home EVENIMENT, POLITICA Ion Iliescu a fost pus sub acuzare în Dosarul Revoluţiei

Ion Iliescu a fost pus sub acuzare în Dosarul Revoluţiei

Share

La 28 de ani şi patru luni de la Revoluţie, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost pus sub acuzare de Parchetul General în Dosarul Revoluţiei Române din decembrie 1989. Deocamdată, este vorba despre fostul şef al statului şi încă doi înalţi ofiţeri conspiratori.

Ion Ilici Iliescu sau despre cum sa palpezi cu pernutele degetelor oroarea Carpatilor

Anchetatorii spun că au dovezi care arată limpede că a fost vorba mai mult despre lovitură de stat. Declanşarea şi executarea diversiunii militare din seara zilei de 22 decembrie 1989 a fost cauza principală a numeroaselor decese, vătămări corporale şi distrugeri survenite.

Urmărirea penală împotriva lui Ion Iliescu a fost extinsă. Parchetul General afirmă că Iliescu a acceptat măsuri militare, unele cu caracter diversionist. El ar fi putut interveni pentru stoparea fenomenului diversionist, însă nu a făcut-o.

În dosar, lângă Ion Iliescu, stau Cico Dumitrescu şi Iosif Rus

Procurorii au decis, în Dosarul Revoluţiei…

… extinderea şi efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru infracţiuni contra umanităţii în cazul fostului preşedinte Ion Iliescu, pentru care nu este necesară îndeplinirea unei condiţii prealabile de autorizare…

. anunţă Ministerul Public. Procurorii spun că Ion Iliescu a acceptat şi oficializat măsuri cu caracter militar, dintre care unele au avut un evident caracter diversionist şi că, prin exercitarea autorităţii depline, ar fi putut interveni pentru stoparea fenomenului diversionist, însă nu a acţionat în acest sens.

De asemenea, în acest dosar s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru generalul în rezervă Iosif Rus şi pentru amiralul în rezervă Emil (Cico) Dumitrescu.

Infracţiuni contra umanităţii

Ministerul Public a anunţat că în Dosarul Revoluţiei procurorii militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru infracţiuni contra umanităţii în cazul generalului locotenent în rezervă Iosif Rus, la data faptelor comandant al Aviaţiei Militare şi membru al Consiliului Militar Superior şi în cazul amiralului în rezervă Emil (Cico) Dumitrescu, la data săvârşirii faptelor căpitan rang I.

Totodată, s-a dispus extinderea şi efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru infracţiuni contra umanităţii în cazul lui lui Ion Iliescu, la data faptelor membru şi preşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale (CFSN), pentru fapte comise în intervalul 27 – 31 decembrie 1989, pentru care nu este necesară îndeplinirea unei condiţii prealabile de autorizare.

Pentru faptele comise în intervalul 22 – 27 decembrie 1989 de către fostul preşedinte Ion Iliescu, procurorii militari au solicitat avizul preşedintelui Klaus Iohannis.

Procurorii spun că, în calitate de iniţiator şi coordonator al comandamentului unic de conducere (organism politico-militar) iar, mai apoi, în calitate de preşedinte al CFSN (care şi-a subordonat Consiliul Militar Superior), Ion Iliescu a acceptat şi oficializat măsuri cu caracter militar, dintre care unele au avut un evident caracter diversionist.

„Prin exercitarea autorităţii depline, Iliescu Ion ar fi putut interveni pentru stoparea fenomenului diversionist, însă nu a acţionat în acest sens. Psihoza teroristă care a atins cote paroxistice în rândul militarilor şi civililor înarmaţi, coroborată cu multe ordine militare ce au prezentat caracter diversionist (deplasări de trupe ale unor unităţi militare, ordonate în general pe timpul nopţii), au avut drept rezultat numeroase situaţii de foc fratricid şi de deschidere a focului asupra unor persoane ce nu desfăşurau activităţi potrivnice mişcării revoluţionare”, arată procurorii militari.

Citeşte şi
Fostul preşedinte Ion Iliescu atrage atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă pentru România PSD
Fostul președinte Ion Iliescu a declarat pentru Le Figaro că PSD trece printr-o perioadă dificilă
Fostul preşedinte şi lider PSD Ion Iliescu l-a criticat dur pe actualul şef al partidului,
Fostul președinte Ion Iliescu a fost audiat la Parchetul General de către procurorii militari, în
Fostul preşedinte Traian Băsescu îl compară ironic pe Klaus Iohannis cu Ion Iliescu. Într-o postare
Fostul președinte Ion Iliescu a refuzat să dea o declarație la Parchetul General. Aici a
Ancheta în Dosarul Revoluţiei a fost extinsă de procurori. Aceştia spun că "noua conducere (n.n.:
Pe 13 iunie, revenisem la Galati, la facultate, dupa ce am stat in Piata Universitatii
Din nou devine interesant să ne uităm retrospectiv ce s-a întâmplat cu unii dintre protagoniştii
Ovidiu Soare este fiul fostului şef al Poliţiei Ilfov. Tatăl lui Soare a fost în
Share