home CORUPTIE, EVENIMENT, POLITICA Iohannis l-a numit pe Felix Bănilă procuror-şef la DICOT. Încă o cedare!

Iohannis l-a numit pe Felix Bănilă procuror-şef la DICOT. Încă o cedare!

Share

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 23 iulie a.c., decretul pentru numirea în funcţia de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a domnului Oliver-Felix Bănilă – pe o perioadă de 3 ani.

Propunerea de numire în funcţia de procuror şef al DIICOT a procurorului Felix Bănilă a fost trimisă CSM de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în luna mai. Oliver-Felix Bănilă este procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău şi îl înlocuieşte la conducerea parchetului specializat în investigarea crimei organizate şi terorismului pe Daniel Horodniceanu.

Poziţia Starea Presei

Numirea lui Felix Bănilă la DIICOT este a doua cedare pe frontul Justiţiei din partea lui Klaus Iohannis, după revocarea Laurei Codruţa Kovesi. Preşedintele mai putea să facă multe înainte să-l numească pe acest domn.

Putea să respingă nominalizarea şi să aştepte o alta. Se repeta scenariul de la revocarea LCK. Acesta dura luni de zile şi, în acest timp, PSD continua să se erodeze, iar Dragnea era fruncea la erodarea asta.

Numirea lui Felix Bănilă la DIICOT îmi aminteşte de numirea de către Nixon a lui L. Patrick Gray, omul care avea misiunea să controleze politic FBI. Adjunctul acestuia, Mark Felt, a sifonat la revista Time şi cotidianul Washington Post datele Afacerii Watergate.

De data acasta, rolul lui Bănilă nu pare a fi să acopere vreo afacere nebuloasă a lui Iohannis, ci Dosarul Israel al lui Dragnea. Colateral, prevăd o reconsolidare a relaţiilor de complicitate dintre procurorii antimafia şi mafii.

Anunţul lui Iohannis – luni dimineaţă, pe răcoare, în silly season

Anunţul privind numirea lui Bănilă a fost făcut, luni dimineaţă, de Administraţia Prezidenţială, pe site-ul instituţiei. Scopul evident este ca ştirea să treacă cât mai neobservată, pentru că românii sunt plecaţi în concedii. În acest timp, Mafia pune mâna pe Parchetul Anti-Mafia.

Felix Bănilă a primit aviz favorabil din partea Secţiei pentru procurori a CSM. Potrivit motivării acestui organism, procurorul Bănilă a identificat soluţii pentru îmbunătăţirea activităţii DIICOT şi a prezentat o viziune de ansamblu asupra activităţii Direcţiei la interviul susţinut în faţa Consiliului Superior al Magistraturii.

Procurorii DIICOT nu-l vor pe Felix Bănilă

Totuşi, procurorii reuniţi în Adunarea Generală a DIICOT au decis luni să-i trimită o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, în care solicită respingerea numirii lui Felix Bănilă în funcţia de procuror şef al DIICOT, potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres.

Potrivit acestora, procurorii de la DIICOT s-au reunit luni în Adunarea Generală şi au decis, cu 154 voturi pentru şi 47 voturi împotrivă, să solicite şefului statului respingerea numirii lui Felix Bănilă, propus de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Detalii AICI.

Citeşte şi
Klaus Iohannis a ieşit la declaraţii la trei zile după evenimentele din seara de 10
PSDragnea ţine linia dură şi emite un comunicat aberant. Partidul aflat la guvernare îi cere
Liviu Dragnea i-a jignit pe protestatarii din Piaţa Victoriei joi seară, la RTV şi a
Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, afirmă că sistemul a sacrificat-o pe Laura Codruţa
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia
Preșdintele Klaus Iohannis a condamnat adoptarea Codului penal în Camera Deputaților și a anunțat că
Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu s-au reunit într-o ședință a coaliției de Guvernare în
Recent, pe piaţa media a apărut informaţia că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, negociază cu
PSD-ALDE a pierdut orice control al raţiunii şi ar pregăti o nouă lovitură de stat.
Klaus Iohannis a spus că motivarea CCR aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări.
Share