.ro: După precedentul constituit cu membrul Podemos, oricine s-ar putea gândi acum că ai fost contactat de partidul lui Marine Le Pen.
Iulian Uţă: Nu pot să-ţi spun, crede-mă. Am fost contactat şi de un partid din Moldova, dacă îţi vine să crezi. Vor să mă întâlnesc cu ei. Le-am spus că nu-s din Bucureşti, dar le-am dat numărul colegilor mei din Bucureşti şi vor vorbi cu ei.

 

E prematur acum, întâi să vedem ce vor colegii mei, ce vor oamenii care au fost în Piaţă, să facem Statutul. Ne vom mula pe dorinţa celor care sunt în Piaţă şi care vor să facă ceva în ţara asta. Să schimbăm sistemul politic odată pentru totdeauna.

 

StareaPresei.ro: Manifestanţii vor mai avea voie să folosească logoul #Rezist?
Iulian Uţă: Fără nici o grijă. I-am spus şi lui Florin Bădiţă, şi administratorilor altor grupuri că nu e nici o problemă, pot să-l folosească, să facă ce vor cu el. Pentru ei s-a rezervat.

 

Eu practic doar l-am pus la adăpost de tentativele celor despre care aveam eu informaţii că vor să facă treaba asta. Eu l-am pus la adăpost şi e la dispoziţia lor permanent, atâta timp cât vor să facă ceva în ţara asta.

 

StareaPresei.ro: Logo-ul acesta a fost creat de o fată, Luminiţa. Ai discutat cu ea? “uite, vreau să transform logoul creat de tine în marcă înregistrată”.
Iulian Uţă: Logoul nostru seamănă într-adevăr cu logoul ei. Dar logoul nostru există şi în arhiva ziarului, şi în cea de print. Apare pentru prima dată în 2013 un logo aparent identic.

 

StareaPresei.ro: Vrei să spui că Luminiţa a luat de la voi?
Iulian Uţă: În nici un caz. S-a folosit un font şi atât. E un font special, care seamănă. E o grupă de fonturi care seamănă. Fontul meu e altă grupă. La noi e cam italic, al ei normal. Başca fundalul. Sunt cu totul alte culori. Nu are nici o legătură logoul.

 

Seamănă. După ce mi-a dat mie foc la maşină, eu, pe pagina de Facebook, am avut trei luni logoul acela ca imagine de fundal.

 

Iulian Uţă: “E un nătărău din Argeş care v-a pus la adăpost marca”

 

StareaPresei.ro: Cine ţi-a dat foc la maşină?
Iulian Uţă: E în puşcărie cel care mi-a dat foc la maşină. Curios e că a dat foc la maşină după ce am anunţat că sunt sătul de presiunile PSD. Exact în perioada în care PSD a anunţat că vrea să dea foc la ţară, parcă la Târgovişte.

 

(n.n.: deputatul PSD Zisu Stanciu – “Vă spun despre Nero. Nero a dat foc Romei. Eu vă invit ca în noiembrie să dăm foc ultimei rămășițe a regimului Băsescu. Să dăm foc în Dâmbovița, să dăm foc în Alba, în Timișoara, în Arad, la Dărmănești, la Caragiale… Să dăm foc în toată țara, pentru că avem un singur scop: Victor Ponta, președinte! Victor Ponta, președinte!”)

 

Cum şi-ar fi făcut averea deputatul PSD Zisu Stanciu

 

StareaPresei.ro: Manifestanţii nu prea vor să fie asociaţi cu partidele politice.
Iulian Uţă: Te contrazic. Protestatarii puteau să vadă că sunt de aceeaşi parte a baricadei. N-au făcut nimic, nu şi-au pus la adăpost marca şi a venit un nătărău de la Argeş şi le-a pus-o la adăpost.

 

De aseară, de pe la ora 22.00, au mai discutat între ei şi sunt oameni care sunt de acord cu înfiinţarea partidului şi vor asta.

 

“Nu-mi fac planuri cine se înscrie.”

 

StareaPresei.ro: Vor să se înscrie în partidul înfiinţat de tine şi de alţi şase?
Iulian Uţă: Nu-mi fac planuri acum cine se înscrie – cine nu se înscrie. Sunt oameni cunoscuţi care şi-au manifestat intenţia de a se înscrie. Momentan, să văd toate actele depuse luni sau marţi în regulă.

 

Aşteptăm să iasă. De marţi, lansăm platforma online a partidului, unde vor fi cereri de adeziune.

 

StareaPresei.ro: Şi Marian Munteanu spunea la fel când a înfiinţat Alianţa Noastră România. “Sunt oameni cunoscuţi care se înscriu!”. Şi… a ieşit o mişcare de inspiraţie putinistă.
Iulian Uţă: Luni sau marţi vom depune actele la Tribunalul Bucureşti. Până vom obţine sentinţa definitivă de înfiinţare, pornim cu o chestie brută. Statul partidului, ce ne dorim, ce vrem să facem.

 

Pe toţi, de pe toate grupurile, îi vom invita să vină pe această platformă online. Să aducă îmbunătăţiri statutului partidului şi tot ce trebuie acolo. Ca să vadă că suntem total transparenţi: dacă vii cu o propunere bună, automat ea va fi adăugată pe site şi vei vedea în timp real că se ţine cont de părerea oricui.

 

Prieten cu Robert Turcescu

 

StareaPresei.ro: Pe Ziarul Profit avea o contribuţie cu articole de opinie deputatul PMP Robert Turcescu. Eşti apropiat de PMP?
Iulian Uţă: Noul partid e apropiat de stradă, de oamenii care protestează de 24 de zile în stradă. Mă doare faptul că, din telefoanele primite, din mesajele primite, inclusiv de la parlamentarii USR, ne-au pus deja pecetea, iar primi care se opun deja înfiinţării acestui partid sunt cei de la USR.

 

StareaPresei.ro: Eşti apropiat de PMP?
Iulian Uţă: În nici un az. Eu am prieteni şi în PSD. Chiar mă gândeam la Codrin Ştefănescu. Nu sunt aşa prieten cu el, dar să zic că am o relaţie cât de cât bună.

 

Iulian Uţă: Cunoştinţele mele pot să râdă, eu mi-am făcut treaba

 

StareaPresei.ro: Cred că, dacă citeşte interviul acesta, Codrin Ştefănescu râde cu gura până la urechi…
Iulian Uţă: Am prieteni foarte buni în PNL, de la nivel local până la nivel naţional. Nu mă interesează părerile lor. Pot să râdă cu gura sau cu burta până la urechi. Eu nu mă implic.

 

Am înregistrat marca, am pus-o la adăpost şi le-o pun la dispoziţie lor. Că ei nu cred că e bun un partid, e problema lor. Nu înţeleg de ce se face atâta vâlvă că apare un amărât de partid, făcut de un amărât de ziarist din Argeş.

 

Un “amărât”, fost membru UNPR

StareaPresei.ro: Un “amărât” de partid făcut de un jurnalist din Argeş, fost membru UNPR. Prieten cu un deputat PMP, pe care l-a găzduit în paginile ziarului în campania electorală. Asociat la ziar cu un membru Podemos…
Iulian Uţă: Nu asociat, e prietenul meu cel mai bun. El a candidat în Spania, care e problema? El e de profesie avocat în Spania. Jafet e avocat şi acum lucrează la Bruxelles.

 

StareaPresei.ro: Cum se numeşte firma ta?
Iulian Uţă: Eu am mai multe firme şi nu pot să-ţi spun treaba asta până nu…

 

StareaPresei.ro: Este un fleac să te verific.
Iulian Uţă: E un fleac, dar vezi că eu sunt asociat la mai multe firme. În una sunt asociat unic, în alta sunt asociat cu vreo şapte. Uite, mai am un prieten, fost deputat PRM, Dragoş Dumitriu. El acum scrie pentru Sputnik, pentru ruşi.

 

“Mă cunosc şi cu Dragoş Dumitriu de la Sputnik News”

 

StareaPresei.ro: Iar mă iau cu mâinile de cap.
Iulian Uţă: Dragoş Dumitriu se întreabă într-un articol de ce nu pomenesc nimic despre ruşi. Când primeşti telefoane şi ţi se spune: “Îţi cumpăr sediul de la Antena 3 pe banii mei, care e scos acum la mezat, pentru că vreau ca partidul ăsta să dea ora exactă în România, şi ţi-l donez gratis”…

 

Unul poate că ar fi exultat, ar fi zis: “Mamă, a dat norocul peste mine!”. Nici nu pot verifica omul, ce număr de telefon e, apar tot felul de oameni care încearcă să-ţi deturneze ideile.

 

“Aştept acum să iasă actele”

 

StareaPresei.ro: Tu ai o relaţie de prietenie cu Dragoş Dumitriu?
Iulian Uţă: Aveam, de când s-a mutat pe la ruşi nu mai am. Era de exemplu prieten foarte bun cu fratele meu.

 

StareaPresei.ro: Dacă nu mă înşel, înainte să fie PRM-ist, Dragoş Dumitriu, prin anii 90, a condus ziarul Vocea României, oficios al Guvernului Văcăroiu.
Iulian Uţă: Dacă ţi-aş spune prietenii mei buni din politica mare şi de pe plan local, ai zice ba că sunt apropiat de PMP, ba de PSD, ba da PRM. Eu sunt amic cu tine, nu sunt prieten, dar dacă tu ai face parte dintr-o organizaţie fascistă, azi ar fi apărut că eu sunt prieten cu un fascist.

 

Cam aşa spui şi tu. Am avut foarte rar discuţii pe teme politice. Vorbim despre altele, pescuit. Aştept acum să iasă actele. Sunt mulţi reprezentanţi ai soietăţii civile care vor să vină aici, dar e prematur să vorbim acum despre asta.

Citeşte şi
Eugen Teodorovici a condus agresiv masina catre un grup de protestatari #Rezist, iar o protestatara
Premierul Ludovic Orban s-a oprit luni noapte, in Piata Victoriei, pentru a vorbi cu protestatarii
La inceputul acestei saptamani s-au implinit 1.000 de zile de protest neintrerupt in Piata Victoriei
Protestatarul Marian „Ceausescu” a asteptat-o marti seara, in fata sediului B1 TV, pe Viorica Dancila,
Gabriela Firea se suceşte, la un an de la reprimarea manifestaţiei de la Piaţa Victoriei.Primaria
Presedintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, supranumit Orlando Minte Scurtă, este convins ca Viorica Dancila
Olguta Vasilescu delirează cu spor pornind de la Cazul Caracal: Procurorul care nu a intrat
Un atac concertat al tandemului Marius Pieleanu – Bogdan Chirieac a avut loc recent, la
Mai mulți protestatari Rezist din asociația "Evoluție în Instituție" a lui Cristian Mihai Dide au
Jurnalistul Ion Cristoiu comentează situaţia din Franţa şi protestele „vestelor galbene”, spunând că sunt efectul
Share