Irish Times o laudă pe Laura Codruţa Kovesi şi DNA

Share

Irish Times a publicat un amplu articol dedicat luptei anticorupţie din România. Publicaţia irlandeză laudă DNA şi citează pasaje copioase din declaraţiile şefei instituţiei, Laura Codruţa Kovesi.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) este o structură de elită în sistemul de justiție al României, arată cotidianul. Dar, pentru a rămâne așa, trebuie să se bucure în continuare de independență și stabilitate în cadrul juridic.

Iar dacă de mâine nu ni se mai permite să investigăm anumite infracțiuni sau persoane, ori dacă DNA este reorganizată, eficiența sa va fi afectată.

, a declarat procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Irish Times: Ştirile de prima pagină ies pe uşa DNA

Echipele de filmare și jurnaliștii nu se strâng în fiecare dimineață la DNA pentru a aștepta pe cineva anume. Motivul este că știrile de prima pagină au obiceiul de a ieși pe ușa respectivă — notează publicația irlandeză.

Ei sunt aici în fiecare zi pentru a vedea cine intră și iese”, afirmă Kovesi. ‘Noi nu le spunem cine vine, dar de cele mai multe ori ei zic că sunt norocoși’, adaugă Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA.

Bilanţ de invidiat

Anul trecut, instituția a pus sub acuzație cinci miniștri, 21 de deputați și senatori și peste 100 de primari și președinți de consilii locale. DNA a elaborat dosare referitoare la acuzații de mită totalizând 430 de milioane de euro. Instituţia a dispus sechestru pe averi în valoare de aproape 500 de milioane de euro.

Asistăm la atacuri mai puternice împotriva noastră din partea unor politicieni cărora nu le place munca noastră. Ei încearcă să schimbe jurisdicția noastră și legislația pentru a scoate anumite persoane — precum deputații — de sub răspunderea penală.

Mulți oameni care sunt anchetați de noi sau condamnați fac acuzații în public și în presă la adresa noastră. Dar, în același timp, încrederea românilor în DNA este de circa 55% mult mai mare decât în alte instituții de stat.

, afirmă Laura Codruța Kovesi.

Cazul Black Cube, ori oe cine plătesc bogaţii Româiei şi pentru ce

Recent, a devenit clar cât de departe merg unii oameni bogați pentru a leza DNA. Luna trecută, aminteşte Irish Times, o instanță din București l-a condamnat pe un angajat israelian al unei firme de detectivi particulari, numită Black Cube-

Acuzaţia – hărțuire și intimidare, într-o încercare evidentă de a strânge materiale compromițătoare despre șefa DNA. Un alt israelian a pledat vinovat la acuzații similare, iar al treilea a părăsit România.

Planul firmei Black Cube, care se autodescria drept “un grup select de veterani din unitățile de intelligence de elită israeliene”, ar fi fost parte a unui contract de 900.000 de lire sterline: El a fost încheiat de Daniel Dragomir, un fost ofițer antiterorism.

Acesta lucra în cadrul serviciilor secrete interne din România (SRI). Dragomir a fost pus sub acuzare de către DNA pentru luare de mită. “Valoarea acestui contract și metodele utilizate arată că nu s-ar fi putut afla vreo persoană săracă din România în spatele său“, adaugă Kovesi.

Cu siguranță, oamenii din spatele intermediarului sunt persoane foarte bogate. Ele sunt anchetate de DNA. Scopul lor este ca DNA să devină o instituție înspăimântată și inutilă. “Din fericire, ei nu au reușit”, adaugă Kovesi.

“O alianţă teribilă între bani şi putere”

Persoane acuzate de DNA încă se află în parlament și în rândul celor mai bogați oameni din România. Ei alimentează temerile că o alianță teribilă între bani și putere ar putea în final “steriliza” agenția.

Este de așteptat ca PSD să câștige alegerile parlamentare de duminică din România. Aceasta în pofida faptului că este formațiunea lui Victor Ponta și Adrian Năstase. Acesta din urmă e un fost premier, condamnat de două ori în ultimul deceniu pentru fapte de corupție.

Membri ai PSD au acuzat DNA că desfășoară o vânătoare de vrăjitoare’. Totuşi, instituția a pus sub acuzare oameni din întregul spectru politic. Printre ei, fratele și colaboratori apropiați ai fostului președinte al țării și inamic al PSD, Traian Băsescu.

Alegeri şi anticorupţie

Teoretic, alegerile nu ar trebui să ne afecteze în vreun fel. Dar, atât timp cât oamenii anchetați sau condamnați își păstrează locurile de muncă și funcțiile și pot influența procesul legislativ, pericolul există.

, continuă Kovesi. Agenția a fost lăudată de către UE și împărtășește din experiența sa colegilor din regiune. Din Ucraina până în Macedonia, aceştia sunt implicați în propriile bătălii cu corupția la nivel înalt.

Kovesi mărturisește că nu regretă faptul că nu a urmat o potențială carieră de jucătoare de baschet (sic!). Ea consideră că a fi procuror e “cea mai frumoasă și cea mai bună meserie” pe care ar fi putut-o alege.

Atunci când voi încheia aici, voi continua să lucrez în sistemul judiciar“, spune ea. Apoi adaugă: “Și vreau să mai spun clar un lucru: nu am nici o intenție de a intra în politică’, conchide The Irish Times.

Share